TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, "4 Aralık Madenciler Günü" nedeniyle Valilik önünde çelenk koyma töreni gerçekleştirdi. Çelenk koyma törenine, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Saygı duruşunun ardından Genel Merkez'in ortak açıklamasını okuyan Erdoğan Kaymakçı, açıklamasına bu özel günü acılarla karşıladıklarını ve Madencilik Bakanlığı kurulmasına dikkati çekerek şunları söyledi;
"HUKUKU ARKADAN DOLANDIRIP KANUN ÇIKARMAK ÇÖZÜM DEĞİL"
"Maden kazalarındaki artışlar, kazalarda yaşamını yitiren ya da sakat kalan yüzlerce maden emekçisi, alınmayan önlemler, yetersiz denetim ve mevzuat eksiklikleri bu olumsuz tablonun yansımaları olarak karşımızda duruyor. Bütün bunlar özelleştirme, taşeronlaştırma ve esnek üretim ilişkileriyle sektörün ve çalışma yaşamının tamamen sermayenin talepleri doğrultusunda şekillendirilmesinin sonuçlarıdır. İş kazalarının önlenmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve yaptırımların uygulanması siyasi iktidarların görevidir. Ancak siyasi iktidar, çıkardığı yasayla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını dışlayarak eğitim hizmetlerini piyasaya açmıştır.
Ne zaman kurulacağı, ne zaman kapanacağı belli olmayan, bilgi birikim düzeyi şüpheli ticari kuruluşlara iş güvenliği uzmanı yetiştirme yetkisi verilmesi, bu alanda onlarca yıldır birikim sahibi kamu kurumu niteliğindeki TMMOB ve bağlı odalarının yok sayılması, iş kazalarının daha da artmasına neden olacak. Bu zihniyeti piyasalaştıran bir yasa, iş kazalarını engellemeyecek, aksine bazı kesimlere yeni rant kapısı açacak. Mahkemelerce iptal edilen yönetmeliklerin yerine hukuku arkadan dolanıp kanun çıkararak sorunları çözmek olanaklı değildir."
"MADEN EMEKÇİLERİNE HAK ETTİĞİ DEĞERİ VERMEK İNSANLIK GÖREVİDİR"
"Zonguldak-Karadon'da yaşanan kazada yeraltındaki iki işçinin cenazelerinin 6 aydır çıkarılamaması, madencilere verilen değerin bir göstergesidir. Maden Mühendisi meslektaşlarımızın giderek artan işsizlik sorunu, çalışma koşullarının olumsuzluğu ve yaşam standartlarının sürekli düşmekte oluşu da uygulanan yanlış politikaların birer sonucudur.
Oysa her türlü tehlike ve zorluk altında doğayla mücadele ederek emek veren madencilere, bu toplumun vefa borcu bulunuyor. Yerin metrelerce altında insanlığa hizmet için gerektiğinde canlarını hiçe sayan maden emekçilerine hak ettiği değerin verilmesi aynı zamanda bir insanlık görevidir. Maden mühendisleri olarak, kamusal sorumluluğumuz gereği sorunların çözümü için katkı koymak görevlerimiz arasındadır. Ancak hazırladığımız raporların, yaptığımız önerilerin dikkate alınmayarak yapılan uygulamaların sektöre ve çalışanlara bir yararı olmadığı da görülmüştür. Bu değerlendirmeler ışığında; İş kazlarının önlenmesi çalışmaları başta olmak üzere, ulusal madencilik politikalarının oluşturulması için, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde tüm sektör bileşenlerinin, meslek odalarının ve üniversitelerin katılacağı 'Madencilik Şurası' toplanmalıdır. 'Madencilik Bakanlığı' kurulmalı ve sektöre hak ettiği önem verilmelidir. Dünya Madenciler Günümüzü daha güzel ortamlarda neşeyle kutlayacağımız inancıyla, maden kazlarında yaşamını yitiren tüm maden emekçilerini ve meslektaşlarımızı bir kez daha saygı ve özlemle anıyoruz."