Kdz. Ereğli'de doğup büyümüş gençlerimizi tanıtmaya devam ediyoruz. "Bizim Gençler" yazı dizimizin yeni konuğu Ayhan Günaydın.

 

 

* Coğrafi anlamda Kdz.Ereğli gerek denizi gerek doğası gerekse eskiden gelen kültürü ile örnek bir kent konumunda. Pek çok kişinin yaşamak isteyeceği bir coğrafyası olduğunu düşünüyorum.

 

* Erdemir ve tersaneler bölgesinde yaşanan sıkıntılar ekonomiyi ciddi anlamda olumsuz etkiledi, Kdz.Ereğli dibi gördü. Öz sermayesi olanlar ayakta kalırken olmayanlar döküldü. Ben kendi şahsım adına söylüyorum Ereğli’den umudumu kopartmadım, umutluyum.

 

* Falım Pide’de tam 15 personel çalıştırıyoruz, bizim için görünmeyen bir fabrika. Bir firma 3 bin m2’lik sac deposu var o tesis de her şey elektronik olduğu için 3 adam çalıştırıyor, biz 75 m2’lik alanda 15 kişi ile hizmet vermeye çalışıyoruz.

 

* Kültürel anlamda kozma politik bir şehir. 81 Vilayetten insanın bulunduğu bir ilçe, küçük İstanbul da diyebiliriz. Kimsenin kimse ile işi yok, herkes işinde gücünde. Ayrıca Kdz.Ereğli huzurlu bir kent.

 

* Kış mevsiminde hava erken karardığı için ve saat 5 ve 6’dan sonra herkes evine çekiliyor, Ereğli sakin oluyor. Yaz mevsimi ise çok daha farklı bir Kdz. Ereğli ile karşı karşıyayız.

 

* Futbolda Kdz. Ereğli 2. Lig kapasitesini kaldırabilecek bir şehir konumunda. Kdz. Ereğli’de eski finans yok, bedava para kazanma devri bitti. Herkes gününü kurtarabilmek için mücadele veriyor bu yüzden futbol eksik kalıyor

 

* Organize Sanayilerimiz tamamlanmalı. Makinalar çalışmalı, çalışmalı ki kazansın, kazansın ki alışveriş yapsın, zincirlemedir bu, her nokta kalkınmaya başlasın.

 

 

Falım Pide, Falım İnşaat ve son olarak da Batı Karadeniz’in ilk Merinos halı mobilya showroom’unu bölge halkının hizmetine sunan bölgenin sevilen isimlerinden Ayhan Günaydın, Kdz.Ereğli ile ilgili düşüncelerini açıkladı.Yaklaşık 25 kişiye iş istihdamı sağlayan Günaydın, yaşanan ekonomik krizle Kdz.Ereğli’nin dibi gördüğünü bundan sonraki sürecin toparlanma süreci olduğuna dikkati çekti.

 

AYHAN GÜNAY KİMDİR?

 

 

Adım Ayhan Günaydın. Kdz.Ereğli doğumluyum. 3 Kız 1 erkek olmak üzere 4 kardeşiz. Evliyim, 2 kız babasıyım. Kızlarımı ve ailemi çok seviyorum. Eşim matematik öğretmeni. Kdz.Ereğli Ticaret Lisesi Mezunuyum ardından üniversiteyi kazandım ama iş hayatına atıldığım gerekçesi ile açık öğretimi tamamlayamadım. Hobilerim derseniz yürüyüş yaparım, yine spora yatkınım. Kışın Anadolu Lisesi Kapalı Spor Salonunda voleybol maçları yapıyoruz arkadaşlarımızla. Günümüz oldukça yoğun geçiyor fırsat buldukça arkadaşlarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.

 

ÇOCUKLUĞUNUZDAKİ HAYALLERİNİZ İLE BUGÜN ARASINDA NE FARKLAR. VAR. BİR KIYASLAMA YAPABİLİR MİSİNİZ?

 

Küçüklüğümde hayâlim ticaret yapmak vardı, iyi bir iş alanında ilerleyeyim, kimseye muhtaç olmadan aileme bakayım diyordum. Allah’a şükürler olsun bu hayâllerimi gerçekleştirdim, çok şükür.

 

YAŞADIĞINIZ BÖLGEYİ COĞRAFİ AÇIDAN NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

 

Coğrafi anlamda Kdz.Ereğli gerek denizi gerek doğası gerekse eskiden gelen kültürü ile örnek bir kent konumunda. Pek çok kişinin yaşamak isteyeceği bir coğrafyası olduğunu düşünüyorum.

