Türkiye Kamu-Sen Zonguldak İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı 2012 Eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarının açıklandığını belirtti. Bacıoğlu, buna göre; çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 717,08 TL olarak hesaplandığını, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin ise 3 bin 446,7 Lira olarak belirlendiğini ifade ederek, Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2012 yılı Eylül ayında bin 300,11 TL olarak tahmin edilmiştir. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 767,64 TL olmuştur dedi.
Bacıoğlu, yazılı açıklamasında, şunları söyledi:
Yapılan araştırmaya göre, ortalama bin 865,92 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 41,14'ünü oluşturmuştur. Konut gideri ise, Eylül 2012 ortalama maaşının yüzde 28,5'ine denk gelmektedir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 69,64'ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmaktadır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Eylül 2012 maaşından geriye yalnızca 566,49 TL kalmaktadır. Okulların açılması, soğuk kış günlerinin yaklaşması nedeniyle yapılan hazırlıklar bu aylara denk gelmektedir. Ekim ayının başında elektrik, doğalgaz ve benzine gelen zamlar da eklendiğinde kamu çalışanlarını zor bir kış beklemektedir. Önümüzdeki günlerde de iğneden ipliğe her şeye zam yapılması gündemde iken, maaşların kuşa döndüğü inkar edilemez bir gerçektir. Bu durumda, kira ve gıda harcamasından sonra maaşından geriye kalan 566 lira ile kamu çalışanları nereye para yetiştirecektir? Son günlerde piyasalarda yeni bir ekonomik kriz endişesi hâkim olmuştur. Her krizde fatura çalışanlara çıkarılırken, krizin kaymağını rant çevreleri yemektedir. Bu durumun önlenmesi için zaman varken tedbir alınmalı ve memurlarımızla birlikte tüm dar ve sabit gelirlilerin alım gücü yükseltilerek, piyasalar için yeterli talep yaratılmalıdır.
Bilinmelidir ki, piyasada yaşanan durgunluğun giderilmesi maaşlarda yapılacak düzeltmelere bağlıdır. Hem günlerdir siftah yapmadan dükkanlarını kapatan esnafın durumunu, hem de zamlar karşısında eriyen maaşlarıyla ne yapacağını şaşıran kamu çalışanlarını rahatlatmak için doğalgaza, elektriğe, benzine yapılan zamların altında kalmamak üzere maaş artışı yapılmalıdır.