Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, Hayvancılığı tekrar ayağa kaldırmak için çalışma başlattıklarını, 80 kişinin Hayvan kredisi almak için Odaya başvurduğunu söyledi.
Türkiye'de kırımızı et sıkıntısı yaşandığını belirten Türkoğlu, Hayvancılık politikası yanlış uygulandığını, hayvancılığın tekrar ayağa kaldırılması için Özel bankaların kredi imkanı sunduğunu söyledi.
Tarım Danışmanlarımızın araştırmalarına göre çiftçilerimize bir veya iki baş hayvan kredisi verilmesi gerektiğini kaydeden Türkoğlu, Büyük ve orta ölçekli çiftliklerin kurulmasına teşvik verilmişti. Küçük çiftçiler et ve sütün ucuzluğundan dolayı elindeki inekleri satmış, büyük çapta üretim yapan çiftliklerin tüketicisi haline gelmişlerdir. Büyük çiftlikler de hayvancılığın kârlı olmadığını görünce hayvancılığı bırakmışlardır. Çünkü büyük çiftlik sahipleri para kazanmak için çalışıyorlar.
Para kazanamayınca elindeki hayvanları çıkarmaya başlamışlardır. Bu arada et fiyatları düştü. Fiyatlar düşüncede küçük hayvan işletmeleri zarar etmiştir. Zaman içerisinde hayvancılık çökmüştür. Hayvancılığın tekrar ayağa kalkması gerekirken, hayvancılığı bırakan büyük çiftçiler hayvan ithaline başlamıştır. Hayvancılık tekrar kötü duruma gelmiştir. Hayvancılığı tekrar ayağa kaldırmak için Ziraat Bankası tarafından sıfır faizli kredi verilmektedir. Bu krediyi çiftçinin alabilmesi için en az on baş hayvan alması gerekmektedir. On baş hayvan ticari işletmeye girmektedir. On baş veya daha fazla hayvan alanlar yine sıfır faiz diye kredi alıyor. Süt su fiyatına, ette ölü fiyata getirilince elindeki hayvanları elinden çıkartıyor. Faizsiz parayı borcunun gününe kadar kullanıyor. Tarım Danışmanlarımızın araştırmalarına göre çiftçilerimize bir veya iki baş hayvan kredisi verilmelidir. Çiftçilerimizin ortalama 15 dekar fındık bahçesi bulunmaktadır. Çiftçimizin % 80'i emeklidir. Genç yaşta emekli olan çiftçilerimiz sabah kalkar, fındık bahçesine gider, varsa hayvan peşine takar, akşam vakti evine döner.
Bir veya iki hayvan için yem ve saman almaz, onun için de ince hesap yapmaz. Çünkü evinin ihtiyacı olan süt, yoğurt, peynir ihtiyacını karşılıyor. Yavrusunu da iki yıl sonra damızlık olarak 5 bin TL ye satıyor. Erkek olursa iki yıl sonra kurbanda kesiyor. 4 veya 5 bin liraya satıyor. Deniz Bank her zaman çiftçinin yanında olmuştur. Her hususta çiftçiye kredi desteği sağlamıştır. Ülkemizde hayvancılığın tekrar gelişmesi için sizin vermiş olduğunuz krediler etkili olacaktır. Bu inanç ile hayvancılığın gelişmesini Alaplı'dan başlatabilmemiz için çiftçilerimize her sene hasat zamanı olan Ekim ayında ve üç yıl vadeli olarak geri ödemek kaydı ile iki inek kredisi verilmesi gerekir dedi.