 

YAŞADIĞINIZ BÖLGEYİ EKONOMİK AÇIDAN NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

 

Türkiye 2008 senesinin Kasım ayında kriz ile tanıştı. Ereğli’nin krizi hissetmesi ise maaşlarda yapılan düşüşlerle hızlandı. Erdemir ve tersaneler bölgesinde yaşanan sıkıntılar ekonomiyi ciddi anlamda olumsuz etkiledi, Kdz.Ereğli dibi gördü. Öz sermayesi olanlar ayakta kalırken olmayanlar döküldü. Ben kendi şahsım adına söylüyorum Ereğli’den umudumu kopartmadım, umutluyum. Kdz.Ereğli ağır sanayinin olduğu yer ve hareket yavaş yavaş başlar. Toparlanmaya da başlıyoruz. Yatırımlar olacak, yeni işletmelerin açılması ile hareketlilik başlayacak. Bir müessese açıldığında 4-5 kişiye istihdam sağlanıyor. Falım Pide’de tam 15 personel çalıştırıyoruz, bizim için görünmeyen bir fabrika. Bir firma 3 bin m2’lik sac deposu var o tesis de her şey elektronik olduğu için 3 adam çalıştırıyor, biz 75 m2’lik alanda 15 kişi ile hizmet vermeye çalışıyoruz. Kdz. Ereğli’de eskiden çok hızlı bir para girişi yapılıyordu şimdi böyle değil. Kazandığın zaman kenarına para koymalısın. Tasarruf ve tedbir dönemindeyiz, her şeyi en akıllıca yapmak gerekir. Bakın Akçakoca’ya giderken yolda çok sayıda Ereğli’den araba görürdünüz, ailesini alır Akçakoca’ya gider gezer, dolaşır, gelirdi şimdi Ereğli’den Akçakoca’ya gezmeye giden yok herkes aile bütçesini daha fazla düşünmeye başladı.

 

YAŞADIĞINIZ BÖLGEYİ SOSYAL VE  KÜLTÜREL AÇIDAN NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

 

 

 

Kültürel anlamda kozma politik bir şehir. 81 Vilayetten insanın bulunduğu bir ilçe, küçük İstanbul da diyebiliriz. Kimsenin kimse ile işi yok, herkes işinde gücünde. Ayrıca Kdz.Ereğli huzurlu bir kent. Gerek Emniyet gerek belediye üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getiriyor. Kdz.Ereğli’nin huzurlu olmasında emeği geçen herkese bir vatandaş olarak teşekkür ediyorum. Kdz.Ereğli sosyal anlamda güzel bir kent. Kış mevsiminde hava erken kararıyor ve 5-6’dan sonra herkes evine çekiliyor, sakin oluyor. Yaz mevsimi ise çok daha farklı bir Ereğli ile karşı karşıyayız. Özellikle sahil güzergahında geç saatlere kadar halkımız yürüyüşünü, gezintisini yapıyor, kafelerde oturup çayını içiyor, tavlasını oynuyor, yemeğini yiyor. Belediyenin yaptığı organizasyonlarda ise vatandaşlar 2-3’e kadar sokaklarda duruyor. Kdz.Ereğli’ye büyük yatırımlar yapılmalı. Sosyal anlamda gidebileceğiniz bir yer yok. Yüzme havuzu yok, büyük bir spor yapabileceğin alan yok. Yatırımcılar arsa değerleri pahalı olduğu gerekçesi ile yatırım yapamıyor.

 

GENÇ OLARAK KDZ.EREĞLİ’DE İHTİYAÇLARINIZI KARŞILAYABİLİYOR MUSUNUZ?

 

Evet karşılayabiliyorum.

 

NASIL BİR MEMLEKETTE YAŞAMAK İSTERDİNİZ? EREĞLİ’Yİ SEVİYOR MUSUNUZ?

 

Kdz.Ereğli’de yaşamaktan mutluyum ve Ereğli’yi çok seviyorum.

 

GENÇLERİN BU ÜLKEDE SÖZ SAHİBİ OLDUĞUNA İNANIYORMUSUNUZ?

 

Gençlerin bu ülkede fazla söz sahibi olduğuna inanmıyorum. Gençlerimiz kendilerini iyi yetiştirip belirli başarıları yakaladıklarında kaldı ki son dönemlerde genç işadamlarımız önemli başarılara imza atıyor işte bu sayılar arttırılırsa gençlerin söz sahibi olacağına inanıyorum.

 

KDZ.EREĞLİ’DE SPORTİF ANLAMDA YETERLİ Mİ?

