TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi'nin 42'nci Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Seçimleri, mevcut Başkan Erdoğan Kaymakçı'nın Çağdaş Mühendisler listesi farklı kazandı. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Lokali'nde gerçekleştirilen Genel Kurul'a; Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Birhan Şahin, Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Bülent Özgümüş, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Şükran Karahasan, KESK'e bağlı sendikaların başkan ve temsilcileri ile üyeler katıldı. Genel Kurul'da, Zonguldak Maden Mühendisleri Derneği Başkanı Çağlar Öztürk'ün divan başkanlığını yürütürken, Erdoğan Kaymakçı, Tahsin Kumkumoğlu, Birhan Şahin, Kenan Kasap, Burhan İnan, Muharrem Akdemir, Ekrem Murat Zaman ve Şükran Karahasan birer konuşma yaptılar. Açılış konuşması yapan Başkan Erdoğan Kaymakçı, Ülkedeki baskılardan, emekten ve barıştan yana tavır koyan TMMOB örgütlülüğü de payına düşeni aldı diyerek, şunları söyledi;

ACI SONUÇ KARŞIMIZDA DURUYOR
"Odamız kamu yararı gözetmeyen ve örgütsüz bir toplum hedefleyen bu tür özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının her zaman karşısında olmuş ve bu doğrultuda mücadelesini sürdürdü. Yaşadığımız iş kazaları, iş cinayetleri mücadelemizin ne kadar haklı olduğunun acı bir sonucu olarak karşımızda duruyor. Muhalif kurum ve kişilere yönelik baskıların giderek arttığı, özgürlük alanlarının giderek daraltıldığı bir dönemden geçiyoruz. Uzun tutukluluk süreleri toplumun tüm kesimlerini endişelendiriyor. İnsan hakları ihlallerinin yaşandığı anayasada tanınan temel hak ve özgürlüklerinin askıya alındığı bu süreç herkesi derinden etkiliyor.

MÜDAHALE ÇABASI OLDU
Bu baskılardan, her dönem üyelerinin haklarından, emekten ve barıştan yana tavır koyan TMMOB örgütlülüğü de payına düşeni aldı. Cumhurbaşkanlığı DDK Raporu'nun hazırlamış olduğu zemin üzerine, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından çeşitli yazışmalar ve soruşturma adı altında yürütülen çalışmalarla TMMOB ve bağlı odalarının, özellikle mesleki denetimle ilgili mevzuat ve uygulamalarına yönelik müdahale çabaları olmuştur. Bugün bölgede demokrasiden söz etmek mümkün müdür? Sorun ne yazık ki, ağzımıza bile almaya korktuğumuz sözcükte gizli: Emperyalizm. Emperyalizm önce yalanıyla geliyor, sonra talanıyla... İkiz kulelerin vurulmasını bahane ederek, Afgan ve Irak topraklarına yayılan emperyalizm, bölgede kalıcı güç olmanın en az elli yıl daha sürekliliği olan bu enerji koridorunun sürgit efendisi olmanın hesaplarını arıyor.

MÜMKÜN DEĞİL
Diğer yandan yapılan özelleştirmelerle kurumun ve Zonguldak'ın kendine özgü yapısı değiştirildi. Günümüzde madencilik sektöründe kamu ağırlığı kaldırılırken yapılan özelleştirmeler ve ortaya çıkan yatırımı yetersiz, küçük ve orta ölçekli işletmeler istihdamın niteliğini olumsuz yönde etkileyen bir unsur oluşturmuştur. Madenciliğin okulu Zonguldak'ta bir taraftan madencilik kültürü yok edilirken bir taraftan da kömür havzası ve endüstri sahaları üzerinde kentler oluşturuldu. Emek yoğun çalışmanın egemen olduğu havzada işçi açıklarını gidermeden hedeflenen üretime ulaşılması mümkün değildir."

