Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Aşkar'dan eğitim kolunda örgütlü diğer sendikalara sert cevap

KESK'e bağlı Eğitim-Sen, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen, Birleşik Kamu-İş'e bağlı Eğitim-İş ile Teç-Sen, önceki gün ortak bir basın açıklaması yaparak, kamu çalışanlarının aylık maaşlarının yatırılacağı bankayı belirlerken, eğitim alanında faaliyet gösteren sendikalara hiçbir bilgi verilmemesini eleştirmişlerdi.
Memur-Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Aşkar da, düzenlediği basın toplantısında, Milli Eğitim çalışanlarının maaş promosyon anlaşması ile ilgili kamuoyunda çeşitli spekülasyonların olduğunu ve bunların bilgi kirliliğine yol açtığını söyledi.
Aşkar, yaptığı açıklamasında şöyle konuştu;
EN YÜKSEK TEKLİFİ HALKBANK VERDİ
Milli Eğitim çalışanlarının maaş promosyon anlaşması ile ilgili gerek basın önünde, gerekse kamuoyunda çeşitli spekülasyonlar ve dedikodular dolaşmakta ve bilgi kirliliğine neden olmaktadır. Biz Eğitim Bir-Sen olarak, bugüne kadar bunlara cevap vermedik. Çünkü henüz sözleşme imzalanmış ve süreç tamamlanmış değildir. Ancak bizim dışımızdaki diğer dört sendikanın yapmış olduğu taraflı basın açıklamasından sonra böyle bir açıklama yapma ihtiyacı hasıl olmuştur. 15 Aralık 2011 tarihinde bizim de yetkili sendika olarak içinde bulunduğumuz komisyon tarafından bankalara çağrıda bulunulmuş ve 2 milyon 282 bin 544 TL teklif ile Halk Bankası en yüksek teklif veren banka olmuştur. Onu takiben de İş Bankası 1 milyon 863 bin 405 TL teklifle ikinci olmuştur. Bu teklifle kişi başına yaklaşık 840 TL maaş promosyonu düşmektedir. Burada kişi başına düşen miktarın neden bin TL ve üstü olup olmadığı bankaların verdiği teklifle ilgili bir durumdur. Ancak basın açıklaması yapan sendikalar bahsettikleri miktarı verecek banka promosyonu sağlayacaklarsa eğitim çalışanları adına buna en çok sevinen biz oluruz.
DAHA ÖNCE ÇALIŞANLARIN MAĞDUR
EDİLDİĞİNİ HATIRLATMAK İSTERİM
Henüz imzalanmamış bir sözleşme üzerinden bu denli bir sataşmayı haksız bulduklarını belirten Aşkar, teklif edilen miktarın taksitle değil, tek seferde verilmesinden yana olduklarının altını çizdi. Aşkar, şöyle devam etti;
Kaldı ki 3 yıl önce yapılan ihalede en yüksek teklif veren bankanın teklifini taksitle değil de tek seferde verilmesi üzerinde diretildiği ve bu nedenle bankanın anlaşmayı bozduğu, akabinde ilk teklifin 1/3'ü oranında teklif alındığı ve çalışanların mağdur edildiğini hatırlatmak isterim. Henüz imzalanmamış bir sözleşme üzerinden bu denli bir sataşmayı haksız bulduğumuzu ifade etmeliyiz. Kaldı ki, biz de teklif edilen miktarın taksitle değil, tek seferde verilmesinden yanayız. Bu açıklamayı yapan arkadaşlarımız Genel Başkanımızın kamu çalışanlarının iş güvencesi kaldırılmalıdır gibi bir söylemi olduğunu iddia etmişler. Genel Başkanımızın böyle bir söylemi hiçbir zaman olmamıştır. Bunu ispat etmek durumundadırlar. Kaldı ki, biz bu zamana kadar kamu çalışanlarının iş güvencesini olmazsa olmazımız olarak her platformda dile getirmiş ve savunmuşuzdur.
HER SENDİKA İLE BERABER İSTENİLEN
PLATFORMDA OLMAKTAN GOCUNMAYIZ
Aşkar, eğitim çalışanlarının en yüksek promosyon almasını arzu ettiklerini dile getirerek, Bir başka iddia da diğer kamu kurumlarının bin TL'nin üzerinde aldığı iddiasıdır. Bankaların hangi kuruma ne kadar promosyon vereceğini biz belirlemiyoruz. Bu konuda Halk Bankası Müdürü ile yapmış olduğumuz görüşmede neden personel sayısı Milli Eğitim Müdürlüğü'nden daha az olan kuruma daha fazla maaş promosyonu verdiğini sorduğumuzda, bankanın verilecek promosyon miktarını belirlerken 3 yıl boyunca kurum çalışanlarının kullandığı kredi miktarı, kredi kartı kullanımı gibi öncelikli belirleyici unsurlara baktıklarını ve buna göre promosyon miktarını belirlediklerini ifade etmiştir. Sonuç itibariyle Eğitim Bir-Sen Zonguldak Şubesi olarak bizler de eğitim çalışanlarının en yüksek promosyon almasını arzu ederiz. Bu amaçla 2 defa ihale yaptık ancak 2 milyon 386 bin 500 TL'nin üzerinde teklif veren başka banka olmamıştır.
Özellikle belirtmek istiyorum ki; teklifi veren bankayla anlaşma henüz imzalanmamıştır. En yüksek teklifi verdi diye onunla sözleşme imzalamak zorunluluğumuz da yoktur. Diğer sendikalardaki arkadaşlarımız bin TL ve üzerinde promosyon verecek bankayı biliyor iseler, bize de söylesinler, hemen o bankayla anlaşma imzalayalım. Bizim yetkili sendika olarak hiçbir bankayla ne gönül bağımız ne de verilmiş bir sözümüz vardır. Onun için kimse Eğitim Bir-Sen'i farklı hesapların içine çekerek, ucuz sendikacılık yapmasın. Amaç eğitim çalışanlarına 3-5 kuruş daha fazla promosyon almaksa, biz her sendikaya da gideriz, her sendika ile beraber istenilen platformda olmaktan gocunmayız şeklinde konuştu.