Zonguldak Valiliği tarafından düzenlenen 'Her Köye Bir KOBİ' projesi kapsamında GMİS'te bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Genel Maden İşçileri Sendikası Şemsi Denizer Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen tanıtım ve bilgilendirme toplantısına Zonguldak Valisi Erdal Ata, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş, Kredi Garanti Fonu Sakarya Şube Müdürü Menderes Altın ve davetliler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş, KOBİ'lerin sanayinin temel taşı olduğunu vurguladı. Göktaş, Zonguldak genelinde Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla KOBİ'lere 2009 yılı içinde 8 milyon 157 bin TL kredi kullandırıldığını vurguladı. Hayriye Göktaş, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız da her yıl ulusal yatırım programlarında KOBİ'lere işyeri ve 100'e varan miktarda üst yapı ve KSS'lerde yüzde 70 üst yapı kredileri ile desteklemektedir. TÜİK 2008 verilerine göre Zonguldak'ta KOBİ sayısı 27 bin 648'dir. Seri üretim yapan 6 bin 948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu'na göre sanayi envanterimize kayıtlı 266 işletme 28 bin 499 kişi istihdam edilmektedir. İl genelinde Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla KOBİ'lere 2009 yılı içinde kullandırılan kredi 8 milyon 157 bin TL'dir. Bakanlar Kurulunca 2009 yılı içinde yatırımlarda devlet yardımları hakkında karar gereği Zonguldak 3. bölge bölgesel teşvik kapsamına alınmıştır" dedi.
Zonguldak Valisi Erdal Ata ise bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, "Son zamanlarda dünya genelinde yaşanan gelişmelere paralel olarak özellikle, KOBİ'ler hem yeni ve alternatif finansman kaynaklara ulaşmada hem de ürün ve pazar çeşitlendirme konusunda her zamankinden çok desteğe ihtiyaç duymaktadır. Kısıtlı mali imkanlara rağmen ülkemizde çok sayıda kurum ve kuruluş tarafından KOBİ'lere yönelik destekler sunulmaktadır. Temmuz 2009 ayında yayımlanan yeni teşvik yasasındaki düzenlemeler içinde yer alan sektörel ve bölgesel ayrımı yapılmaksızın büyük ölçekli yatırımlarda gümrük vergisi muafiyeti, yatırım yeri tahsisi, sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir ve kurumlar vergisinde ciddi miktarda indirim, faiz desteği gibi önemli destekler devlet tarafından yatırımcılara sağlanmaktadır. KOSGEB veri tabanına kayıtlı ilimizde KOBİ'lerle ilgili yapılan araştırmada firmaların yüzde 86'sının teminat sorunu nedeniyle banka kredisi kullanmak istemedikleri ortaya çıktı. Zonguldak'ta 2009 yılında kurulan Zonguldak-Bartın-Karabük'e hizmet veren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, KOBİ'lere, sivil toplum kuruluşlarına, yerel yönetimlere yönelik hazırlanacak bölge planında öne çıkan yatırım planlarına göre telif çağrısı usulüne göre kaynak kullandıracaktır" dedi.
Programda KGF Sakarya Şube Müdürü Menderes Altın, slayt eşliğinde sunumunu gerçekleştirdi.