 

Futbolda Ereğli bir bütünlük sağlayamıyor. İki tarafın çekişmesi oluyor bu da olumsuz etkiliyor, 3. lige takım çıkartamıyoruz. 2. Lig kapasitesini kaldırabilecek bir şehirde yaşıyoruz. Kdz. Ereğli’de eski finans yok, bedava para kazanma dönemi devri bitti. Herkes gününü kurtarabilmek için mücadele veriyor, kulüplerle uğraşan kişiler giderek azalıyor. Ereğli’de tesis sıkıntımız da var. 2 Kızım var tenis oynamaya nereye götürebilirim? Yetkililerden sportif anlamda tesisleri ilçemize kazandırmalarını istiyoruz, kazandırsınlar ki o tesislerde gençlerimiz sportif etkinliklerini gerçekleştirebilsin. Masa tenisi oynamayı seviyorum inanın oynayacak bir yer bulamıyorum.

 

 

 

SİZDEN SONRA YETİŞEN VE YETİŞECEK OLAN GENÇLERE ÖNERİNİZ NE OLABİLİR?

 

2 Kızım var, ben özel okulda okumadım ama çocuklarımı özel okulda okutmak istiyorum onun için mücale ediyorum. Günümüz çok değişti bir dil mutlaka bilmek gerekir. Bu anlamdan eğitimlerini çok iyi almaları gerekir. Belediyenin temizlik işlerinde çalışacak kişi bile üniversite mezunu aranıyor artık. Gençlerimiz okumalı, üniversite mezunları insanlarımız çok olmalı. Bir lise öğrencisinin düşüncesi ile bir üniversite öğrencisinin düşüncesi arasında oldukça fark var. Biz bile bu yaşımızda hergeçen gün bir şeyler öğreniyoruz. Bu yüzden gençlere tavsiyem çalışmalılar hemde çok çalışmalılar. Kendilerini dünya standartlarında çalışabilecek bir konuma getirsinler. Bir yabancı dil pek çok kapı açıyor, 2-3 dil bilmen şart oluyor artık.

 

SİZCE BÜYÜKLER YENİ GENÇLERİN YETİŞMESİNE ÖNCÜLÜK YAPIYOR MU?

 

Büyüklerin gençlerin önünü açtığını çok fazla düşünmüyorum. Büyüklerimiz gençlerin önünü açmalılar artık. Genç beyinlere gençlerin heyecanına ihtiyaç var. 60 Yaşındaki kişide heyecan olur mu? Büyükler artık ağabeylik yapmalı, gençleri yetiştirmeli.

 

SİYASET İLE İLGİLENİYOR MUSUNUZ?

 

Hayır, siyaset ile ilgilenmiyorum.

 

SİZCE SİYASET KAÇ YAŞINA KADAR YAPILMALI?

 

Siyaset bence 50 ile 60 yaşları arasında yapılmalıdır. En verimli olduğu dönemdir bana. Okul bitiriyor askerliğini yapıyor düzenini kuruyor, evliliğini yapıyor zaten yaş geliyor belirli bir noktaya. Ben siyasetten politikadan anlamam ama benim düşüncem bu şekilde.

 

KARADENİZ EREĞLİ’DE YEREL YÖNETİMLERDEN BEKLENTİLERİNİZ NEDİR?

 

Kdz.Ereğli yeni gelişmelere ayak uydurmalı, yeni tesisler mutlaka kazandırılmalı. Organize Sanayilerimiz tamamlanmalı. Makinalar çalışmalı, çalışmalı ki kazansın, kazansın ki alışveriş yapsın, zincirlemedir bu, her nokta kalkınmaya başlasın. Yerel yöneticilerimiz bu anlamda çalışmalarını birlik ve beraberlik içerisinde sürdürmelidir.

 

MESLEK ODASI VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZ?

 

Sivil toplum örgütlerimiz yoğun. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası mesela bir şeyler yapmak için mücadele veriyor ama onlar da bir tarafta yetersiz kalıyor. Esnafın yanına gitmeli dolaşmalı sıkıntıları nelerdir bunları sormalı. Her İl’in ilçenin dernekleri bile var, o dernekler arasında birliktelik sağlanıyor. Karabüklüler bir araya gelip hem dostluklarını geliştiriyor hem de kültürlerini sürdürüyor.

 

TRAFİK SORUNU YAŞANIYOR MU?

 

Kdz.Ereğli’de araç sayısı fazla, alt yapının da yetersiz olması trafik sıkışıklığı yaşatıyor. Çarşı merkezinde mutlaka bir otopark düzeni oluşturulmalı. İşyeri sahipleri de özellikle çarşı merkezinde araçlarını kendi işyerlerinin önüne parketmemeli. Kdz.Ereğli için ne yapabiliriz, neler iyi olur bunun sorusuna yanıt bulmalı ve bu yanıtlarla ilgililere gidip sorunun çözümü sağlanmalıdır.