AKP'li Alaplı Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yaman ilçe gündemindeki bazı konularla ilgili görüşlerini açıkladı. Yaman Pazaryerinin satışı ve liman yeri ile ilgili endişelerini ifade ederken, ilçenin Düzce yönüne genişlemesi gerektiğini vurguladı.

Alaplı ilçesinin AKP'li meclis üyelerinden Mehmet Yaman ilçe gündeminde tartışılan konularla ilgili düşüncelerini tüm açıklığı ile ifa ederken, bazı şüphelerini öne çıkardı.

NEFES ALMALI

İlçe sınırlarının genişletilmesini ve bunu gerçekleştirirken de 50 yıllık şehir planlamasının mutlaka yapılmasının altını çizen Yaman, "Alaplı Belediyesi belki kendi ölçeğindeki belediyelerin değil, kendinden kat kat daha gelir imkanları olan belediyeleri dahi yapmaya cesaret edemeyeceği bir projeyi  halkının daha iyi ortamlarda sağlıklı alış veriş yapabilmesi ve pazarcı esnafının da daha düzenli bir şekilde pazara getirdiği ürünlerin hem kalite denetiminin belediyemizce daha iyi yapılabilmesi sağlanmış. Halkımıza temiz, sağlıklı ve iyi ürün sunabilmenin fırsatını bu şekilde sağlamıştır. Hatta vatandaşımıza karşı uygunsuz davranışlar ve sözlü sataşmalar yapan pazarcı esnafının kontrolünü de bu şekilde sağlamaktadır" dedi.
Yaman sözlerine şöyle devam etti:
"Alaplı Belediyesi ölçeğinde bir belediyenin yapmayı bırakın düşüncede dahi yanına uğramayacağı bu yapıyı satmak veya satmayı düşünmek belki bugün için hele burada 500 ile 1000 kişi çalıştıracağını söyleyen bir işadamının teklifi karşısında, seçim propagandası boyunca pazarı tekrar aynı yerine getireceğim diyen şuan ki belediye yönetimi için faydalı gözükebilir ama biz şehir yöneticileri, ilçemizde yaşayan vatandaşlarımızdan aldığımız yetkileri kendi görüşlerimizin doğrultusunda yapmaya çalışmak ilçemize bilmeden zarar vermekte olduğumuzu sizlere ifade etmek istiyorum."
Mehmet Yaman "Alaplı'nın sınırlarını genişletmek lazım der dururuz. Fakat bu genişletme sadece söylemlerde kalmakta bir türlü eyleme geçirilememektedir" sözleriyle sürdürdüğü açıklamasını şöyle sürdürdü:

KÜÇÜK SANAYİ YANLIŞ YERDE

"Dikkat edilirse Alaplı'da yerleşim pazar yerlerinin çevresinde veya yakınında olmuştur. Alaplı dar bir alana sıkışmış durumdadır. Bu sıkışıklığın giderilmesi yapılacak bu ve bunun gibi projelerle mümkün olur. Hatta bizim bir an önce yapılaşmanın çarpıklığını da giderme noktasında acilen ticari alanların yerlerini belirleyip kamuoyuna  ilan edip o alanlardaki yapılaşmayı planlamamız lazım. Bunu önümüzdeki yılların  çalışmaları olarak düşünebiliriz. Fakat bir an önce yapılması gereken çalışmalardan olması kanaatindeyim. Yine yıllardır hep söyleriz Kapalı Spor Salonu ve Kapalı belediye dükkânlarının Mollabey istikametine giden yolu dere kenarına doğru taşıması ve özellikle Küçük Sanayi Sitesinin zamanında yapılan yanlış planlama neticesinde yanlış yerde olduğu bu günlerde yüksek sesle orada bulunan sanayi esnaflarınca da dile getirilmesi. Bu ve bunun gibi örnekler geçmişte şehrimizin genişlemesini engellediği gibi bizimde plansız ve programsız yapacağımız bazı işlerde ileride bizlere keşke dedirtmesin. Eskilerde olduğu gibi birinin yaptığını ötekinin bozduğu yap-bozları bir daha yaşamayalım. Gerekirse bu gibi konuları halkımızla paylaşıp bir doğrunun yapılmasını hep birlikte birinin yaptığını diğerinin de devam ettirmesini sağlamamız lazımdır. Artık günümüzde gerek teknolojik gelişmeler ve gerekse üniversitelerimizle birlikte yapılabilecek çalışmalar bizlere ışık tutacak durumdadır. İlçemiz için bir kere olsun tam olsun veya tama yakın olsun zihniyetiyle hareket ederek ilçemizin en az 25 yılını eğer imkanımız olabiliyorsa 50 yılını şehir planlamasını bu konularda uzman olan ve çalışmalar yapan bir üniversitemizle görüşerek onlardan faydalanabiliriz kanaatindeyim. İleride bizim çocuklarımız veya torunlarımız, hatta torunlarımızın çocukları dahi bizim bugün Osmanlı'nın yaptıklarına nasıl hayranlıkla bakıyor ve şaşırıyorsak onlarda ileride bizler için bravo büyüklerimize çağlarına göre iyi düşünmüşler desinler en azından. Yani yapacağımız her şeyi bir planlar bütünü içerisinde düşünüp ona göre yapalım. Günü kurtarma adına yapılacak popülist politikalarla bu zamana kadar bir yere varılamamıştır. Bundan sonrada varılamayacaktır. Tamam, belki seçim boyunca bazı sözler vermiş olabiliriz ama bu sözler bizleri bağlayıcı olmamalıdır. İlçemiz için yapılması gerekenler o sözlerimizin önünde gelmesi lazımdır.

