Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.
Posbıyık, Uzun Mehmet'in taşkömürünü bulmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerine ekonomik ve askeri güç veren; Cumhuriyet'imizin ilk yıllarından itibaren atılan sanayi hamlelerinde mihenk taşı olan madencilik, Zonguldak'ımızın da hayat damarıdır dedi. Açıklama şu şekilde: Tüm dünyada, en önemli iş sektörlerinden kabul edilen madencilik için hatırı sayılır günlerden birini kutluyoruz.
Uzun Mehmet'in taşkömürünü bulmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerine ekonomik ve askeri güç veren; Cumhuriyet'imizin ilk yıllarından itibaren atılan sanayi hamlelerinde mihenk taşı olan madencilik, Zonguldak'ımızın da hayat damarıdır.
Yıllarca bölgemizi kalkındıran, bugün aldığımız nefesi bile borçlu olduğumuz madencilik, ilçemizi ülkenin ve Avrupa'nın en önemli sanayi kentlerinden biri yapan Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları olmak üzere birçok büyük fabrikanın kurulmasında da zemin olmuştur.
Bahsettiğim bu sanayi atılımlarını yapılabilmek, taşkömürünü ülke ekonomisinin en canlı aracı haline getirmek uğruna da on binlerce şehit verdi Zonguldak. Her bir maden şehidimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum.
4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla da, Zonguldak madenlerinin yeniden canlandırılması, taşkömürünün ülke ekonomisi için taşıdığı değerin yeniden ortaya çıkarılması noktasında, Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nun o eski, o görkemli günlerine dönmesi gerektiğine olan inancımı yinelemek istiyorum. Kuruma ihtiyaç duyulan sayı kadar işçi alınarak, Zonguldak ekonomisinin canlandırılmasının yanı sıra, istihdam imkanlarının da artırılması şart olmuştur. Bu gerçeği her siyasetçimizin sürekli hatırlaması ve gerekenin yapılması için bütünlük içinde mücadele etmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla tüm madencilerimizi tebrik ediyor, şehitlerimizi de rahmetle anıyorum.