Zonguldak Eğitim İş Başkanı Metin Kahveci iktidarın kesintisiz eğitimin kesintili olacak şekilde 12 yıla çıkarılması için hazırlanan yasa teklifini eleştirdi.
Kahveci, Eğitimin amacı çocuğu korumak ve geliştirmektir. Dolayısıyla zorunlu eğitimin süresinin artması doğrudur. Ancak siyasal iktidarın amacı öğrencileri korumak ve geliştirmek değil 28 Şubatla hesaplaşma adına, kesintili eğitimin ikinci 4 yılını imam hatip liselerine bağlamaktır dedi.
MEB'in tamamına yakınını personel giderlerine harcadığı bütçesinin böyle bir düzenleme için yeterli olup olmayacağını ifade eden Zonguldak Eğitim İş Başkanı Metin Kahveci'nin açıklaması şu şekilde: Siyasal iktidarın, 1997'de hayata geçirilen 8 yıllık 'kesintisiz' eğitimin, kesintili olacak şekilde 12 yıla çıkarılması için yasa teklifi hazırladığını basından öğrenmiş bulunmaktayız. Zorunlu eğitimin süresinin uzatılmasına yönelik bu yasa teklifiyle kamuoyunda olumlu bir algı yaratılmaya çalışılırken, asıl amacın siyasi olduğu gerçeği saklanmak istenmektedir.
Yasa teklifine gerekçe olarak sunulan 18. Eğitim Şurası kararlarının büyük çoğunluğu, bakanlığın atadığı bürokratların ve yandaş sendikanın üyelerinin teklifiyle alınmıştır. 18. Eğitim Şurası'nda, katılımcıların yanlı olarak belirlenmesine rağmen, Eğitim-İş olarak sunduğumuz görüş ve önerilerle ciddi bir gündem oluşturmuştuk. Bir kısım şura üyeleri tarafından sunulan kesintili 12 yıllık eğitim konusunda direnç göstermiş, kesintili eğitim sistemi değişikliğinin bilimsel ve pedagojik yönden sakıncalarını ortaya koymuştuk. Ayrıca eğitim şuralarında alınan kararlar tavsiye niteliğinde olup bir bağlayıcılığı da yoktur. Bu kararlar ancak hükümetin ve bakanın onayıyla yürürlüğe girer. Dolayısıyla bu kararı 18. Milli Eğitim Şurası'na bağlamak, kamuoyunu aldatmaktır. Kaldı ki şu ana kadar yapılan eğitim şuralarında alınan kararların ancak %10'u kadarı uygulanabilmiştir.
Eğitimin amacı çocuğu korumak ve geliştirmektir. Dolayısıyla zorunlu eğitimin süresinin artması doğrudur. Ancak siyasal iktidarın amacı öğrencileri korumak ve geliştirmek değil 28 Şubatla hesaplaşma adına, kesintili eğitimin ikinci 4 yılını imam hatip liselerine bağlamaktır. Hazırlanan bu yasa teklifiyle amaçlanan öğrencileri cemaatlerin ve tarikatların kucağına iterek, tüm okulları medreseye dönüştürmektir. Uygulama ile Tevhid-i Tedrisat ortadan kaldırılarak, tekrar ikili eğitim sistemine dönülecektir.
Ayrıca, 12 yıllık kesintili eğitim sistemine geçilmesi kararı alınırken, okulların ve eğitim sisteminin durumu gözden geçirilmiş midir? 4. sınıftaki çocuklar 9-10 yaşlarındadır; bu yaştaki çocukların yetenekleri, becerileri tam olarak ortaya çıkmamıştır. Hal böyle iken bunlar nasıl yönlendirilecektir?  Uygulamayla 5. sınıflar ortadan kalkacağı için binlerce sınıf öğretmeni norm fazlası durumuna düşecektir. Norm fazlası durumuna düşen bu öğretmenler nerede istihdam edilecektir? Benzer şekilde okullarda da donanımsal anlamda yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerekecektir. Bununla ilgili olarak bakanlık bir ihtiyaç listesi ve bütçe belirlemiş midir? MEB'in tamamına yakınını personel giderlerine harcadığı bütçesi, böyle bir düzenleme için yeterli olacak mıdır?
Eğitim-İş olarak cumhuriyetimizin en büyük devrimlerinden biri olan Öğretim Birliği yasasını yok eden, bilimden ve pedagojik temelden uzak, ideoloji referanslı bu sistemi kabul etmemiz mümkün değildir.