ÇİMENOĞLU ŞAŞIRTIYOR

Tamam 500-1000 kişilik istihdam sağlayacağını beklediğimiz bu satışta bizim belimizi büken işsizimize bir iş imkanının sağlanacak olmasıdır, ama bu yatırımcıya bizim bir planımız olsa idi hemen bir yer tahsis edebilirdik. Bugün düşündüklerimizi bizden öncekiler düşünüp ticaret alanlarının tespiti yapılsa arsa üretilse ve ilçe sınırlarının genişletilmesi düşünülse ve yapılsaydı, bu kadar zor durumda olmazdık. Bu kapalı pazar yeri 1995-1997 yılları arasında bugünkü Belediye başkanımız Dr.Nevzat Çimenoğlu tarafından kapalı pazar yeri yapılmak şartı ile kamulaştırılmıştı. Benim anlamadığım veya anlamakta zorlandığım şey şudur.O zaman ilçenin genişlemesi, gelişmesi için bu kamulaştırma işine girişen başkanımıza o zaman ki Belediye Meclis üyeleri de bugünde dile getirilen şehirden uzak diye çok ısrar etmelerine ve kendine daha yakın olabileceği Karşıyaka Mahallesindeki Fen İşleri şantiyesinin de bulunduğu alanda yapılmasını söylemelerine rağmen, meclis çoğunluğunun kendisinde olması nedeniyle şu anki yerin kamulaştırılması sağlanmıştı. O zaman ileriyi görebilen şehrin genişleyebileceğini hesaplayabilen genç, aydın ve ileri çağdaş görüşlü bir başkan iken, bugün kendisiyle çelişen Alaplı'yı tekrar bir kasaba görüntüsüne geri döndürecek bir başkan durumuna gelmesi beni şaşırtmaktadır.

BEYİN JİMNASTİĞİNE DAVET

Şimdi konunun asıl can alıcı yerine gelmek istiyorum. Kapalı pazar yerinin satılıp yenisinin yapılması düşünülen yer hakkında Bu yer hakkında kısaca bilgi vereyim önce. Yer Kapalı Spor Salonu ile belediye Araç Bakım Atölyesi arasındaki yerdir. Bir kere fiziki olarak hem pazarcı esnafının kapasitesini taşıyamayacaktır, hem de oraya gelen vatandaşımızın yoğunluğunu taşıyamayacaktır. Bir kere hadi bu günlerde kasalarla satış yapabilen pazarcı esnafımız bir şekilde malını tezgâha koyabildi diyelim ilerleyen haftalarda kamyonla pazara gelen kavun-karpuzcu esnafı ne yapacaktır. Birde pazarın yoğunluğu ile halkın kalabalığı eklendiğinde İtfaiye önündeki trafik sıkışıklığını nasıl bertaraf edeceksiniz. Kaldı ki şuan ki Kapalı Pazar yerindeki düzensiz araç parkından dolayı sıkışıklık olmaktadır. Yani her bakımdan bu düşünülen yer bu iş için uygun değildir.
Düşünülen yere yapılacak olan kalıcı bir yapıya kesinlikle karşı olduğumu ifade etmek istiyorum. Yukarıda da değindiğim gibi ileride bizim Sanayi sitesi, Kapalı Spor Salonu ve belediye dükkanları için söylediklerimizi çocuklarımız hatta torunlarımız söylemesin onlara iyi miraslar bırakalım bizim bıraktıklarımızı onlar daha da geliştirsinler. Sizlerle bir beyin jimnastiği yapmak istiyorum.

