KESK'e bağlı Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, yüzbinlerce hak sabinin halen KEY ödemelerini alamadığını belirterek, "Yasaların açık hükümlerine aykırı hareket ederek görevlerinin gereğini yapmayan, haklarımızı gasp eden hükümet üyeleri ile bu konuda yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyerek doğrudan sorumlu olan SGK Başkanlığı Yönetim Kurulu üyeleri, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri ve Hazine Müsteşarı hakkında KESK Genel Merkezi, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu" dedi.
"AKP hükümetinin emek karşıtı politikaları hızından bir şey kaybetmeden devam ediyor. Bulduğu her fırsatı, her zemini emekçilerin haklarını gasp etme, yeni vergiler icat etme, bütçe imkânlarını yandaş sermayeye aktarma ve krizin faturasını emekçilere ödetme için kullanıyor. Bilindiği gibi, verdiğimiz mücadele ile KEY hesaplarının ödenmesi sürecini başlattık. Ancak KEY hesaplarında biriken paralarımıza tümüyle el koyamayacağını anlayan Hükümet, hak sahiplerinin alacaklarını en az düzeyde vermenin çabasını sürdürmekte ve hak ettiğimiz alacağın çok altında ödeme yapmaları yetmemiş olacak ki, hiç ödeme yapılmayan veya gülünç düzeyde rakamlar belirlenen bir buçuk milyona yakın emekçinin itirazını sumen altı ederek gasp etmeye çalışmaktadır. 1987 yılında emekçilere sorulmadan, zoraki olarak maaşlarından kesilmek suretiyle başlayan KEY uygulaması 1996 yılında kesin olarak durdurulmuş, 1999 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile tasfiyesi kararlaştırılmıştı. Aradan yıllar geçmesine rağmen kesilen bu paralar emekçilere geri ödenmemişti. Özellikle 2004 ve 2005 yılı toplu görüşmelerinde gündeme getirdiğimiz ve ödenmesi için çeşitli eylem, etkinlikler gerçekleştirdiğimiz KEY hesaplarının ödenmesi talebimiz nihayet 30.05.2007 tarih ve 5664 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kanunla ödemelerin yapılmasıyla yerine getirilmişti. Daha sonra hükümet çıkardığı yönetmelikle ödemelerin nasıl yapılacağını belirlemiş, oldukça uzun bir zamana yaymıştı. Yıllara yayılan planlamaya ve ödemelerde son tarih olarak 28 Haziran 2009 tarihini kendileri belirlemelerine rağmen hala yüz binlerce emekçi KEY alacağını alamamıştır. Dolaysıyla yasanın gereği yapılmayarak suç işlenmiştir. KEY listelerini geciktiren başta Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı olmak üzere tüm idari yetkililer, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu üyeleri ve Hazine Müsteşarlığı çok açık olarak suç işlemektedirler. 5664 Sayılı Yasada belirtilen sürede görevini yerine getirmeyen hükümet, Bütçe Yasası ile ekledikleri 4 aylık süreyi de bilinçli olarak hiçbir çalışma yapmadan geçirmiştir. Hükümet sürekli erteleme ile zaman kazanarak emekçilerin haklarını arama mücadelesinden vazgeçmelerini ummaktadır. Ancak örgütümüz KESK milyonlarca emekçinin KEY alacaklarının tamamı ödeninceye kadar bu işin takipçisi olacaktır. Şu aşamada yasaların açık hükümlerine aykırı hareket ederek görevlerinin gereğini yapmayan, haklarımızı gasp eden hükümet üyeleri ile bu konuda yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyerek doğrudan sorumlu olan SGK Başkanlığı Yönetim Kurulu üyeleri, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ yönetim kurulu üyeleri ve Hazine Müsteşarı hakkında KESK genel merkezi tarafından Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur.
En kısa süre içerisinde alacaklarımızın, ilk ödeme tarihinden bu yana geçen sürenin faizi de dahil olmak üzere gerçek getirisi üzerinden ödenmesini, aksi halde tüm üyelerimizin idare mahkemelerine başvurarak dava açacağını ilgililere son kez duyuruyoruz. Emek-çilerin talepleri kabul edilinceye ve yaşanan sorunlar giderilinceye kadar mücadelemiz devam edecektir."