CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarların yaşadığı sorunlara değindi. Sıkıntıların çözümünde Milliyetçi Hareket Partisi'nin meclis araştırması talebinin gündeme alınmasıyla ilgili olarak CHP adına konuşan Ali Koçal'ın konuşması şöyle:
"Milliyetçi Hareket Partisi'nin esnaf ve sanatkârlarımızın yaşadığı sorunların tespitiyle çözüm yollarının bulunması için Meclis araştırması açılması talebinin gündeme alınmasıyla ilgili olarak, CHP Grubu adına söz almış bulunuyorum. Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. Değerli milletvekilleri, öyle anlaşılıyor ki, bu öneri? Daha önce, perşembe günü de buna benzer bir önergeyi, Cumhuriyet Halk Partisinin verdiği bir önergeyi birlikte tartıştık. Orada da, yaklaşık, AKP sözcüsü arkadaşlarımız bu sorunların var olduğunu kabul ettiler çok net olarak. Görüyorum ki, bugün de, aynı şekilde, Milliyetçi Hareket Partisi'nin bu doğrultuda vermiş olduğu önergenin doğru olduğunu, gerçekten esnaf ve sanatkârlarımızın birçok sorunlarının olduğunu, bu sorunların mutlaka çözülmesi gerektiğini kabul ediyorlar. Bu çok güzel bir şey... O hâlde, bu konuşmaların sonunda, herhâlde, bu araştırma önergesinin gündeme alınmamsıyla ilgili AKP Grubu milletvekili arkadaşlarımız lehte oy verecekler. Böylece de esnafımızın ve sanatkârımızın sorunlarını masaya yatıracağız. AKP sözcüsü arkadaşımızın da ifade ettiği gibi, onun da çünkü bir sürü önerisi var, gerçekçi birtakım önerileri var, eksikleri bildiğini söylüyor, bu iş kolunun içinden geldiğini söylüyor ve bu sıkıntıları onların da ilaveleriyle, katkılarıyla hep birlikte Parlamento olarak masaya yatırarak çözümlerini bulacağız diye düşünüyoruz. Herhâlde öyle olacak, herhâlde bu önergeyi kabul edeceğiz ama değerli arkadaşlar bugüne kadar aslında AKP milletvekili arkadaşlarımız bu ve buna benzer, bu doğrultuda birtakım önerilere, önergelere katıldıklarını ifade etmelerine karşın ne yazık ki oylama aşamasında ret oyu vermişlerdir; bunun örnekleri vardır."
"AKP MUHALEFETLE
UZLAŞMASINI BİLMİYOR"
"Geriye dönüp baktığımız zaman hiçbir muhalefet partisinin bu tür araştırma önergelerine AKP'li arkadaşlarımızın olumlu yönde oy verdiklerine tanık olmadık ama bugün tanık olacağımızı düşünüyorum. Biliyorsunuz, değerli arkadaşlar, bütün siyasi partiler vatandaşın, insanlarımızın refah ve mutluluğu için kurulur ve o doğrultuda programlarını hazırlayarak hizmet vermeye çalışır ama biraz önce de ifade ettiğim gibi, ne yazık ki, Adalet ve Kalkınma Partisi yani önünde 'adalet ve kalkınma' ifadesi olan iktidar partisi, bugüne kadar, hiçbir biçimde, bu Parlamento çatısı altında muhalefetle ne bir uzlaşma ortaya koymuştur ne de ulusumuzun, yurttaşlarımızın refah ve mutluluğu adına bir yasa çıkartabilme fırsatını ortaya koyamamıştır. Yirmi kere, İhale Yasası'nı burada değiştirdiniz, kendi kafanıza göre, kendi yandaşlarınızı korumak amaçlı? İhaleleri kendinize yönlendirebilme amaçlı? ve ihalelerdeki yolsuzlukları ve usulsüzlükleri örtbas etmek amacıyla yirmi defa değiştirdiniz. Her değiştirdiğinizde de yeni birilerini affettiniz, yeni birilerini ödüllendirdiniz. Bu eğer iftiraysa, iftira olduğunu çıkar burada söylersiniz beyefendi. Belgeyle konuşuyorum."