SAHİL PROJESİ YAPILMALI

Hepimiz Ereğli sahili için ah çekeriz ama Ereğli'den daha şanslı olduğumuz ise hiç düşünmeyiz belki. Biz hem deniz sahili olan hem
de dere sahiline sahip ender ilçelerden biriyiz, ama bunun farkında mıyız bilemiyorum. Bunu değerlendirmek bizim işimiz. Düşünün eski köprümüzden balıkçılar istikametine doğru yöneldiğimizde ta Tekke köyünün altına kadar bir dere sahil projesinin yapıldığını, köprünün tersini de düşündüğümüzde bugünkü Atatürk Parkı ve devamındaki deniz dolgu sahasının bağlantısını şöyle bir gözünüzde canlandırdığımızda ne harika bir coğrafyada olduğumuzu o zaman anlayacağız. İlçemizin nefes alınabilecek tek yeri şuan ki mevcut parkıdır. Şehirlerin gelişmişliği günümüzde yeşil alanlarıyla ölçülmektedir. İlçemizdeki yeşil alanları ve nefes alınacak alanları bir an önce çoğaltmanın çalışmalarına acilen başlamalıyız. Düşünün bir kere dere kenarının düzenlenmesi ardından derenin ıslahının yapılması ve de dolgu alanına doğru yapılacak bir çalışma hem ilçenin sosyal hayatına çok büyük katkılar yapacak hem de  ticaretin gelişmesine aynı zamanda nüfus hareketlenmesine sebep olacaktır.Aynı düşüncemi eski Pazar yeri içinde düşünüyorum.Bu ilçenin bir meydanı bulunmamakta orada bir meydan çalışması yapılması özellikle bir emekli kenti olan Alaplı'mızdaki emeklilerimizin dinlenmesine ve iyi vakit geçirmelerine vesile olacaktır.

LİMANDA YER TESPİTİNDE ENDİŞE

Birileri tarafından bir yerlerde tasarlanıp bizim önümüze buyurun biz pişirdik sizin önünüze getirdik düşüncesiyle yapılacak olan projeler maalesef ilçemize faydadan çok zarar vermektedir. "Alaplı'ya liman yapılmalı mıdır?" Sorusuna açık net bir biçimde 'evet lazımdır yapılmalıdır' diyorum. Ama bunun yeri konusunda kendime göre şüphelerim var.  Liman hemen yeni köprünün oradan başlayıp Huzur kent altına kadar olan bölgeye mi yapılmalı? Yoksa başka yere mi? Bence bu tartışılmalı. Bu yer tespiti iyi yapılmalı. Belediye yönetimi bu konuda anlayabildiğim kadarıyla Meclis toplantısında da görüldüğü üzere buraya yapılması taraftarı. Bunun da bazı ekonomik sebeplerden kaynaklandığı kanaatindeyim. Ama bu ekonomik nedenlerden dolayı ilçenin yaşam alanları birilerine rant sağlamak için heba edilmemeli. Kaldı ki küresel krizin devam ettiği bu süreçte liman projesini yapacak kişilerin ciddiyeti, liman projesini yapabilecek ekonomik durumları, hatta bu şirketin ortakları açıkça kamuoyuna açıklanmalı. Yine liman projesinin tahmini maliyetinin de  açıklanması lazımdır. Asıl yapılması gereken Alaplı belediye sınırlarını Düzce il sınırına kadar genişletmek ve limanı da Kocaman deresiyle Kavukkavla deresi arasındaki uygun bir alana planlamamasını yapmaktır.
Şimdi Alaplı kamuoyuna sormak istiyorum. Kapalı pazaryerinin satılıp yeni pazaryerini spor salonu ile belediye atölyesi arasına yapmayı düşünen belediye yönetimi, Alaplı'mızın tek deniz sahili olan Karşıyaka-Huzur Kent istikametini de liman yapılması suretiyle halkımızın ileride yapılabilecek sahil düzenlemeleriyle (dere ve deniz sahili projeleri) yürüyüş ve gezinti yapma hayallerini maalesef bu iki projeyle bitirmiş olmaktadır.
Bir kere daha tekrar ediyorum liman gereklidir ve Alaplı'mıza bir an önce yapılması için iktidar-muhalefet demeden bu işi yapabileceği kamuoyunca da tasvip görecek olan ciddi firmaların içinde bulunacağı bir konsorsiyumla çalışmalar yapılarak Ankara ayağının görüşmelerinin yapılmasını sağlanmalıdır.
Belediye Başkanımız Sayın Çimenoğlu'da  iktidar partisinin ilçe başkanını, kendi ilçe başkanı ve diğer parti ilçe başkanlarını, sivil toplum kuruluşlarının başkanlarını hatta İlçe Kaymakamını da yanına alarak bu işin bir an önce yapılmasını adına Ankara'daki girişimlerin yapılmasını sağlamalıdır. Geçmişte bunun örnekleri yaşanmış ve yapılamaz denilen bir çok iş elbirliği ile yapılmıştır."