DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Enis Dizdaroğlu, kıdem tazminatının kaldırılmasını yönelik çalışmalara tepki gösterdi.
“Kaldırılması işsizliğe çare olarak sunulan kıdem tazminatı, Türkiye’de, işverenler açısından işten çıkartmayı engelleyici ve caydırıcı bir rol üstlenmektedir” diyen Başkan Dizdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, şu görüşlere yer verdi;
“KIDEM TAZMİNATI, YASADAN KAYNAKLANAN KAZANILMIŞ BİR HAKTIR”
“Kıdem tazminatının kaldırılması girişimleri önceki hükümet dönemlerinde de gündeme gelmekle birlikte özellikle 60’ncı hükümet döneminde işveren kesiminin etkisiyle getirilmiş ve seçimlerin hemen ardından da tekrar ivedilikle gündeme sokulmuştur. Aslında AKP hükümet programında da ‘Ulusal İstihdam Stratejisi’ kapsamında yerini bulan bir bütünün parçalarıdır. Kıdem tazminatı fonu, bölgesel asgari ücret, esnek çalışma, özel istihdam büroları bir bütün halinde ele alındığında Türkiye’de çalışma yaşamının esnekleştirildiği, taşeronlaştırıldığı, güvencesizleştirildiği kuralsız ve hukuksuz bir dönemin getirilmeye çalışıldığının işaretlerini vermektedir. Geçmiş cumhuriyet hükümetleri döneminde de, çalışanlardan, konut fonu ve tasarruf teşvik fonu kesintileri yapılmış olmasına rağmen, hak sahiplerine ödenmemiş, kesintilerin eksik yapıldığı ortaya çıkmıştır. Kıdem tazminatı fonunun da aynı sonuçlarını doğurmayacağı garanti edilemez, kaldı ki kıdem tazminatı hakkı yasadan kaynaklanan kazanılmış bir haktır ve iş güvencesi anlamında da işveren üzerinde caydırıcı bir rol üstlenmektedir. Bugün işsiz olduğunu söyleyenlerin yüzde 32’si geçici bir iş ilişkisi nedeniyle işsiz kalanlardır. Yine kriz nedeniyle işten atılmaların bu denli yoğun yaşanmasının, ücretsiz izinlerin gündeme gelmesinin nedeni, işgücü piyasalarının fazlasıyla esnek ve kuralsız olmasındandır. Kamuda taşeronlaşma ve ‘sözleşmelilik’ temel istihdam biçimi haline gelmiştir. Bu yolla kamuda dahi kayıtdışı çalışmanın önü açılırken, kayıtdışı ile mücadeleyi sermayeyi teşvikte aramak hangi niyetle açıklanabilir. Kaldırılması işsizliğe çare olarak sunulan kıdem tazminatı, Türkiye’de, işverenler açısından işten çıkartmayı engelleyici ve caydırıcı bir rol üstlenmektedir. Kıdem tazminatı, bir yandan işçinin yıllar boyunca çalıştığı kuruma ya da işletmeye verdiği hizmetinin karşılığında kazandığı bir haktır, diğer yandan ise bir çeşit iş güvencesidir. Kıdem tazminatını, işverenler üzerinde temel bir yük olarak görmek ve istihdamın önündeki en önemli engelmiş gibi göstermek, ekonomik verilerdeki sanal yükselişlerin de nedenli içinin boş olduğunun bir göstergesidir. 12 Eylül askeri rejiminin ürünü olan kanunlarla, kayıtdışı ekonominin panzehiri olan sendikalaşma hakkının fiili olarak gasp edilmesine göz yumanlar, hala emeğin haklarına saldırarak, sömürü çarkını güçlendirmeye çalışıyorlar. İşsizliğin ve kayıtdışının çözümü, denetim, cezai yaptırımlar, sendikalaşma, güvenceli iş ve kurallı bir çalışma yaşamından geçmektedir. Yoksa güvencesizliği ve işsizliği körükleyen esnek çalışma ve kurasızlaştırmadan değil.”
DİZDAROĞLU, TERÖRÜ KINADI
Başkan Dizdaroğlu, Diyarbakır’da bölücü terör örgütüyle çıkan silahlı çatışmada şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet dileyerek, "Diyarbakır ili Silvan ilçesi kırsal kesiminde operasyon için arazide bulunan bir askeri birliğimiz, 14 Temmuz 2011 Perşembe günü bir grup terör örgütü mensubu ile karşılaşmış ve yakın çatışmaya girmiştir.
Teröristlerce atılan el bombalarının etkisiyle çıkan yangında 13 askerimiz şehit düşmüş, ikisi ağır olmak üzere 7 askerimiz de yaralanmıştır. Çatışmada, ilçemiz Ereğli’nin Dedeler Köyü nüfusuna kayıtlı evladımız Noyan Aydın da şehit olmuştur. Şehit düşen tüm evlatlarımız canımızdır. Hain teröre verdiğimiz şehitlerimiz, bundan öncekilerde olduğu gibi yüreğimizi yakmış, ciğerimizi dağlamıştır. Şanlı ordumuz ve güvenlik güçlerimiz, hiç kuşku yoktur ki, 13 Mehmetçiğimizin kanını döken hainlere gereken yanıtı verecek ve duyduğumuz bu derin acıyı hafifletecektir. Şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet; ailelerine başsağlığı, sabır ve metanet diliyorum. Şanlı ordumuzun, ülkemizin ve Zongul-dak’ımızın başı sağ olsun” dedi.