Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Sezgin, milletvekili adaylarından destek bekledi.

Zonguldak Kent Konseyi,  Belediye Encümen Odası’nda toplanarak, Zonguldak’a hizmete talip olan milletvekili adaylarından beklentilerini bir deklarasyonla açıkladı. Toplantıya; Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin’in yanı sıra Genel Sekreter Gülsüm Yılmaz da katıldı.
Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Sezgin, siyasilerin dikkatini Lavuar Projesi’ne çekmek istediklerini belirterek, birinci sıraya Lavuar Projesi’ni koyduklarını ifade etti. Sezgin, Lavuar Projesi’nin 5 yıldır Zonguldak’ın kanayan yarası olduğunu ve milletvekili adaylarından bu konuda destek beklediklerini ifade ederek şunları söyledi;
“Bütün siyasiler düşüncelerini kamuoyuyla paylaşıyor. Biz de Zonguldak’ta yaklaşık 130-140 arası kurum ve derneklerin elçisi Zonguldaklılar olarak, siyasilerden beklentilerimiz nelerdir, bunları deklare etmek istedik. Hem siyasi partilerin, hem de partilerin milletvekili adaylarından bu konunun değerlendirilmesini kamuoyu adına talepte bulunmak istiyoruz. Zonguldak’ın önceliklerini maddeler halinde toplamaya çalıştık. Öncelikli olması gereken bu maddelerin siyasiler tarafından çözülmesini istiyoruz. Zaman olarak belki 15 gün önce yapmamız gerekiyordu ama yine de milletvekilleri adaylarımızın düşüncelerini bizimle paylaşmak için yeterli bir süreye sahip olduklarını düşünüyorum. Bu maddeleri hazırlarken Kent Konseyi dışında sivil toplum örgütlerinden de görüşler aldık. TSO, GMİS, Zonguldak Barosu, İl Koordinasyon Kurulu, ZKÜ temsilcisinin de katıldığı bir toplantı düzenledik. Beklentimiz; hem siyasi partilerin, hem de milletvekili adaylarının bu konulardaki görüşlerinin seçim öncesi paylaşmalarını istiyoruz. Deklarasyonun en başına Lavuar Alanı’nın durumunu koyduk. Lavuar Alanı, Zonguldak’ın 5 yıldır kanayan yarası durumunda, bir türlü çözemiyoruz. Aşama aşama gidiyoruz, ama yavaş gidiyoruz. Bir an önce Zonguldak’ın gündeminden olumlu şekilde kaldırılmasını istiyoruz. Bunu tek başına belediyenin veya siyasilerin yapacağını zannetmiyoruz. Burada herkes üstüne düşen görevi yapmalı. Bu sorun çözülmeli, onun için listenin başına bu projeyi koyduk. İlk başa bunu koymasaydık, Kent Konseyi’ndeki arkadaşlarımıza haksızlık etmiş olurduk. Lavuar Alanı Projesi’nde Kent Konseyi olarak olayın hep içindeydik. Projenin olumlu olarak hayata geçirilmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Kurumlarımıza ve siyasilerimize sesleniyorum; Lavuar alanını Zonguldak’a kazandıralım.”
“HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDA ACİLEN EYLEM PLANI YAPILARAK, YAPTIRIMLARI DA İÇEREN ÖNLEMLER ALINMALI”
“Lavuar Alanı, kentin merkezindeki şehrimize yakışmayan harabe halinden bir an önce kurtarılmalı. Lavuar Alanı Projesi Zonguldak’a yakışır bir kentsel mekan olarak ivedilikle kentimize kazandırılmalı. Kent içi ulaşım sorunumuzun çözümüne önemli bir katkı sağlayacak olan Mithatpaşa Tüneli’nin zaman kaybetmeden en hızlı bir biçimde yapımına başlanmalı. Çalışmaları devam eden Ankara-Zonguldak bölünmüş yolu kentin girişindeki tünellerle birlikte hızlı bir biçimde tamamlanmalı. Adapazarı-Karasu-Akçakoca-Ereğli-Zonguldak-Bartın arasında 250 kilometre uzunluğundaki demiryolu projesine başlanmalı, 1937 yılında tesis edilen mevcut demiryolu hattımız rehabilite edilerek modern ve daha hızlı trenlerin hizmeti sağlanmalı. Acılık Deresi kentimize yakışmayan bugünkü halinden kurtarılarak, doğru örneklerinde olduğu gibi görsel ve rekreatif amaçlı olarak kente kazandırılmalı. Kentimizin önemli sorunlarından biri olan hava kirliliği konusunda acilen eylem planı yapılarak, yaptırımları da içeren önlemler alınmalı. Kaçak kömür kullanımına izin verilmemelidir. Özellikle Çatalağzı bölgesindeki mevcut ve yeni kurulan santrallerin çevreye zarar vermesini asgari düzeye indirecek somut önlemlerin alınması sağlanmalı ve bu bölgede yeni kapasite artırımına izin verilmemeli. Termik santrallerin atık ısı suyundan faydalanılarak gerçekleştirilebilecek proje de dahil olmak üzere hava kirliliğini önleyebilecek bölgesel ısıtma yöntemlerini değerlendirecek fizibilite çalışmaları bir an önce yapılarak uygulamaya geçilmeli. Kentimizin özel mülkiyet yapısından kaynaklanan mülkiyet hakları sorunlarının çözümü için yasa ile özel bir düzenleme getirilerek, imar ve planlama konusunda şehircilik ilkeleri doğrultusunda kentimizin önü açılmalı. Çarpık yapılaşma ve gecekonduların bulunduğu sağlıksız kentsel alanlardan başlamak üzere Kentsel Dönüşüm Projeleri hayata geçirilmeli.”