Milletvekili Köksal Toptan, Alaplı ve çevresinde termik santral kurulacağına yönelik söylemleri kuyruklu yalan olarak nitelendirerek, “Anadolu'da bir laf var kuyruklu yalan, yani kimsenin aklına gelmedi bu söyleyenden başka, kim söylediyse bilmiyorum, yani burada ne termik santral gündeme geldi, ne konuşuldu, ne böyle bir öneri yapıldı” dedi.

TBMM eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, AK Parti Alaplı İlçe Seçim Merkezini ziyaretinde gazetecilerin gündem ile ilgili sorularını yanıtladı. Bölgede en çok karşılaştıkları soru ve sorunların başında işsizliğin geldiğini kaydeden Toptan, bölgeye yapılacak olan yeni yatırımlarla işsizliğin azalacağını söyledi. İşsizliğin sadece Türkiye için değil, dünyanın da en büyük problemi olduğunu ifade eden Toptan, “Zonguldak için, bölgemiz, Türkiye ve dünya için en büyük problem işsizliktir. Sanayinin ileri ve yüksek teknoloji kullanması sonucu emeğe dayalı sektörler yavaş yavaş azalmakta, buna karşılık olarak yeni teknoloji kullanımına bağlı üretim giderek artmaktadır. Bunun sonucu dünyada ve ülkemizde işsizlik ciddi şekilde kendisini hissettirmektedir. Son küresel ekonomik kriz buna yeni bir boyut eklemiştir. Bize baktığımız zaman ve dünya ile kıyasladığımız  zaman işsizliğin küresel kriz nedeniyle çok hafif arttığı ve geçen 1,5 yıl içerisinde de düşmeye başladığı gözlemlenmiştir. O nedenle önümüzdeki süreçte istihdam oluşturacak yeni yatırımların Türkiye, bölgemize ve Zonguldak'ımıza gelmesi ile işsizlikte daha da bir azalma olacağını düşünmekteyiz.

SORUN İŞSİZLİK
Zonguldak için düşünecek olursak belli yatırım alanlarımız var. Alaplı OSB bunun başında gelmektedir. Biliyorsunuz Alaplı'nın bir Liman projesi ve bir yat projesi var. Onlar hayata geçtiğinde bir istihdam kapısı olacaktır. Ayrıca bölgenin diğer yerlerinde Filyos vadisi projesi sadece Çaycuma-Devrek havzasına değil, Zonguldak ve bölgeye istihdam adına imkanlar oluşturacak bir büyük entegre projedir. Düşünün Alaplı OSB yaklaşık 800 dönümlüktür. Ama Filyos vadisinde en küçük parsel ise 400 dönümdür. 600 dönümlük yerlerde var. Çok büyük bir proje bu, bölgemizde en çok karşılaştığımız soru ve sorun işsizliktir” dedi. Filyos projesi ile ilgili olarak yapılması gerekenleri yaptıklarını ve bu konuda 2011 yılı içinde somut adımların atılacağını belirten Toptan şöyle konuştu:
“Filyos projesi ile ilgili yapılması gerekip, bizim yapmadığımız bir şey kalmamıştır. Bölgede daha önce 1998 yılında yaklaşık 5 bin dönümlük bir yer serbest bir bölge ilan edilmişti. Limanın yapılması KARDEMİR'e verilmişti. Serbest bölge ilan edilen yer ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. KARDEMİR'de liman yapımı işinde çekildi. Biz neler yaptık. Bir kere bu alanın genişletilmesi için Bakanları Kurulu kararı çıkarıldı. Burasının sanayi yatırımlarına tahsis edilmesi için serbest bölge yine Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirildi. Sedde çalışmalarına başlandı.

ÇALIŞMALAR YAVAŞLADI
Bu yılın sonuna kadar yaklaşık 8 bin metrelik bölümün bitirilmesi ön görülmekteydi. Ama bazı teknik sorunlar nedeniyle bu çalışmalarda bir yavaşlama olduğu gözlemleniyor. Alanla ilgili istimlak çalışmaları bitirildi. Bunun için Maliye Bakanlığı'ndan 86 trilyon ödenek gönderildi. Bununda önemli bir kısmı ödendi, sadece az miktarı da veraset problemleri var. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bu alanın plan çalışmalarını yaptı. Ayrıca burada yapılacak olan limanın seyir-seferine engel olan büyük bir radar vardı. Bu radarın buradan nakli için Maliye Bakanlığı'ndan 30 trilyon kaynak sağlandı. Bunun dışında liman ile ilgili proje çalışmaları avam olarak bitirildi. Bu arada güzel bir gelişme oldu KARDEMİR Filyos'ta kendi ihtiyacı için liman yapmayı düşünüyordu. 5 milyon tonluk limanın yapılmasını istemedik. Oranın yöneticilerine bunu neden istemediğimiz izah ettik. Çünkü orada 5 milyon tonluk bir liman yapılırsa eğer Filyos ana büyük limanının ihalesine girmekte insanlar çekinebilirlerdi. Ama onlar büyük ihtimalle 25 milyon tonluk Filyos liman projesi ihalesine KARDEMİR'de girecek. Onlar bu liman için yeterli kaynaklarının olduğunu söylüyorlar. Peki, her şey hazırda neden buraya yatırım yapmaya başlamadınız diye sorarsanız. Buranın tek eksiği yönetim biçimidir. Bu tür yatırım alanları için ya buralar Organize Sanayi Bölgesi ilan edilir veya yeni bir çıkan yasaya göre düzenlenir ve burası endüstri bölgesi olarak ilan edilir. Başbakanımızın burası ile ilgili olarak görüşü buranın endüstri bölgesi olarak ilan edilmesi ve yatırımların endüstri bölgesi yönetimi tarafından gerçekleşmesi, Sanayi Bakanlığı bununla ilgili olarak çalışmalarını bitirmek üzere, ilgili kurumlardan görüşler istedi.

