Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, kanaliazsyon akan İnağzı Mağarası'nda incelemelerde bulundu

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, İnağzı Mağarası'nı inceledi. Ayağında çizme, başında baretle İnağzı Mağarası'nın yaklaşık 50 metrelik bölümüne giren Vali Ayyıldız, içerisine yıllardır kanalizasyon suyu akıtıldığı için turizme kazandırılamadığı belirtilen mağara hakkında bilgi aldı.
Zonguldak'ta sahilden başlayıp Bağlık Mahallesi'ne kadar uzanan 793 metre uzunluğundaki İnağzı Mağarası, doğal güzelliği ile mağara turizmi açısından büyük önem taşıyor. Mağara, damlataş oluşumları açısından da son derece zengin bir doğal güzellik olarak değerlendiriliyor. Mağaraya kanalizasyon akıtıldığını ileri süren mahalle sakinleri ise yetkililerin duruma el koyarak mağarayı turizme açmasını istiyor.
İnağzı Camii Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Kurt'un daveti üzerine mahalleye gelen Ayyıldız, ilk olarak İnağzı Geçit mevkiindeki yaklaşık 50 bin metrekare olan boş araziyi gezdi. Beraberinde İl Milli Eğitim Şube Müdürü Kadri Arslan'la birlikte arazide inceleme yapan Vali Ayyıldız, İnağzı Camii koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Kurt ile İnağzı Mahallesi Muhtarı Mustafa Hamzaçebi'den arazi hakkında bilgiler alarak, bu alanın eğitim kampüsü olarak değerlendirilebileceğini belirtti.
Vali Ayyıldız daha sonra Sahil mevkiinde girişi bulunan ve uzunluğu yaklaşık 793 metre olan İnağzı Mağarası'nı inceledi. Ayağına çizme ve başına baretle, turizme kazandırılmayı bekleyen mağara hakkında mahalle sakinlerinden bilgi alan Vali Ayyıldız, bu konuda bir karara varacaklarını kaydetti.  Mağaranın içler acısı hali, 1 yıl önce "Tabiat harikasına kanalizasyon ayıbı" başlığıyla verilen haberlerle kamuoyuna duyurulmuş, bunun üzerine Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü olaya el atmıştı. Kurul'un 20 Ocak 2011 tarihli kararına göre; İnağzı Mahallesi Kilimli yolu güzergâhında yer alan tescilli İnağzı mağarasının, "Taşınmaz Kültür varlığı olarak tescil edilen İnağzı Mağarası'nın yeraltındaki uzanımı ve söz konusu kanalizasyon uygulamasının, mağaranın fiziki ve doğal yapısına zarar verip vermediğinin tespiti için Zonguldak Belediye Başkanlığı tarafından Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'ne gerekli inceleme ve tespit çalışmasının yapılması" istenmişti.