Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Özdemir, ekonomideki son durumu değerlendirdi.

DEVLET DESTEK VERMELİ: Esnafımız yaz aylarında her ne kadar sıkıntıya düşse de, son iki aydır gerek yapılan taksitlenmelere, gerekse kredi ödemelerine özen göstermeye başladı. Esnaf kooperatifimizde bir toparlanma içerisine girdi. Devletimizin biraz daha destekli, esnafımızın cesaretli ve halkımızın cömert olmasını istiyoruz.

PARALAR KREDİ BORÇLARINA: Bir yıl önce Zonguldak esnafının 12 milyon TL kredi borcu vardı. Bunlar tahsil edile edile şu anda 3 milyon TL'ye kadar düşürüldü. Zonguldak esnafı, bir yıl içinde 9 milyon TL kredi borcu ödedi. Ve bunu hiç kredi alamadan yaptı. Bu krize rağmen yaklaşık 2 bin esnafımızdan bin 500 civarı ödemelerini yapabiliyor.

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Odası Başkanı Hüseyin Özdemir, dünyayı saran ekonomik krizde iyileşmeler olduğunu ve krizin Türkiye'yi 5-6 ay için de terk edeceğini tahmin ettiğini belirtti. İstanbul'da yapılan IMF toplantısında, Türkiye ekono misi için umut verici izlenimler çıktığını belirten Özdemir, Türkiye'nin dünyada 17'nci ekonomi olduğunu ve 10 yıl içinde de 10'uncu olmayı hedeflediğini vurguladı.

"KRİZDEN 5-6 AY
İÇİNDE ÇIKARIZ"
Krizin olumsuz etkilerinin her geçen gün silindiğini belirten Özdemir, şunları söyledi; "Dünyayı saran ekonomik kriz, 2009 yılın son aylarında tüm dünyada olduğu gibi Zon guldak'ta da düzelme gösterdi. Bu düzelme böyle devam ederse, Türkiye'nin krizden 5-6 ay içinde çıkacağını tahmin ediyoruz. Esnafımız yaz aylarında her ne kadar sıkıntıya düşse de, son iki aydır gerek yapılan taksitlenmelere, gerekse kredi ödemelerine özen göstermeye başladı. Esnaf kooperatifimizde bir toparlanma içerisine girdi. Biz de çalışmalarımızı bu yönde hızlandırıp esnafımıza kredilerimizi açmayı planlıyoruz. Bunun sözünü de Zonguldak esnafına verdik. İnşallah kısa sürede kredileri açacağız. Kriz nedeniyle borcunu ödeyemeyen esnaf ve sanatkârlarımız maalesef bu krediden yararlanamayacak. Çünkü onların sicilleri bozuk ve sicillerini en kısa sürede düzelteceklerini umut ediyorum. Bunlar düzelme işaretidir, Devletimizin biraz daha destekli, esnafımızın cesaretli ve halkımızın cömert olmasını istiyoruz. Bu kredi de gelip geçicidir. Korkmadan yastık altındaki paraları çıkarsınlar. Devlete destek olarak krizden kurtulabiliriz. Kredi vermekle krizden kurtulamaz. Alışverişte cesaretli olun ve yerel firmalara yönelerek küçük esnafa destek verelim. Bize bizden fayda var. Yabancı firmalar, sadece bu ülkenin kaynaklarını kemiriyor. Esnafın ayakta kalmasını istiyorsanız, yerli firmalardan alışveriş yapılmalı. İşler yoluna girmek üzere. IMF kongresinde alınan kararlar ve ülkemize bakılan açı bizi memnun etti. Türkiye, dünyanın şu anda 17'nci büyük ekonomisine sahip... Hedef, on yıl içerisinde ilk 10'a girmek. Ve bunun uluslararası ekonomistlerin ağzından duyuyoruz. Bu krizde gelip geçicidir. Biz üç kriz daha atlattık, tecrübeliyiz. Bu da geçecektir. Türkiye, bu krizi de atlatacaktır."

"BORÇ, 12 MİLYON TL'DEN  3 MİLYON TL'YE İNDİ"
"Bir yıl önce Zonguldak esnafının 12 milyon TL kredi borcu vardı. Bunlar tahsil edile edile şu anda 3 milyon TL'ye kadar düşürüldü. Zonguldak esnafı, bir yıl içinde 9 milyon TL kredi borcu ödedi. Ve bunu hiç kredi alamadan yaptı. Bu krize rağmen yaklaşık 2 bin esnafımızdan bin 500 civarı ödemelerini yapabiliyor. Kalan 500 civarındaki esnafımızda da sıkıntı var. Bunları çözmeye çalışıyoruz. Ancak devletimizin burada hoş görülü olması lazım, bu esnaflarımıza fırsat verilmeli. Yeni kredilerin açılması ve devletten bu konuda anlayış bekliyoruz." dedi.