ELİMİZDE PİST BULDUK
Buranın yönetimi ortaya çıktından sonra buraya kazma vurmak için hiçbir eksik kalamamaktadır. İnşallah bu yıl içerisinde bu konuda somut adımları görme imkanımız olacak. Filyos projesi ile ilgili bize eleştirilerde bulunanlar Saltıkova Havaalanı içinde eleştiriler çok yaptı. Biz geldik elimizde bir pist bulduk. Uzmanlar buraya 'siz uçak indirip, kaldıramazsınız' dediler. Çünkü bu pistin iniş ve kalkış istikametinde büyük bir dağ var. Bize dediler ki 'ya pisti 5 derece çevireceksiniz ya da dağı keseceksiniz' Ben size bir Karadeniz fıkrası anlatmıyorum. Başımıza gelen şeyi söylüyorum. Bu da konuşanlara hitap olsun, o zaman 10 trilyon harcanmıştı, o havaalanı betonunu da biz dökmedik, bizim arkadaşlarımız dökmedi. Bizde uzmanlarla oturup konuştuk, dedik ki o zaman biz dağı keseceğiz. Biz o dağın kesimi için 3 trilyon harcadık. Hala devam ediyor ve piste uçakların inip kalkmasına başlandı. Bir müjde de vereyim, Haziran ayından itibaren Anadolu Jet, Bora Jet ortaklığıyla Anadolu Jet adı altında yurt içi seferleri başlayacaktır. Havaalanı içinde bizi eleştirenler Filyos projesi içinde eleştiriyorlar. Ama göreceksiniz bu yıl itibariyle tüm söylediklerimizin hayata geçtiğini göreceksiniz.”

KUYRUKLU YALAN
Alaplı ve çevresinde son dönemlerde ortaya atılan termik santral kurulacağına yönelik söylemleri kuyruklu yalan olarak nitelendiren Toptan, “Anadolu'da bir laf var kuyruklu yalan, yani kimsenin aklına gelmedi bu söyleyenden başka, kim söylediyse bilmiyorum, yani burada ne termik santral gündeme geldi, ne konuşuldu, ne böyle bir öneri yapıldı. Kim söylediyse uyduruyor. Yok, böyle bir şey, tabi ki halka söyleyecek bir şeyiniz yoksa halka vaat edebileceğiniz bir idealiniz hedefiniz yoksa 'biz nasılsa iktidar olamayız, biz muhalefette kalacağız. Muhalefette kaldığımız zamanda da millet bize niye yapmadınız demez' diye düşünüp havadan sudan atıp tutarsanız, bunun adına siyaset denmez, vatandaşta bunu yemez, yutmaz” dedi.

9 KİŞİYİ GÖREVLENDİRDİ
Seçimlerde kaç oy olacaklarını aşağı, yukarı bildiklerini dile getiren Toptan, “Biz kaç oy olacağımızı biliyoruz. Çok iddialı bir laf, çünkü bir sene evvel AK Parti tüm Türkiye'de her sandık için 9 kişiyi görevlendirdi. 3 tane ana kademelerde, 3 tane gençlik kollarında ve 3 tane de kadın kollarından olmak üzere 9 kişiyi görevlendirdi. Bu Türkiye'deki atıyorum 100 bin sandıkta da var mı yok, ama bizzat Başbakanımız zaman zaman bu sandık görevlilerini telefonla aramak suretiyle kontroller yaptı. Bunların görevi o sandık çevresinde insanların gelip oy kullanmalarının yanı sıra birde temayüllerini öğrenebilmek, biz o nedenle oyumuzu aşağı yukarı ne oy alacağımızı biliyoruz. Onun için sandıktan bizim için olağanüstü bir sonuç çıkmayacaktır” diye konuştu. Alaplı'da yapılması düşünülen yatırımlar ile ilgili bilgiler veren Toptan konuşmasını şöyle tamamladı:
“Karşıya köprüsünün ayaklarının kazık çakılması çalışmalarına Mayıs ayı içinde başlanacak, Alaplı'da Organize Sanayi Bölgesinde Çolakoğlu Firması yatırım yapmak için talip oldu. Ama onlar buranın alanın kendilerine yetmeyeceğini söylediler. Alaplı OSB'de 800 dönümlük alanın yanına 800 dönümlük bir alanında buraya eklenebileceği anlaşıldı. Bunun üzerine Sanayi Bakanı arkadaşımızla bu konuyu görüştük ve mutabakata vardık. Çolakoğlu Firmasına bu durumu bildirdik, onlar Liman projesine de talipler şimdi onlardan cevap bekliyoruz. Bunun yanı Alaplı çıkışında duble yol çalışmaları kapsamında tünel çalışmalarımız sorunsuz bir şekilde devam ediyor.” sözleri ile değerlendirdi.