Türkiye'de nadir görülen 'küçük kuğu' türünü Zonguldak'ta görüntülemeyi başaran Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, kentteki kuş türü sayısının böylece 284'e ulaştığını söyledi.
Nadir görülen kuş türleri arasında yer alan küçük kuğu, daha önce pek çok kuş ve hayvan türünü kentte ilk kez tespit eden Prof. Dr. Mustafa Sözen ve ekibi tarafından Zonguldak Limanı çevresinde görüntülendi. 'Kuğu' ve 'ötücü kuğu' ile birlikte 3 kuğu türünden biri olan 'küçük kuğu'nun, bugüne kadar sadece İstanbul, Edirne, Van, Denizli, Burdur, Aksaray, Kırklareli, Mersin ve Kırıkkale'de görüldüğünü kaydetti.
Prof. Dr. Sözen, matematik öğretmeni Tuncer Tozsin ile yaptığı kuş gözlemi sırasında fotoğrafını çektiği küçük kuğunun, kentte kaydedilen 284'üncü kuş türü olduğunu ifade ederek, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en önemli kentlerinden olan Zonguldak, kuş zenginliği bakımından Türkiye'de ilk 10 il arasında yer alıyor. Bu konudaki gözlemlerimiz devam ediyor. Önümüzdeki bir kaç yıl içinde 300 türe ulaşabileceğimizi tahmin ediyoruz." dedi.

KAÇAK AVCI UYARISI
Kuzey ülkelerindeki aşırı soğuklar nedeniyle pek çok kuşun Türkiye'ye gelmeye başladığını anlatan Prof. Dr. Mustafa Sözen, bu durumun kaçak avlanmanın artmasına yol açtığını ileri sürdü. Kuş türü sayısının çok olmasının iyi değerlendirilmesi halinde önemli bir ekoturizm kaynağı olabileceğini aktaran Sözen şunları söyledi: Bu zenginliğin kaçak avlanmalarla heba edilmemesi gerekiyor. Yetkili kurumların bu konuda tedbir almasını istiyoruz. Zenginliğimizin farkına varmalı ve bunun tanıtımını yapmalıyız. Bu sağlandığı takdirde kentimiz önemli bir kuş gözlem merkezi haline gelebilir."

ÇÖL ÖTLEĞENİNİ TESPİT ETMİŞTİ
Prof. Dr. Mustafa Sözen ve ekibi, 1970'ten bu yana ülkede görüntülenemeyen 'Çöl ötleğeni' kuşunu, geçtiğimiz ekim ayında Çaycuma'nın Filyos beldesinde görüntülemişti.