DSP Milletvekili Süleyman Yağız  iş kazalarının yoğun yaşandığı madencilik sektöründe 35 bin kayıt dışının bulunduğuna dönük iddiaları gündeme taşıdı.

Sadece Zonguldak'taki EKİ ve TTK'da 5 bin maden şehit verildi maden ocaklarında. Özel sektördeki rakamların sayısı ise hiç bilinmiyor. En son Bursa'da meydana grizu pa tlamasında 19 madencinin yaşama veda etmesi üzerine, maden ocaklarındaki işçi sağlığı ve iş güvenliği yoğun bir biçimde tartışılırken, bu konuda TBMM Başkanlığına bir önerge de DSP Milletvekili Süleyman Yağız'dan geldi. Milletvekili Yağız,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer Dinçer ta-rafından yazılı olarak yanıtlanması isteğiyle verdiği önergesinin giriş bölümünde şöyle dedi:

SEKTÖRDE SENDİKALI SAYISI YÜZDE 35
"Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde meydana gelen ve 19 madencinin ölümüne sebep olan grizu patlaması, madencilik sektörünün sorunlarını yeniden gündeme getirmiştir. Türkiye Maden-İş Sendikası Eğitim Müdürü Sayın Fikret Sazak tarafından hazırlanan rapor, sektör açısından ciddi ve ivedi önlemler alınmasını gerektiren veriler içermektedir. Türkiye'deki madenciliğin "iş kazası riski fazla, emek yoğun, iş yerleri gözden uzak, kayıt dışılığın yüksek olduğu, kamunun ağırlığının giderek azaldığı" bir sektör olarak tanımlandığı raporda, sektördeki kayıtlı işçilerin yaklaşık yüzde 35-40'nın sendikal örgütlenme hakkını kullanabildiği vurgulanmaktadır.  Rapora göre, madencilik sektöründe 100 bin civarında kayıtlı işçi bulunurken, kayıt dışı çalışan sayısının ise 35 bin olduğu tahmin edilmektedir. Maden işçilerinin ücret, iş sağlığı ve güvenliği koşullarının özel sektör işletmelerinde çok daha kötü durumda olduğuna dikkat çekilen raporda, işçiler açısından yoğun bir eğitim sorununun bulunduğu belirtilmektedir.

YAĞIZ'IN SORULARI
1- Özellikle iş kazası açısından çok riskli bir çalışma alanı olan madencilik sektörünün içinde bulunduğu koşulların iyileştirilmesi için bakanlığınızda herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
2- Sendikanın, sektörde yaklaşık 35 bin işçinin kayıt dışı çalıştığı yönündeki tahmini doğru mudur? Bu tahmin, bakanlığınızın verileriyle örtüşmekte midir? Kayıt dışı çalışanların kayıt altına alınması için ilave önlemler almayı planlıyor musunuz?