Zonguldak'ta ilkbahar mevsiminden itibaren 3.sü düzenlenen arı yetiştiriciliği kursu törenle başladı. Zonguldak İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, kestane balını markalaştırılmasını isterken, Türk üreticinin yabancı turistlerle birlikte 100 milyonu aşkın insanı beslediğini ifade etti. Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından İlkbahar mevsiminden itibaren 3. arıcı yetiştirme kursu başlatıldı. Birinci ve ikinci kurslar sonunda 110 kişi sertifika alırken üçüncüsü başlatılan kursa ise 30 kişi katıldı. 80 saat sürecek kursun acılış törenine Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zülfikar Uçar, Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nemci Çelik ve kursiyerler katıldı. Kursun açılış töreninde konuşan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zülfikar Uçar kursla ilgili bilgi verdi. Kursun 80 süreceğini belirten Uçar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İL Müdürlüğü Milli Eğitim Müdürlüğü Zonguldak Halk Eğitim merkezi aracılığı ile faaliyetler devam ediyor. Bu kursumuzda 36 kursiyerimiz var. Öğretmeniz, arıcılık konusunda iyi yetişmiş profesyonel Arıcılar Birliği Başkanı Selahattin Güney. Çok faydalanacağınıza inanıyorum. Yine Karaman'da, Muslu'da arıcılık kursu, Elvanpazarcık'da sebzecilik, Meyvecilik ve Budama ile ilgili de Beycuma ile Zonguldak merkezinde kurslar açılacak diye konuştu. Daha sonra konuşan Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek ise kursun hayırlı olması temennisinde bulundu. Kursa katılanlara teşekkür eden Özbek, bal üretiminin profesyonelce yapılmasını istedi. Özbek, Zamanınızı buraya ayırarak, buradaki alacağınız bilgileri ekonomiye döndüreceğinize inanıyor ve sizleri kutluyorum. Bu işi profesyonel yapmak istediğiniz için buradasınız. Bilgi sürekli yenileniyor. Kursu açmamızda bize destek verenlere teşekkür ediyoruz. İlimiz arıcılık konusunda ilerde olması gerekir. Kestane balı, ilimizde üretilen ve ülke genelinde değerli kategoride bulunan bir bal. Bunun profesyonelce üretilmesi çok önemli. Bu da bu kurslardan geçiyor. Teknik bilgileri donanarak, sahaya döndüğünüzde bu işi en iyi şekilde yapabilirsiniz. Hem kendi ailenize, ekonominize katkı ve ülke ekonomisine katkı verebilirsiniz. Sizlerin dünya pazarında yarışması gerekiyor. Bu da kaliteden geçer İnşallah bunu yakalarsınız. İnşallah dünya literatüründe sertifikalı balımız olur. Bu da yine sizler sayesinde olacaktır diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nemci Çelik ise kursun önemine anlattı. Her zaman üretici ve çiftçinin yanında yer aldıklarını vurgulayan Çelik, üretici ve çiftçilerin sadece ülkemiz nüfusunu beslemediğini kaydetti. Ülkeye gelen turistlerin de Türk çiftçilerin beslediğine değinen Çelik, şöyle konuştu:
Çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yetişmesi, bu tür kurslardan sertifika alarak, üretim yapmaları için müdürlük ve teşkilatımız olarak, her zaman üreticilerin yanında yer aldık. Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte arıcılık, budama, tarım alanları ve üretim ile ilgili kurslar açtık, açmaya da devam edeceğiz. Çünkü biz sadece 70 milyon insanı beslemiyoruz. Ülkemize turist olarak gelen 30 milyon insanı da besliyoruz. Yani 100 milyonun üzerinde insan besliyoruz.. Bu da üretimden geçer. Üretmezseniz, kimse bir şey yiyemez. Siz buraya gelmekle, üreteceğinizi şimdiden kabullenmiş durumdasınız. Buraya öylesine değil, bu işi profesyonel olarak yapmak için buraya geldiniz. Hepimiz için de sizin eğitilmeniz çok önemli.
Kestane balının markalaştırılmasını isteyen Çelik, bölgede 150 ton bal üretiminin yapıldığını ifade etti. Bal üreticilerini Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ciddi rakamlarla desteklediğini ifade eden Çelik, İlimizde yaklaşık 150 ton civarında bal üretiliyor. Bu çok büyük bir rakam. Ama bunu markalaştırmak lazım. Balımız var, hem de iyi balımız var. Bu balımızı markalaştırmamız gerekiyor. Üretimi 200-250 tona çıkartırsak, markalaştırmayı da sağlarsak, 40-50 TL'ye sattığımız balımızı 100-150 TL'ye satmış oluruz. Coğrafi işaretlemeye başvurabiliriz. Bu bölgeye has bal olduğunu ispatlayarak, coğrafi işaretleme de alabiliriz.
Bakanlığımızın yapmış olduğu destekler de var. 18 bin 718 koloni bulunuyor. Bunlar kayıtlı olanlar. Bizim tahminlerimize göre 25 binin üzerinde kolonimiz var. Bu kayıtlı koloniye 2011 yılı içerisinde 131 bin TL destek yapmışız. Bunu 200-300 bin TL'ye de çıkarabiliriz.
Bu da kayıt altına almakla, eğitimle olur dedi. Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney, dersin başında kursiyerlere yönelik yaptığı konuşmada, Güney, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Necmi Güneş'in verdiği koloni sayıları ile ilgili düzeltme yaptı. Güney, Birliğe kayıtlı 30 bin kayıtlı kovanı var. Yaklaşık 30 bin 'da kayıt dışı kovan var. Bölgemizde toplam 60 bin kovan var diye konuştu.