Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi'nin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın çıkardığı kutlamalarına getirilen kısıtlamalara karşı açtığı davaya ilişkin yazılı açıklamada bulunan ADD Kdz.Ereğli Şube Yönetimi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı konulu genelgesinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açtığını duyurdu. ADD Kdz.Ereğli Şube Yönetimi yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Milli Eğitim Bakanlığı'nca 11.01.2012 tarih, 817 sayı ve Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı konulu yayımlanarak yürürlüğe konulan işlem ile; tarihimizde bağımsızlığımızın İLK ADIMI olarak adlandırılan ve çok önem arz eden 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramına ilişkin kutlamalar sınırlandırılmıştır. Buna göre Başkent Ankara dışındaki il ve ilçelerde öğrencilerin katılımı ile yapılan kutlamalar bundan sonra sadece okullarda yapılacaktır. Törenlerde, yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelikte gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesi, kutlamaların sadece okullarda yapılması istenmiş ve kutlama alanları sınırlandırılmıştır.

DUYUMLAR ALINMAKTADIR
Söz konusu genelge de; 1 Ekim 1981 tarihli 'Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği' hükümlerinde, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın Başkent Ankara ve diğer illerde nasıl kutlanacağı, gösterilerin nasıl yapılacağının belirtildiği hatırlatılarak  Kutlamaların kanun ve yönetmelikte yer almayan bazı içeriklerle gerçekleştirildiğinin görüldüğü ifade edilmiş ve yine kanun ve yönetmelikte, kutlamaların öğrencilerin katılımıyla yapılacağına dair bir hükmün bulunmadığı kaydedilerek "Kutlama törenlerinin hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması nedeniyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır." denilmektedir. 817 sayılı Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı konulu genelge ile özetle Başkent Ankara dışındaki il ve ilçelerde, Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana uygulana gelmiş 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama faaliyetlerinin bundan böyle uygulanmaması, günün anlam ve önemine uygun Başkent Ankara dışındaki kutlamaların sadece okullarda ve öğrencilerin katılımı ile yapılması kararlaştırmıştır" denilmektedir. Bu anlamda Ulusal Bayramlar: bir toplumun ortak üstün değerlerinin, davranış ölçülerinin, bağımsızlığının ve özgürlüğünün, sahip olduğu var oluş nedenlerinin, bireylerce bilinçli olarak, bunların gerekçeleriyle birlikte kavranıp benimsenmesi, benimsetilmesi ve yeni kuşaklara da aktarılması açısından en temel işleve sahiptirler.

ANA YOLLARIN BAŞINDA GELMEKTE
Tüm uluslar bu nedenle ulusal bayramlarını,  en gösterişli ve en şaşalı törenlerle kutlarlar ki ulusal benliklerini kaybetmediklerini tüm dünyaya ilan edebilsinler, hatırlatabilsinler, Bu tüm dünyaya bir haykırıştır. Bu kutlamalar toplum için de bin maneviyat ve moral kaynağı olarak da kabul edilir. Bu nitelikleriyle bayramlar toplum yaşamının temel alanlarının kurumlaşmasının ve sağlamlaşmasının ana yollarının başında gelmektedir.  Ulusal bayramların kutlanması aynı zamanda da toplumsal bütünleşmeyi ve dayanışmayı sağlar ve bu ortamın oluşup pekişmesine neden olur. Siyasi görüşleri ne olursa olsun, ne derece farklı olursa olsun ulusal bayramlarda, ulus toplum bir hareket ederek gerektiğinde hep birlikte tek bir vücut olabileceklerini haykırırlar. Ulusal bayramlarda bunun pekişmesine yardımcı olur. Ulusal bayramlar bu açıdan özel bir önem taşır. Ulusal bayramlarda resmi tatil yapılmasının amacı da bayramın tüm toplum çapında, yurt genelinde tüm halk kitlelerinin katılımı ile  kutlanılabilmesine olanak sağlamak içindir. Ulusal bayramların en önemli amacı, Yurt bütünlüğü ve ulusal bağımsızlığı pekiştirmektir. Tam bağımsız bir Türk Ulusu olarak kendi kendisinin efendisi olarak yaşamak arzusu ile bu duyguları canlı tutmak ve yeni kuşaklara kazandırmayı amaçlamaktır. Uluslar, kendi bağımsızlıklarını daim etmek üzere ve dış dünyaya bunu hatırlatmak üzere kendi ulusal bayramları ile bunu göstermeyi görev sayarlar. Çünkü aksi takdirde bağımsızlığın tehlikeye düşmesi ve ayrımlaşma sonucunu doğurabilecek ortamlar ortaya çıkabilir. Devletimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı kahramanlarını yad etmek, ulusal birlikteliğimizi devamlı güçleştirecek ve gücüne güç katacaktır. Bu nedenle ulusal bayramları yok etmek aslında ulusu ve onu oluşturan kamunun yararına bir unsur olmayıp tam tersine  kamuya, topluma  zararlı ortamlar yaratan, bunlara  imkan sağlayıcı  bir unsurdur. Bayram Törenleri, İl ve İlçelerde resmi tören alanı olarak belirlenmiş olan Hipodrom, Stadyum, Saha, Okul bahçesi ile sınırlı tutulmayıp toplumun her kesimine yayılmalıdır. Okulların birleşerek bir bayram çoşkusu içinde  hep birlikte  kutlama yapması da  kardeşliği ve birlikteliği pekiştirici eylemlerdir. Bunun da  en önemli unsuru spor etkinlikleri ile kutlanmasıdır. Çünkü, spor kardeşliktir, birlikteliktir, ahlaktır, disiplinli olmaktır.

İDARENİN GÖREVE DEĞİLDİR
Tüm bunları bir kenara bırakıp 19 Mayıs Kutlamalarını sınırlandırmak, toplumdan uzaklaştırmak, adeta kutlanmamasını sağlamak,  kamunun menfaatini düşünen ve düşünmek zorunda olan idarenin görevi değildir. Tam tersine bu bayramların bir öncekinden daha değişik, daha coşkulu ve daha toplumsal yapılabilmesine yönelik düzenlemeler yapılması gerekirken bu şekilde daraltmanın topluma ve kamuya yararından söz edilemez. 19 Mayıs Bayram kutlamaları, sulandırılmak ve okul duvarları arasına hapsedilmek istenmektedir.
Millete mal olmuş bir milli bayramı coşkuyla kutlamaya engel olmak, davalı idarenin görevi ve işi olamaz. Söz konusu iptali istenilen işlem, Genelge, kanun ve yönetmeliklere tamamen aykırıdır. Söz konusu genelge başta: 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na, 2429 Sayılı Ulusal Bayramlar Ve Genel Tatil Günleri Hakkındaki Kanuna ve bu Kanuna göre çıkarılmış 01.10.1981 tarih ve 17475 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ulusal Ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine, 2595 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayımlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı ile Atatürk'ü Anma Ve Gençlik Ve Spor Bayramı Kutlama Yönergesi hükümlerine açıkça aykırı olmaktadır ve bu nedenle de iptali gerekmektedir.
Özeti aktarılan nedenler ile ADD Genel Merkezi Milli Eğitim Bakanlığının 11.01.2012 gün ve 817 sayılı, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı konulu genelgesinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle 07.02.2012 tarihinde Danıştay'da dava açmıştır.