Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Zonguldak Şubesi Başkan Yardımcısı Ömer Kırca, Halifeliğin kaldırılmasıyla ilgili açıklama yaparak, bilim ve aklın egemen olduğu çağdaş toplum hukukunun ayaklar altına alındığını ifade etti. ADD Şube binasında yapılan toplantıya Eğitim-İş Sendikası Zonguldak Başkanı Metin Kahveci, ADD Yönetim Kurulu Üyesi Osman Bekaroğlu ve ADD Gençlik Kolları Başkanı Burçin Atayan da katıldı.
ADD Şube Başkan Yardımcısı Kırca, açıklamasında şunları söyledi;
“HALİFELİĞİN KALDIRILMASINA BAĞLANTILI OLARAK, ŞERİYE VE EVKAF VEKALETİ DE KALDIRILDI”
“87 yıl önce 3 Mart 1924 Atatürk devrimlerinin Türk ulusuna kazandırdığı çağdaş toplum olma yolundaki en önemli devrimler arasında yer alan, Halifeliğin(Hilafet) kaldırılması ve bağlantılı olarak, Şeriye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırılması, bu vekalet tarafından yönetilen okullar ve medreselerinde kaldırılarak Tevhid-i Tedrisat vekalet tarafından yönetilen okullar ve medreselerin de kaldırılarak Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun (Eğitimin Birliği Yasası) kabul edilmesidir. Bu sayede Eğitimin birliği temelinde eğitim parasız hale getirilmiş ve yaygınlaştırılmış, devletin tüm inançlara saygılı ve eşit mesafede olması, tüm vatandaşlarının vicdan ve inanç özgürlüğünün tarafsızca koruması, vatandaşlarını dini baskılardan uzak tutulması anlamına gelen laiklik, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerinden biri olarak, ümmetçi devlet anlayışından ulusçu devlet anlayışına geçilmesinin temelleri atılmıştır. Aynı gün, Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Vekaleti kaldırılarak ordu-siyaset çatışmasının önüne geçilmiştir.”
“DEMOKRASİYİ KAYBETME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
“87 yıl sonra, ülkemizin geldiği noktada; bilim ve aklın egemen olduğu çağdaş toplum hukuku ayaklar altına alınarak, sömürgeci güçlerin (ABD-AB) ortaya attıkları ‘Ilımlı İslam Projesi’ ile laik düzenin yozlaştırılmasına, laik toplum düzeninin yerine İslami toplum düzenin getirilmesine çalışılıyor. Ulus devletten vazgeçilip, eyaletlere ve federasyona geçilerek, ülkenin bölünmesi ve Başkanlık sistemi ile Türkiye'ye uygun tek kişi diktatörlüğü yaratılarak, bağımlı bir yönetimin bu yolla imin sağlanması isteniyor.
Bugün -Ortadoğu'da İslam ülkeleri halkları mücadele verirken, bizler ise cumhuriyetimizin 87 yıllık kazanımlarını, demokrasiyi kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyayız.
Ulusal bilinç ve ortak kültür etrafında, etnik ayrılıklar yaratılmadan çağdaş bir uygarlık yaratmak ve tam Bağımsız bir Türkiye için; ulusumuzu, Atatürk devrimlerine sahip çıkmaya ve Atatürk Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini savunmaya çağırıyoruz.
Bugün, 1992 yılında meydana gelen ve 263 madencimizin hayatını kaybettiği grizu faciasının da aynı güne rastlaması sebebiyle, bütün maden şehitlerimizi saygı ile anıyoruz.”