Kdz. Ereğli İlçe Müftüsü Osman Aydın, yaptığı yazılı açıklama ile Mevlid Kandili hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, tüm vatandaşların kandilini kutladı.
Aydın?ın yayınladığı mesaj şu şekilde:

25 Şubat Perşembe'yi 26 Şubat Cuma'ya bağlayan gece Mevlid Kandilidir. Bu gece, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in dünyaya teşrif ettiği gecedir. Miladi 571yılından günümüze bu gecenin heyecanı inananların yaşadığı toplumda artarak devam etmektedir. Her doğum gününde O'nun 63 yıllık ömründeki insanlığı mutluluğa götüren prensiplerin daha iyi anlaşılması için eli kalem tutan yazısıyla, Akademisyenler konferans ve panelleriyle, Din görevlileri vaaz ve hutbelerle O'nun söylediklerini, yaptıklarını ve tasvip ettiklerini insanlığa bildirmeyi O'na olan sevgiyi artırmak için bir borç bilmişlerdir. Zira O'nun gelişiyle insanlığın kazandığı güzellikler bunu gerektiriyordu.

Peygamberimizin geldiği topluma baktığımızda; akla gelebilecek bütün kötülüklerin bir onur ve övünç sebebi kabul edilerek yapıldığını görüyoruz. Masum bir kız çocuğunun babası tarafından diri diri toprağa gömülmesi şeref kabul edilirdi. Ve o baba kız çocuğunu öldürdüğünden dolayı tebrik edilirdi. Kız çocuğu dünyaya geldiği aile için, bir leke ve yüz karası kabul edilirdi. Yetim, öksüz korunmaz, haksızlık gururla yapılırdı. Adalet ayaklar altına alınır güçlülerin borusu öterdi.

İşte böyle bir toplumda dünyaya teşrif eden Peygamberimiz insanı erdemli kılacak değerleri bir bir hayatında göstermeye başlamıştı. Zira O'nun gönderilişi de bunun içindi.

"Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" sözü bunu göstermektedir.

Doğruluğu;  O'nu "Muhammed-ül Emin" "Güvenilir Muhammed" yapmıştı.

Canlılara acıma hissi;  O'nu şefkat ve sevgi Peygamberi kılmıştı.

 Hayvanlar, hastalar, yaşlılar, kadınlar, çocuklar ve ağaçlar savaşta bile olsa korunması gerektiğini kendilerine zarar verilmemesi gerektiğini özellikle istemiştir. Suya ihtiyacı olan bir köpeğe su vermenin kişiyi cennetlik yapacağına dikkat çekmiştir.

En iyi baba, en iyi dede, en iyi komşu, en iyi arkadaş, en iyi öğretmen, en şefkatli ve en hoş görülü??. olduğunu O'nun hayatını irdelediğimizde çok kolay görebiliriz. O'nun gelişi babaların, annelerin, dedelerin, çocukların, yetim ve öksüzlerin güç bulmasını, değer kazanmasını beraberinde getirdi. Değeri kaybolmuş insanlık değer bulmaya başlamıştı.

O'nun söylemleri insanlığın bu gününü dünden, yarınını bu günden daha iyi edecek, dünya ve ahiret mutluluğuna götürecek güzelliklerle doludur.

Zira O'nun gösterdiği mutluluk yolunda;

İman, doğruluk, adalet, şefkat, hoş görü, emanete riayet etmek, doğruyu anlatma, aklı kullanma, vatan sevgisi, çalışma, temiz olma, helal lokma, faydalı olma, sevme, sevilme, sevindirme, dua alma, eğitimli iyi evlat yetiştirme, ?değerlerinin olduğunu görmekteyiz.

Peygamberimizle ilgili daha çok şeyler söyleyebiliriz. Bunlarla yetinmiş olalım.

Bu vesileyle, İlçemiz halkının Mevlid Kandilini tebrik eder bu gecenin memleketimiz, milletimiz, soydaşlarımız ve İslam âlemi için hayırlar getirmesini, insanlığın kurtuluşuna vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz eder, sözlerimi dua içerikli bir dörtlükle bitirmek istiyorum.
 
Ya Rab! Sevgili habibini anlatmaya bu naciz varlığımız kifayet etmez,
O'nun konuştukları, yaptıkları, yaşadıkları, anlatmakla bitmez,
Ne olur, içimizde, O'nun sevgi ve muhabbetini daim eyle, ölümsüz eyle,
Ne olur, bizlere, ölmüşlerimize o kutlu elçinin şefaatini nasip eyle.