Türk Hava Kurumu Kdz.Ereğli Şube Başkanı ve Kdz. Ereğli Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Likoğlu gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve yöneticilerin birçoğunu sert bir dille eleştirdi. Kdz.Ereğli’nin ciddi sorunlar yaşadığını ekonomik anlamda yaşadığı çöküşten kurtulabilmesi için biran önce önlem alınma çağrısında bulunan Likoğlu, siyasi partilerin Milletvekilliği sıralamasında Kdz.Ereğli’ye hak ettiği yeri vermesini istedi.

KDZ.EREĞLİ GERİYE İTİLDİ
Yaklaşan Milletvekili seçimleri öncesinde aday adaylarının ve birçok siyasetçilerin Ankara yollarını aşındırdığına dikkati çeken Likoğlu, “Kendi koltukları için defalarca gidiyorlar ama bölgenin sorunu için Ankara yollarına gidip çözüm arayan yok. Adaylıkları için Ankara’ya gittikleri kadar bölgemizin sorunlarının çözümü için gitseler inanıyorum ki bu sorunların birçoğu ortadan kalkmış olacaktı. Kdz.Ereğli’ye tüm siyasi partiler hak ettiği sıralamadaki yerini mutlaka vermelidir. Bölgeyi ayağa kaldıran Kdz.Ereğli, Zonguldak tarafından her konuda ve özellikle siyasi olarak hep geri plana atılmıştır. Oysaki Kdz.Ereğli, Zonguldak’tan sonra en büyük ilçe pek çok İl’den de daha büyük bir ilçedir.Milletvekilliği sıralamasında hangi siyasi parti olursa olsun kesinlikle Ereğli’nin hak ettiği yer İlden sonra 2.sırayı muhakkak vermelidir.

CİDDİ SORUNLAR VAR
Ben ısrarla şunu vurguluyorum daha önce de defalarca kamuoyuna bunun ile ilgili çağrıda bulundum. Kdz.Ereğli’nin ciddi anlamda sorunları vardır ve bu sorunlara biran önce çözüm bulanması gerekir. Birlik ve beraberliğin olmadığı kavganın, gürültünün, dalaşmanın yaşandığı bölgemizde hizmet noktasında hiçbir adım atılmamaktadır. Biran önce bir araya gelinmeli sorunlar tespit edilip Ankara düzeyinde girişimde bulunulmalıdır. İlgili kurumlar var, bu kurumlar ilçe genelindeki sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını, gazetecileri, siyasi partileri bir araya getirip neleri yapabilirizi masaya yatırabilir öncelik sırasına göre de sorunları çözebilir.

KOLTUKLAR KALICI DEĞİL
Önümüzde seçim süreci var bu seçim sürecinde bölgemize hizmet alabilme noktasında bir fırsat yakalayabiliriz. Bu fırsatı çok iyi değerlendirebilmemiz için siyasi kavgalardan uzak sadece bölgenin çıkarlarını ön planda tutarak hareket etmeliyiz. Bu koltuklar kimseye kalıcı değil amaç ve önemli olan bölgeye hizmet etmek ve hayır duası almaktır. Sorun çıkartan değil de sorun çözen bir mücadele anlayışı içerisinde herkesin olması gerekir.

TERSANELERE EL ATILMALI
Gelinen noktada Kdz.Ereğli’nin durumu içler acısıdır. Dile getirdik anlattık ve bir kez daha bunu ısrarla vurgulamak istiyorum ki Kdz.Ereğli ciddi anlamda bir ekonomik çöküş içerisindedir. TTK ve Erdemir beklentisi vardı bölgemiz için ama şuan TTK ve Erdemir kendi kabuklarında faaliyetlerini sürdürüyor fazla bir beklendi içinde olmamalıyız, yeni iş ve yeni istihdam alanlarının biran önce oluşturulması gerekir. Organize Sanayi Bölgesi bir türlü faaliyete giremedi pek çok il ve ilçede 2 hatta 3’ncü Organize Sanayi Bölgeleri faaliyete girerken biz daha birincisini tamamlayamadık. Bu bölgede yatırım yapan firmalar zaten belli, kaldı ki ekonomik çöküş nedeniyle pek çok firma ciddi yaralar aldı dışarıdan yatırımcı gelebilmesi için cazip seçenekler olması gerekiyor. Dışarıdan yatırımcıyı getirecek teşvik bölgemizde sağlanmadığı sürece bu işlerin düzelmesi zor. Teşvikte 3’ncü bölgedeyiz ancak buradaki demir çelik ve kömüre dayalı yapılacak olan imalatlar teşvik kapsamında değil, Kdz.Ereğli denilince akla demir çelik gelir kömür gelir, demir çeliğin yan sanayisine sektörel teşvik verilmeli. Gemi tersanelerinin durumu da malum ortada hiçbir gelişme sağlanamamıştır. Tersanelere devlet acilen el atmalı tersanelere siparişler verilmesi sağlanmalıdır.

KDZ.EREĞLİ GÖÇ VERDİ
Ülkemizde hiçbir il’de ve ilçede olmayan orta doğunun en büyük demir çelik entegre tesisi Erdemir, Ereğli’de kuruldu. Demir çeliğe dayalı yan sanayi kurulabilseydi Ereğli’nin nüfusu bugün 200-300 bin arasında olmalıydı maalesef köylerimizi Ereğli’nin mahallesi yaparak 100 bin olabildik ve biz bununla övünüyoruz Kdz Ereğli kriz döneminde göç vermiştir vermeye de devam etmektedir. Ereğli’de insanlar birbirlerine ‘Ereğli’de yaşamak için bir neden var mı?’ sorusunu sormaya başladılar. 2011 yılında 2010 yılını ararsak hiç şaşmam, bireysel sosyal sorunlar yaşayacağımız açıktır. Ülkemizde kriz ortadan kalksa Ereğli’ye yansıması %20 olmaz daha birçok sorunları dile getirmek istemiyorum, amacım Ereğli’deki olumsuzlukları sıralayarak karamsar tablo ortaya koymak değil ancak gerçeklerin altını bir kez daha çizmek istiyorum.

ÜNİVERSİTE VURGUSU
Ereğli’nin geldiği bu noktadan ve olumsuzluklardan kurtulmanın yolu birlik beraberlik içerisinde şahsi ve siyasi menfaat düşünmeden Ereğli’ye yön verenlerin Ereğli’yi düşünenlerin bir araya gelerek başta Ereğli’nin İl olması noktasında tamda seçimlere kısa bir zaman kala bu mücadeleyi hep birlikte vererek sağlamalıyız. Bu konuda avantajlıyız çünkü geldiğimiz noktada haklılığımız var. Milletvekilimizle beraber Ankara’da gereken çalışmayı başlatmalıyız. Ereğli’de yeni fakülteler yüksek meslek okulları açılmalı ve acilen üniversiteye dönüştürmeliyiz. Bölgesel ve sektörel teşvikler almalıyız yatırımcıları bölgemize çekmeliyiz bu şekilde Ereğli İl olduğunda, bölgemizde bulunan Alaplı, Kandilli Gökçelerle birlikte Ormanlı ve çevresi İlçe olacağından dolayı gelişecek ve daha iyi hizmetler gelecektir. Haydi Ereğli el ele.