KESK'e bağlı Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, SBS'nin üç yıllık uygulama sonucunda tüm beklentilerin aksi yönde sonuçlar ortaya çıkarması ile ilgili açıklamada bulundu. Orhan Yılmaz, ortaöğretime geçiş sistemi ve SBS sistemini yeniden tartışmalı hale getirildiğini ifade ederek açıklamasına şöyle devam etti;
"Önceki yıllarda sadece 8. sınıfların katıldığı OKS, Ekim 2007'de "öğrencilerin hayatını sınava bağladığı, fırsat eşitliğine aykırı olduğu" temel gerekçesiyle dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından kaldırılmış, yerine "dershanelere bağımlılığı azaltacağı" gerekçesiyle üç aşamalı SBS getirilmişti. Ancak Eğitim Sen'in ciddi itirazlarına rağmen uygulanan üç aşamalı SBS'nin üç yıllık uygulama sonucunda tüm beklentilerin aksi yönünde sonuçlar ortaya çıkarması, ortaöğretime geçiş sistemi ve SBS sistemini yeniden tartışmalı hale getirmiştir. Sadece üç yıl önce uygulanmaya başlanan üç aşamalı SBS'nin önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırılacağı açıklanmıştır. Danıştay 8. Dairesi, SBS'nin 6. ve 7. sınıflar için kademeli olarak kaldırılmasını öngören İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili hükümleriyle bu yıl 7. sınıflar için yapılacak SBS'nin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiş."
"PSİKOLOJİK OLUMSUZLUKLARA SEBEBİYET VERİYOR"
"Milli Eğitim Bakanlığının, üç yıla yayılmış SBS sisteminin herhangi bir yaş ayrımı yapılmaksızın tüm çocuklar üzerinde baskı ortamı yarattığı tespiti yapıldı. Öğrenci başarısının tek bir sınavla değerlendirilmesinin getirdiği sorunları ortadan kaldırmak amacıyla 2007-2008 öğretim yılından geçerli olmak üzere üç yıla yayılmış hale getirilen sınav sisteminin, aradan geçen kısa zaman içerisinde söz konusu gerekçelerle 2010-2011 öğretim yılı başından itibaren tek aşamalı bir sınav sistemi haline getirildiği belirtilen kararda, "davalı bakanlığın savunmasında da kabul ettiği üzere, anayasal eşitlik ilkesi uyarınca, tüm sınıf öğrencileri için maddiyatın ötesinde psikolojik olumsuzluklara sebebiyet veren bir sistemin 2009-2010 öğretim yılında 6. sınıflara uygulanmaya başlanılmış olmasının, 2010-2011 yılında 7. sınıfta olan davacının çocuğunun da içinde bulunduğu bu öğrencilere uygulanmaya devam edilmesinin kabul edilen olumsuzlukları görmezden gelme anlamı taşıyacağı açıktır" şeklinde bir tespit yapılmış ve yönetmeliğin ilgili maddesi iptal edilmiştir."
"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KARARA İTİRAZ ETMEMELİ"
"Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu karar itiraz edeceklerini açıklamıştır. Danıştay'ın kararı, bir yanlışın düzeltilmesi bakımından doğrudur. Bu nedenle Bakanlık, zaten yanlış olan bir uygulamada ısrarcı olmamalıdır. Eğitim Sen çocuklarımızın hayatları üzerinden ısrarla sürdürülen yanlış uygulamaların her zaman karşısında olmuştur. Danıştay'ın kararı olumlu olmakla birlikte, 7. sınıf SBS'ye hazırlanan ve bunun için dershanelere gitmek zorunda bırakılan on binlerce çocuğun yine mağdur edildiği de bir gerçektir. Milli Eğitim Bakanlığı, bu konuda yanlış üzerine yanlış ekleme ısrarından vazgeçmeli, Danıştay'ın verdiği karara itiraz etmemelidir.
SBS'ye giren milyonlarca öğrencinin yaşamında telafisi olmayan tahribatlar yaratan, çocuklarının başarılı olması için dershanelere binlerce lira harcama yapan öğrenci velilerinin hem psikolojik, hem de maddi dengesini alt üst ederek yaşadıkları mağduriyetin öncelikli sorumlusu eğitimi ve sınav odaklı düzenlemeleri yap-boz haline getiren Milli Eğitim Bakanlığı'dır. Göz göre göre mevcut sınav sistemini uygulamakta ısrar edenlerin tümü hesap vermelidir."