Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, bir basın toplantısı düzenleyerek gündemi değerlendirdi.
Zonguldak'ın bütçeye katkı veren iller arasında olduğunu, buna rağmen katkısından daha azını aldığını belirten Alabaş, 2003 yılında ekonomik ve sosyal gelişmişlik sıralamasında 21'inci sırada olan Zonguldak 2012 yılında 29'uncu sıraya geriledi. Sorunlarla boğuşan Zonguldak hala Türkiye'ye katkı veriyor.
Diğer illerin siyasetçileri kendi bölgelerine kaynak aktarıp hizmet ederken, bizimkiler mazeret üretiyor ve maden işçilerini suçlamaya kalkıyorlar. Bugüne kadar maden işçilerini suçlayan hiç kimsenin yüzü gülmedi. Emin olun bundan sonra da gülmez dedi.

TAŞKÖMÜRÜ İTHALATINA 4-5 MİLYAR DOLAR
GMİS Genel Başkanı Alabaş, Türkiye'nin her yıl taşkömürü ithalatına 4-5 milyar dolar ödediğine dikkat çekerek Yılda 4-5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK, hazırlık ve üretim işçisi açıkları nedeniyle kapasitesinin yarısının altında çalışıyor. Göz göre göre zarar ettiriliyor. TTK'da çalışan işçi sayısı 10 yılda 7 bin 119 azalmış. Her şeyi yılda 4-5 milyon ton üretmek için müsait olan TTK, işçi açıkları ile sabote ediliyor. Böyle bir tabloda üretim artmaz. Ve burada suçlu işe yeni alınan işçi arkadaşlarımız değildir dedi.
Alabaş, Zonguldak'ın, başta iktidar milletvekilleri ve siyasi kadroları olmak üzere herkesin taşkömürü üretiminin artırılması için mücadele vermesi gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE SIKINTILI BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR
Türkiye'nin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini söyleyen Alabaş, Uzun zamandır terörle mücadele eden ülkemiz, buna ilave olarak bölgemizde ve komşularımızda yaşanan olaylar nedeniyle daha da gerilimli bir sürece giriyor. Ülkemizi yönetenlerin ve iktidarı, muhalefeti tüm siyasi kadroların bu tabloyu yeterince ciddiye almadığını üzülerek görüyoruz. İçeride terör artıyor. Suriye önünü göremiyor. Irak daha sancılı bir döneme giriyor. İsrail ile Filistin gerginliği tüm çevreyi sarıyor. Mısır karışıyor, Avrupa Birliği, üye ülkelerdeki ekonomik krizin
Birliği çökertmesi tehlikesiyle karşı karşıyadır. Türkiye hepsiyle yakın ilişki içindedir. Türkiye'nin toplam ihracatı yaklaşık 140 milyar dolardır. Toplam ithalatı ise yaklaşık 240 milyar dolardır. Yıllık dış ticaret açığımız yaklaşık 100 milyar dolar. Turizm gelirleri, işçi dövizleri, yurt dışındaki inşaat sektörümüz ve diğer gelirlerle cari açık 60 milyar dolarlar civarında seyrediyor. 300 milyar doları geçen dış borçlarını çevirmek ve halen açık veren ekonomisini takviye için yeni kaynaklar bulmak durumunda olan Türkiye'nin, böyle bir ortamda önünü görebilmesi mümkün değildir. Doğal olarak gerilim artmaya devam ediyor dedi.

ZONGULDAK BÜTÇEYE KATKI VERİYOR AMA
Alabaş, Tabloyu kısaca özetledim. Biz, Zonguldak ve bölge insanı olarak bu tablonun neresindeyiz ve ne yapıyoruz? Sendika ne diyor? Ne yapıyor? Bölge siyasetçileri ne diyor ve ne yapıyorlar? Türkiye'de 81 il var. 11 il Türkiye'nin Genel Bütçesine katkı veriyor. Yani verdiği vergiden daha az yatırım alıyor.
70 il ise verdiği vergiden daha fazla yatırım alıyor. Zonguldak, Bütçeye katkı veren 11 il arasında 10'uncu sırada bulunuyor. Zonguldak, geçmişte olduğu gibi bugün de genel bütçeye ciddi oranda katkı yapıyor. Zonguldak, devlete verdiği kadar yatırım almıyor. Zonguldak kendisi yoksullaşırken başka illere katkı veriyor. 2003 yılında ekonomik ve sosyal gelişmişlik sıralamasında 21'inci sırada olan Zonguldak 2012 yılında 29'uncu sıraya geriledi. Sorunlarla boğuşan Zonguldak hâlâ Türkiye'ye katkı veriyor. Peki, takdir ediliyor muyuz? Hayır dedi.

MADEN İŞÇİSİNİ SUÇLAYANIN YÜZÜ GÜLMEZ
Alabaş, Tam tersine, kendi siyasetçilerimiz bile başka hikâyeler anlatıyor. Diğer illerin siyasetçileri kendi bölgelerine kaynak aktarıp hizmet ederken, bizimkiler mazeret üretiyor ve maden işçilerini suçlamaya kalkıyorlar. Bugüne kadar maden işçilerini suçlayan hiç kimsenin yüzü gülmedi. Emin olun bundan sonra da gülmez. Çünkü emek en yüce değerdir ve kutsaldır dedi.

