Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2011 yılının son ayından itibaren D4 yetki belgesine geçileceğinin açıklanması Alaplı ve Ereğli'de şehir içi ulaşımda kaos beklentisine yol açtı.

Alaplı Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkan Vekili Sali Koçak, Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2011 yılının son ayından itibaren D4 yetki belgesine geçileceğinin açıklanmasının şoförler için Alaplı ve Ereğli'de şehir içi ulaşımda kaos beklentisine yol açtığını söyledi.
Genelge ile daha önceden kazanılan hakların ellerinden alınacağını bu durumun şoför esnafını olumsuz etkilediğini belirten Koçak, Burada bir yargısız infaz söz konusu, il geneline alınan tahdit kararı, 1994 yılında alınan bir tahdit kararını Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü iki satır genelge yayınlayarak bu insanların yıllar öncesinde kazanılmış haklarını ellerinden alıp, çöpe atmak ister gibi bir çalışma içerisindedir. İşletmecilerin mağduriyetinin yanında vatandaşımızda çok büyük sıkıntılar yaşayacaktır. Ereğli'de ilçe trafik komisyon kararı var, sabah hasta vatandaşlara hizmet babında ister köyden de gelmiş olsa, nereden gelirse gelsin bu araçlar o vatandaşı rahat bir şekilde hastaneye ulaştırıyordu. Ama bu yönetmelik kapsamında D4 belgesine girildiğinde işletmecilere kısıtlamalar getirilmekte ve nokta taşımacılığı zorunluluğu getirilmekte, nokta taşımacılığında da bu araçlar Ereğli'de belli bir noktada vatandaşı indirecek, o vatandaş ondan sonra ya taksi ya da şehir içi dolmuşu ile hastaneye gidebilecek. Zaten kendisini zor taşıyan bir vatandaş bu duruma kendisini nasıl uyduracak ve bu yaptırım yükünü nasıl kaldıracak dedi.
Kurumsal taşımacılık hizmetinden faydalanan vatandaşlarında bu durumdan olumsuz etkileneceğini ifade eden Koçak, şöyle konuştu: 1984 yılından 2006 yılına kadar Alaplı Belediyesi ve 2006 yılından sonra da biz vatandaşlara Alaplı'dan Ereğli'deki hastaneye direk bu hizmeti yaptık. Ama bu uygulama ile Alaplı'dan direkt Ereğli Devlet Hastanesine bu vatandaşlarımıza biz bu hizmeti veremeyeceğiz. Birde bunun yanı sıra Alaplı Kandilli, Güneşli, Gökçeler ve Ormanlı'da ki halk otobüsleri yaptıkları anlaşma ile aynı zamanda kurumsal taşımacılık görevi de üstlenmiştir. Kurumsal taşımacılıktan kimler faydalanıyor. Gazi, şehit ailesi, engelliler, ücretli ve yarı ücretli taşınan kişiler var. Yarın bu D4 belgesine girildiğinde bu otobüslere halk otobüsü olamazsın deniliyor.  Halk otobüsü olamadığı zaman bugün bizim araçlarımızdan faydalanan gazi, şehit ailesi, engelliler bu taşımacılıktan ücret ödeyerek faydalanacak, bugün ellerlinde bulunan haklar ellerinden alınacaktır. Bizler bu konuda vatandaşlarımızdan da duyarlı olmalarını bekliyoruz. Özellikle belediye başkanlarımızdan, kaymakamlarımızdan bölgemizdeki vatandaşlarımızın uğrayacakları mağduriyet karşısında bizlerle beraber mücadele etmelerini istiyoruz
Bakanlık yetkililerinin yeni düzenlemeden ne yapmak istediklerini kendilerinin de bilemediğini savunan Koçak, Servis taşımacılığı yapan arkadaşlarımızla beraber D4 belgesi için başvuruda bulunmak üzere ilçe trafik tescil büro amirliğine gittik. Oradan aldığımız bilgiden tatmin olmadığımız için bölge müdürlüğüne gittik. Oradan bize D4 belgesi almayacaksınız ilçe trafik komisyonuna teklif vereceksiniz ve valilikten güzergah belgesi alacaksınız dendi. Tekrar ilçeye geri dönerek Ankara'yı arama ihtiyacı duyduk. Ankara'da ki şube müdürü ile yapılan görüşmede servis araçları belediye sınırları dışına taşımacılık yapıyor ise kesinlikle D4 belgesi alma zorunluluğu olduğunu öğrendik. Bakanlığın yapmış olduğu çalışmadan bölge müdürlükleri bile bu belgenin hangi şartlarda kimlere verileceğine dair bilgi eksikliği var. İki öncede arkadaşlarımıza bölge müdürlüklerinden haber gelir siz D2 belgesi alacaksınız diye, yani bakanlığın yeni düzenlemeden ne yapmak istediğini kendilerinin de bilmediğini düşünüyoruz diye konuştu.
Kdz. Ereğli Süleymanbeyler Delihakkı ve Subaşı hattı sorumlusu Recep Günaydın'da Kdz. Ereğli ve Süleymanbeyler arasında bakanlar kurulu kararı ile M plakalı 31 adet minibüsle köylere yolcu taşımacılığı yaptıklarını belirterek, Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğünün 31 Kasım 2011 tarihli genelgesine dayanarak belediye sınırları dışında kalan hatlı duraklı M plakalı bütün araçlara D4 belgesi alınmasına yönelik telefonlarımıza bir mesaj gelmiştir. Ancak bu genelgenin içeriği hakkında hiçbir bilgi verilmemiştir.
Bizde bu konuda hiçbir bilgiye sahip değiliz. 20 yıl önce hat kararı olanlar, komisyon kararı olanlar, yargı kararı olanlar, elimde 3 adet yargı karar var,  Türk milleti adına karar verilmiş kazanılmış hakları olduğuna dair, M plakası olduğuna dair, hatlı durağı olduğuna dair, yargı kararları var.
Bu genelge bu komisyon ve yargı kararlarını hiçe sayıyor. Ben elimdeki haklarımı yargısız infaz gibi hiçbir gerekçe olmadan gidip teslim edip, oradan teneke niteliğindeki D4 yetki belgesini alacağım. Böyle bir şeyin olması mümkün değil, Türkiye Cumhuriyeti bir anayasal hukuk devletidir. Hiçbir kuru kuruluş bunun üstünde değildir. Bu konuda Valimiz ve kaymakamlarımızdan bizi aydınlatmalarını bekliyoruz. Türkiye genelinde 10 milyon şoför esnafını ilgilendiren bu konuda Başbakanımızdan, Ulaştırma bakanımızdan da bir açıklama bekliyoruz dedi.