CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, 3 Mart 1992 tarihinde büyük grizu faciasında şehit verdiğimiz 263 madenciyi anmak için TBMM'de önceki gün bir konuşma yaptı. Konuşmasına 263 maden şehidini saygıyla anarak başlayan Koçal, şunları söyledi; "On sekiz yıl önce 3 Mart 1992 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda yaşanan grizu faciası sonrası 263 yurttaşımızı şehit ettik. Bu, tabii çok acı bir durum, çok dikkatle izlenmesi gereken bir durum. O günlerde yani on sekiz yıl önce Zonguldak'ta 263 cenazeyi kaldırmak ve o insanların acısını paylaşabilmek kolay bir olay olmadı. Bu feci kaza sonucunda hayatını kaybeden 263 yurttaşımızı rahmetle anıyorum ve bu uğurda hayatını kaybeden maden şehitlerimizi de saygıyla anmak istiyorum. Aslında Zonguldak yüz altmış yıllık bir kömür üretimi geçmişine sahiptir. Yüz altmış yıldır Zonguldak'ta taşkömürü üretiliyor. Elbette bu üretim süresince bu kaza ne ilk olmuştur ne de son oldu."

"ÜLKEMİZİN 20 MİLYON TON TAŞKÖMÜRÜNE İHTİYACI VAR"

"Esas itibarıyla yüz altmış yıllık sürece baktığımız zaman Zonguldak'ta 5 bin civarında maden şehidimiz var. Yani Zonguldak'ta savaş falan olmadı, ama 5 bin madenci şehit oldu. Yine 1983 tarihinde de Zonguldak'ta 103 madencimizi şehit ettik. Buna rağmen Zonguldak'ta kömürü üretmek istiyor Zonguldaklılar ve ekonomiye katmak istiyorlar. Ülkemizin 20 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var, ama buna karşılık Zonguldak'ta 1,5 milyon ton TTK, buna yakın da özel sektör kömür üretmekte, dolayısıyla 3 milyon ton kömür üretiliyor, diğeri dışarıdan ithal ediliyor ve yıllık 2 milyar dolar civarında dışarıya para ödüyoruz. Bu gerçekten çok üzüntü verici? O nedenle de üretimi artırmak için mutlaka TTK'ya üretim işçisi alınması ve üretimin artırılması gerekiyor."

"2002 YILINDAKİ 16 BİN İŞÇİ SAYISI, ŞU ANDA 10 BİNE DÜŞTÜ"

"Nitekim 2003 yılında Başbakan'ın Bakanla birlikte Zonguldak'ı ziyaretinde, Zonguldak'taki işçi sayısının artırılacağı ve TTK'nın 5 milyon ton, özel sektörün de 5 milyon ton kömür üreteceği sözü verilmiş olmasına karşın bugüne kadar bu söz yerine getirilmedi. Bu sözün arkasında durulmadı, aksine 2002 yılında Zonguldak'ta 16 bin işçi varken, şu anda 10 bin işçi var. O tarihlerde yine Zonguldak'ta 2,5 milyon ton kömür üretilirken, şimdi 1,5 milyon ton civarında kömür üretiliyor. Ülkemizde ne yazık ki madenciliğin sahibi yok. Ön ce, madenciliğe, madenlerimize sahip çıkmamız gerekiyor, kömüre önem vermemiz gerekiyor, dışarıya olan bağımlılığımızdan kurtulmamız gerekiyor. Zonguldak'ta 1 milyar 300 milyon ton taşkömürü mevcut, bizim de yıllık 20 milyon ton taşkömürüne ihtiyacımız var. Bunu dışarıdan almamızın ve dışarıya bağımlı kalmamızın bir anlamı yok."

"SON GÜNLERDE KAZALARIN DAHA DA ARTTIĞINI GÖZLEMLİYORUZ"

"Zaten Zonguldak'ta bu kadar yüksek miktarda taşkömürü olması nedeniyle o bölgeye demir-çelikler ve termik santraller kurulmuş. Dolayısıyla, bunu mutlaka dikkate almamız gerekiyor. Tabii, madencilik, kömür madenciliği çok zor bir iş koludur. Öyle olunca da kömür madenciliğinde, özellikle son günlerde giderek kazaların daha da arttığını gözlemliyoruz. Madencilik sektöründe Türkiye, dünyada 3'üncü, Avrupa'da 1'inci sıradadır, maden kazaları bakımından. Son yıllarda kaza istatistiklerine baktığımız zaman 2008 yılında 43, 2009 yılında 92 ve 2010 yılının ilk iki ayında da 19 madencimizin şehit olduğunu görüyoruz. Yoğun birikim ve deneyime sahip olan kurum ve kuruluşlar yerine, üretimin teknik ve altyapı olarak yetersiz deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılması, buna ek olarak denetimin de yeterli ve etkin biçimde yapılmaması iş kazalarının artmasına neden oluyor."

"ÜLKEMİZİN ÖNLEM ALABİLME OLANAKLARI VAR"

"Bu nedenle, madencilik sektörü daha yakından izlenmeli, değerlendirilmeli ve kaza önleme çalışmalarına daha fazla ağırlık verilmeli. Bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerinin verdiği Meclis araştırma önergeleri ve yasa teklifleri var. Bu tekliflerin bir an önce Meclise gelmesi ve yasalaşması hepimizin arzusudur. Tabii, bu kazaların önlenmesi için bu kazaların sonlandırılabilmesi için alınabilecek önlemler vardır, dünya standartları vardır. Ülkemizin bu önlemleri alabilme olanakları vardır. Dolayısıyla, hükümet yeniden bu işi ele alıp, madencilikte, maden sektöründe yaşanan kazaların önlenmesi için her türlü yasayı çıkarmalı ve her türlü önlemleri almalıdır. Ben, tekrar, Zonguldak'ta yaşamını yitiren, maden kazasında yaşamını yitiren yurttaşlarımızı saygıyla anıyorum. Yüce Meclisi selamlıyorum."