ZONGULDAK'IN HAKKINI KORUMAYA DAVET EDİYORUZ
Alabaş, Evet, Zonguldak bu illerden daha mı fazla gelişmiş durumda? Hal böyleyken Zonguldak'ı kambur olarak göstermeye çalışanları ve TTK'nın zararından söz edenleri kendiişlerini yapmaya ve Zonguldak'ın hakkını korumaya davet ediyoruz. Unutmayınız ki daha yollarımız bitmedi. Esnafımız kepenk kapatıyor. Zonguldak, yatırımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle avantajlarını kullanamıyor. Özellikle kömür ve demir-çelik sektörüne bağlı yan sanayinin ve diğer sektörlerin bölgemize yatırım yapmamasının en önemli nedenlerinden biri ulaşım sorunlarıdır. Tarihimize baktığımızda, Türkiye'nin zor dönemlerinde Zonguldak her zaman kurtarıcı olmuştur. Zonguldak yine tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyadır. Türkiye, yılda 25 milyon ton taşkömürü tüketiyor. Yaklaşık 3 milyon ton kamu ve özel, Zonguldak'ta taşkömürü üretiliyor. Taşkömürü ithalatına yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz. Öte yandan TTK yılda yaklaşık 250 milyon dolar zarar ettiriliyor. Yani ithalata ödediğimiz paranın yaklaşık yüzde 5'i. Peki ithalatı kim yapıyor? Parayı kim kazanıyor? Hangi ülkelerin işçileri iş buluyor?
Biz bunları da biliyoruz. Bizim bildiğimizi devleti yönetenler de biliyor, ama ithalat lobisi, yabancı ve yerli ortaklar ağır basıyor. Halkımıza göz göre göre yanlış bilgi veriliyor. Biz başta madenci kardeşlerimiz olmak üzere herkese bu gerçekleri anlatmaya devam edeceğiz dedi.

TTK, GÖZ GÖRE GÖRE ZARAR ETTİRİLİYOR
Alabaş, Yılda 4-5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK, hazırlık ve üretim işçisi açıkları nedeniyle kapasitesinin yarısının altında çalışıyor ve göz göre göre zarar ettiriliyor. Havalandırması, elektriği, nakliyesi, yıkaması, müesseseleri, memuru, kısacası her şeyi yılda 4-5 milyon ton üretmek için müsait olan TTK, işçi açıkları ile sabote ediliyor. Hal böyle iken çalışanları suçlamaya kalkmak ve madencinin maaşına göz koymak günahtır. 'İşçi alındı üretim artmadı' diyorlar. Bakınız bu tabloları herkese verdik, bile bile halka yanlış anlatıyorlar. Her işçi alımında üretim artıyor. Ancak emeklilikler hızla devam ettiği için göze batmıyor dedi.

10 YILDA İŞÇİ SAYISI 7 BİN 119 AZALDI
Alabaş, 2002 yılı sonundan 2012 yılı sonuna kadar 10 yılda alınan işçi ile emekli olan işçi saylarına baktığımızda, 5 bin 20 işçi alınmış, 12 bin 139 işçi emekli olmuş. Yani çalışan sayısı 7 bin 119 azalmış. Böyle bir tabloda üretim artmaz. Burada suçlu işe yeni alınan işçi arkadaşlarımız değildir. 'İşçi alındı üretim artmadı' demeleri doğru değildir. TTK Genel Müdürlüğü, Nisan 2010 tarihinde ilgili bakanlıklara yazı yazarak bin 500 işçi talebinde bulundu. Cevap alamadı. Emeklilikler devam etti. Bu kez TTK, Kasım 2011'de 2 bin 495 işçi talebinde bulundu. Türk-İş'te Bakanın da katılımıyla Türk-İş, Genel Maden-İş, TTK yöneticileri bir araya geldik. Sonra Kurum ve sendika yöneticileri TKİ'de görüşmelere devam ettik. İşe yeni alınacak işçiler için ücret görüşmeleri yapıldı.
Çok düşük ücret teklifi yaklaşık 1.200 TL yapılınca, görüşmeler kesilirken bu kez siyasetçiler devreye girdi ve aradaki farkın çok olmadığını belirterek uzlaşmanın sağlanacağını açıkladılar. Son günlere kadar Enerji Bakanlığı kanalıyla olumlu hava estirildi. Ancak nedense hava döndü. Bu arada emeklilikler de devam etti. TTK Yönetiminin belirlediği norm kadroya göre, bugün için çalışan sayısının 14 bin olması gerekiyor. Kasım 2012 itibariyle çalışan sayısı 10 bin 200. Açık 3 bin 800 kişidir. Türkiye bu kadar zor durumda iken Zonguldak'ın, başta iktidar milletvekilleri ve siyasi kadroları olmak üzere herkesin taşkömürü üretiminin artırılması için mücadele vermesi gerekiyor. Bu sadece Sendikamızın değil Zonguldak'ın mücadelesidir. Biz bu mücadeleyi sürdürürken kimsenin TTK üzerinde oyunlar oynamasına da asla izin vermeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz.
Biz maden işçileri ve Genel Maden İşçileri Sendikası olarak her şart altında mücadeleye devam ediyoruz dedi.
Eyüp Alabaş daha sonra açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.