Zonguldak Kent Konseyi, "Lavuar Alanı Değerlendirme Raporu" için Belediye Nikah Salonu'nda toplandı. Vatandaşların da katıldığı toplantıda, görüş ve önerilerini bildirdiler.
Genel kurul başlamadan önce, 49.Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk Belgesel Ödülü"nü kazanan "100 Bin Kişiydiler" filminin yönetmeni Metin Kaya'ya plaket verildi. Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin, Kent Konseyi olarak bu kararı aldıklarını belirterek, Yapımcı-Yönetmen Metin Kaya'ya plaket ve ödüller verdiler.
EŞREF; "KORUMA
ALTINA ALINMIŞ
OLSA DA KÖTÜ GÖRÜNÜYOR"
Ardından açılış konuşması yapan Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Lavuar Alanı için bundan sonraki sürecin işin teknik sanatı süreci olduğunu belirterek şunları söyledi;
"Bu proje kentin bir dönüm noktası olarak, kentin önünü ve vizyonunu açacak bir proje. Kentimiz için çok önemli, katılımcıları ve fikirlerini önemsiyorum. Kentin istediği olacak. Ben artık o kötü binayı görmek istemiyorum, koruma altına alınmış olsa da kötü görünüyor. Projede en çok önemsediğim nokta bir kent meydanı olsun istiyorum. Bu kent meydanını orada görmek istiyorum. Kısa bir sürede burayı ihaleye verip, yarışma yapalım ve sonuca gidelim."
Daha sonra söz alan Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin, Belediye Başkanı İsmail Eşref'in kendilerini bu konuda acele etmeleri hususunda uyardığını ifade etti. Sezgin, Eşref'in bu tutumunun kendilerine umut verici olduğunu belirterek bir an önce alınacak kararlarla sonuca gidileceğini söyledi. Konuşma sonrası Yesari Sezgin, TEMA Vakfı İl Temsilcisi Berran Aydan ve EMO İl Temsilcisi Bülent Özgümüş'den Divan Kurulu oluşturuldu. Berran Aydan, "Lavuar Alanı Değerlendirme Raporu"nu okuduktan sonra gelen konuklara önerileri ve istekleri ile ilgili söz verildi.
ALEMDAR; "DİĞER KÖTÜ
BİNALAR GİBİ TARTIŞILMASIN"
Öneri ve isteklerini belirtmek üzere söz alan Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Salih Alemdar, "Şehir merkezine yapılan 12 Katlı İş Merkezi ve Valilik binası gibi örnek gösterebileceğim binalar hiç Zonguldak'a yakışmayan binalar var. Biz Lavuar Alanı'nın kültür ve sanat etkinliklerinin yapıldığı bir yer olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Bu alanında, yapılan örnek gösterdiğim binalar gibi yapıldıktan sonra tartışılmasını istemiyorum" şeklinde konuştu.
VELİOĞLU; "REKREASYON
MERKEZİ OLABİLİR"
İşadamı Ümit Velioğlu ise, önerilerini şu şekilde dile getirdi;
"Zonguldak madencilik alanında emeğini ortaya koymuş kutsal bir şehirdir. Hazırlanan raporda maden şehitleri anlamında bir şehitlik olarak belirtilmiş bir şey göremedim. Bunun dikkate alınmasını istiyorum. Ayrıca Pazar yerinin bu alana dahil edilmesinden yanayım. Kozlu'dan Valilik ve limana kadar bir rekreasyon merkezi yapılabilir."
AYAOĞLU; "KÜLTÜRÜMÜZÜN
DEĞİL, PARAMIZIN
SİMGESİ OLUR"
ZKÜ Halk Sağlığı Anabilimdalı Öğretim Üyesi Dr.Ferruh Niyazi Ayaoğlu, Zonguldak ile ilgili insanların kendisini kandırmaması gerektiğini belirterek şu noktalara değindi;
"Biz sorunları çözeceğimize, bunların üstünü kapatıyoruz. Kendimizi kandırmayalım. Limandan kalkan kömür tozuna şimdiye kadar bir çözüm bulunamadı. Eğer o kömür tozu oraya yine gelirse, ben oraya çocuğumu götürmem. Orada bulunan binaların yerinde kalmasını, yerlerinden oynatılmaması gerektiğini düşünüyorum. O binalar 200 yıllık bir tarihi simgeliyor ve bozulmazsa 200 yıl daha simgeleyecek. Eğer binalar yerinden oynatılırsa bu kültürümüzün simgesi değil, paramızın simgesi olur."
Lavuar Alanı için Kent Konseyi'nin öcülük ettiği halkında katıldığı "Birlikte Çözüyoruz" çalışmasında söz alan bütün konukların ortak görüş ve önerileri yeşil alan olması doğrultusunda idi. Terminal ve Pazar yerinin alanın içine alınması, ticaret merkezi olmasını istemeyen görüşler de yer aldı. Kent Konseyi tarafından hazırlanan rapor ise, Kent Konseyi yönetmeliği gereği görüşülmek üzere Zonguldak Belediye Meclisi'ne, bilgi amaçlı olarak da Zonguldak Valiliği ve TTK Genel Müdürlüğü'ne iletilecek.