AKP Zonguldak Milletvekili Erdoğan ve GMİS Genel Başkanı Muslu, 2 maden işçisinin cenazelerinin çıkarılamaması ile ilgili düşüncelerini açıkladı.

TTK Kurtarma Ekipleri'nin Türkiye'nin dört bir yanındaki maden kazalarında kurtarma çalışmalarına katıldığını belirten Milletvekili Erdoğan, "Kuyuyu yapan Çinli firmanın 10 yıl onarım sözleşmesi vardı. Ancak bu faciadaki yıkımdan sorumluluk almadı. TTK Genel Müdürlüğü bu konuda çeşitli çalışmalar yaptı ama TTK, cenazelerin çıkarılmasını ayrı, kuyunun onarımını ayrı iş olarak ele almalıydı." dedi.

TTK'nın 162 yıllık üretim kültürüne ve tecrübesine sahip olduğuna dikkat çeken Muslu, "Madenciliği en iyi TTK yapar. TTK'nın madencilikte yapamayacağı iş yoktur. Biz, imkan verildiği takdirde iki arkadaşımızın cenazesinin TTK'nın teknik personeli ve işçisiyle çıkarılabileceğini söyledik" dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, TRT'de Elif Akkuş'un sunduğu ve canlı yayınlanan Merkez Haber isimli programa katıldı. Programa Muslu'nun yanısıra AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan ile Karadon Maden Ocağı'nda 17 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen facianın ardından cenazesi henüz çıkarılamayan Dursun Kartal'ın oğlu Turgut Kartal katıldı. "Yüzleri kara, alınları ak" sloganıyla maden işçilerinin çalışma şartlarının yansıtıldığı ve canlı yayınlanan programda 17 Mayıs'ta TTK Karadon Müessesesi'nde taşeron şirketin çalıştığı ve 30 madencinin hayatını kaybettiği -540 kodundaki grizu faciasının ardından Engin Düzcük ve Dursun Kartal isimli madencilerin cenazelerinin  aradan geçen 7 aya rağmen çıkarılamaması tartışıldı.

ERDOĞAN NET KONUŞTU
TTK Kurtarma Ekipleri'nin Türkiye'nin dört bir yanındaki maden kazalarında kurtarma çalışmalarına katıldığını belirten Ak Parti Milletvekili Fazlı Erdoğan, "Kuyuyu yapan Çinli firmanın 10 yıl onarım sözleşmesi vardı. Ancak bu faciadaki yıkımdan sorumluluk almadı. TTK Genel Müdürlüğü bu konuda çeşitli çalışmalar yaptı ama TTK, cenazelerin çıkarılmasını ayrı, kuyunun onarımını ayrı iş olarak ele almalıydı. Kendimizi Çinlilere bağladık" dedi.

720 METRELİK KUYU
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu ise kazanın ardından çok riskli olmasına rağmen TTK Tahlisiye ekiplerinin kendi hayatlarını tehlikeye atarak 28 madencinin cenazesini patlamanın ardından ocaktan çıkardığını ve cenazelerin ailelerine teslim edildiğini söyledi.
2 maden işçisinin ise tamamen tahrip olan 720 metrelik kuyunun dibine düştüğünün tahmin edildiğini ve kuyunun patlamanın şiddetiyle oluşan enkaz ve su ile dolduğunu belirten Muslu, kuyuyu yapan Çinli firmanın 10 yıllık onarım sözleşmesi olmasına rağmen oyalaması nedeniyle 2 maden işçisinin cenazelerinin çıkarılması işleminin uzadığını söyledi. Muslu, "TTK Genel Müdürü ve yöneticilerle birlikte kazanın meydana geldiği ocağa inerek şu anda bir başka firmaya bağlı çalışan Çinli işçilerin çalışmalarını izledik ve patlamanın meydana geldiği ocakta incelemelerde bulunduk" dedi.

UZMANLIK GEREKTİRİR
TTK'nın 162 yıllık üretim kültürüne ve tecrübesine sahip olduğuna dikkat çeken Muslu, "Madenciliği en iyi TTK yapar.
TTK'nın madencilikte yapamayacağı iş yoktur. Biz, imkan verildiği takdirde iki arkadaşımızın cenazesinin TTK'nın teknik personeli ve işçisiyle çıkarılabileceğini söyledik. Madencilik bilgi birikimi ve uzmanlık gerektiren bir meslek. Bu bilgi birikimi ve uzmanlık TTK'da var. Patlama taşeron şirketin çalıştığı ocakta meydana geldi. Burada bu bilgi ve uzmanlıktan uzak, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri almadan, işçilerinin haklarını bile yeterince ödemeden çalışan taşeron şirketler de sorgulanmalı" dedi.
TTK'da iş yapan bir taşeron şirkette örgütlendiklerini ancak şirketin "Biz inşaat şirketiyiz, siz madencilik iş kolunda örgütlüsünüz" diyerek yetkilerine itiraz ettiğini belirten Muslu, "Madem inşaat şirketleri, neden yerin yüzlerce metre altında özel bir uzmanlık gerektiren madencilik işini yapıyorlar?" dedi.
Dursun Kartal'ın oğlu Turgut Kartal ise çalışmaların bir an önce sonuç vermesini sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.