YETERİNCE KULLANILMIYOR
Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Sirhan Şahin de, kentte yaşanan faciaların nedeninin mühendislik biliminin yerinde ve yeterince kullanılmıyor olmasından kaynaklandığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Geçtiğimiz hafta içinde Soğuksu Pazaryeri çöktü, insanlar yaralandı, canlarını yitirdi. Bu benzeri yaşanmış ve ya yaşanılacak faciaların nedeni mühendislik biliminin yerinde ve yeterince kullanılmıyor olmasındandır. Kentte mevcut bina, tesis ve yapılardan olası tehlike arz edecek olanların belirlenmesi ve bunlara dönük acil önlemlerin alınması yaşamsal öneme sahiptir. Bu tür faciaların yaşanmaması için aklı ve bilimi karar verme süreçlerinde ön planda tutmanın gerektiğine inanıyoruz. Ülkede ekonomik alanın neoliberal-piyasacı politikalara teslimi, toplumsal yaşamın cemaat ağlarıyla kuşatılması, iktidar yapısının uluslararası sermayenin ve emperyalizmin yönelimleri ile birebir örtüşmesinin sonucu olarak, baskı ve sömürü gün geçtikçe artıyor. İktidarın karşısında olmak, muhalif olmak başlı başına bir imha edilme gerekçesi olmuştur. Bu koşullar altında özgür düşünce ve onu tamamlayan eylemler, iktidarın baskı ve zor gücüyle tehdit altına alınmış durumdadır. Böylesi bir ülkenin görebilen gözlere, konuşabilen ağızlara, duyabilen kulaklara ihtiyacı var. Yani kısaca TMMOB'ye ihtiyacı vardır."

İŞSİZLİK ORANINI ARTTIRDI
TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise, maden mühendisliği mesleğinin önemine dikkati çekerek, şunları söyledi: "Dünyada bazı ülkeler maden fakültelerini kapatırken, ülkemizde maden mühendisi yetiştiren fakülte sayısı hızla artmış, yetmezmiş gibi maden mühendisliğinin alt dallarında eğitim yapan yeni bölümler açılmıştır. 2011 yılı ÖSS kitapçığına giren maden mühendisliği bölümünün sayısı 21'dir. Bu bölümlerden 9 tanesinde ikinci eğitim mevcuttur. Dolayısıyla mezun sayısının ihtiyaçtan fazla olması işsizlik oranını arttırmıştır. Bu da mesleğe olan ilgiyi azalttı. Maden Mühendisleri odasına üyelerinin her türlü hakkının korunması ve geliştirilmesi, mesleki birikimlerinin artırılması, maden mühendisliği eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi, birinci derecede tehlikeli iş kolu olarak tanımlanan madencilik iş kolunda iş sağlığı ve güvenliği kültürünün buluşturulmaları konularında çaba harcanması gibi hayati pek çok sorunların çözülmesi konusunda büyük
görevler düşüyor."

ÇAĞDAŞ MÜHENDİSLER FARK ATTI!

Seçimlerde tek liste yarışırken, liste delmek için ferdi olarak aday olanlar oldu. Mevcut Başkan Kaymakçı'nın Çağdaş Mühendisler olarak adlandırılan listesi seçimleri farklı kazandı. Kongrede, 324 delege oy kullandı. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, seçimlerin ardından yaptığı konuşmada, 3-4 Mart 2012 tarihinde Genel Merkez'de yapılacak olan seçimlere delege seçtiklerini ifade etti. Erdoğan, 3-4 Mart'ta Ankara'da Genel Merkezimizin seçimleri var. Biz de 66 kişiden oluşan delege isimlerini belirledik. Seçimler sorunsuz bir şekilde geçti. Yönetim Kurulu'na seçilen isimler daha sonra kendi aralarında başkanı da seçecek şeklinde konuştu.  Yönetim Kurulu'nu oluşturan isimler ve aldıkları oy miktarı ise söyle: Erdoğan Kaymakçı (216), Hüsnü Meydan (187), A.Birol Kasapoğlu (179), A.Haşim Demirler (173), Tülay Suiçmez (185), Alper Gülşen (179),  Emine Uzun İyiol (141).