BES Şube Başkanı Ali Yener, hükümetin sosyal güvenlik politikalarını eleştirdi.

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Zonguldak Şube Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaparak, SGK'nın yeniden yapılanması nedeniyle kamu emekçilerinin haklarının kısıtlanmasına ve sağlığın paralı hale gelmesine tepki gösterdi. BES Şube Başkanı Ali Yener, sosyal güvenlik hakları için yılarca mücadele verdiklerini belirterek, şunları söyledi;

"SOSYAL GÜVENLİK POLİTİKALARI
HER GÜN BİR PATLAK VERİYOR"
"Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yeniden yapılanmasıyla birlikte başta kamu emekçileri olmak üzere tüm toplum kesimlerinin sosyal güvenlik hakları kısıtlanmış, sağlık paralı hale getirilmiştir. Sıra da Kamu Hastane Birlikleri Yasası ile Devlet Hastanelerinin özelleştirilmesi vardır.
Sendikamız ve Sosyal Güvenlik emekçileri, olumsuz ve yetersiz koşullar altında tüm sigortalılara nitelikli kamu hizmeti sunmak ve herkese eşit ulaşılabilir sosyal güvenlik hakkı için yıllardır mücadele yürütmektedir. Yürütmeye de devam edecektir.
Her gün bir yerinden patlak veren sosyal güvenlik politikalarının SGK'nın kendi eksikleri ve yanlış uygulamalarının faturası ise Sosyal Güvenlik emekçilerine kesilmeye çalışılıyor. Bir taraftan bütçeye gelir elde etmek üzere tüm kamusal varlıkları 'kiralama', 'satma' vb. yöntemlerle elden çıkarmayı kendisine görev edinmiş Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı gibi kurumlar, diğer tarafta, sadece İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'na bağlı birimlerin içerisinde yer aldığı Yeşil Plaza'ya ayda 629 bin TL ödeyen bir yönetim."

"PEŞKEŞ ÇEKMELERİN
SONUCU ACABA NE OLACAK?"
"Bir tarafta sağlıksız işyeri koşullarında görev yapmaya zorlanan emekçiler, diğer tarafta binlerce liralık makam arabası alımı yapan bir Başbakanlık. Bir tarafta Kamulaştırma Kanunu hükümlerine dayanılarak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Zonguldak'taki 47 adet lojmanının 3 milyon 950 bin TL bedelle Sağlık Bakanlığı'na satılması konusunda alman SGK Yönetim Kurulu kararı, diğer tarafta, Kamu Hastane Birlikleri Yasası'nın TBMM'de kabul edilmesinin ardından, bu taşınmazın geleceğinin ne olacağı kaygısı! Benzer biçimde Zonguldak SGK İl Müdürlüğü'ne, şehir dışında bina yapılması karşılığında paha biçilemez Zonguldak merkezinde denize nazır SGK binasının TOKİ'ye verilme çabaları.
Kamuya ait tüm değerlerin sürekli bir biçimde yerli ya da yabancı sermaye çevrelerine peşkeş çekilmesinin sonucu acaba ne olacak? Diğer taraftan, atama, görevlendirme ve imza yetkililerinin belirlenmesi gibi konularda SGK yetkilileri tarafından 'liyakat' ilkesine uygun davranılmıyor, kurum adeta hükümetin kadrolaşmasının bir aracı haline getirilmiş bulunuyor."

"ATAMALARIN HANGİ KRİTERLERE
GÖRE YAPILDIĞI AÇIKLANSIN"
"SGK Başkanlığınca, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği değiştirilerek, 45 SGK personeli 'kariyer' ve 'liyakat' ilkelerine uygun olup olmadıklarına bakılmaksızın SGK İl Müdür Yardımcısı kadrolarına atanmıştır. Sosyal Güvenlik çalışanları bu atamaların hangi mesleki kriterlere göre atandığının açıklanması isteniyor.
SGK Başkanlığınca ülkemizin dört bir yanında açılmakta olan Sağlık ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine yapılan tüm atamalar kuşku vericidir. Sağlık ve Sosyal Güvenlik merkezlerinde çalışacak tüm personelin kadroları ve yükselme kriterleri belirlenmeli ve geçici görevlendirme ile emekçiler mağdur edilmemelidir.
Yapılması gereken, mevcut SGK emekçilerinden koşulları uygun olanların Sosyal Güvenlik Kontrol Memurluğu ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı gibi kadrolara öncelikle atanması ve böylece SGK emekçilerine görevde yükselme olanağının sağlanmasıdır.
Bunun ardından SGK birimlerinde ihtiyaç duyulan diğer kadrolara, başta memur kadrosu olmak üzere Açıktan Atama yapılarak personel açığı kapatılmalı ve iş yükü hafifletilmelidir."

"ÇALIŞANLARIN PERFORMANSLARI
KEYFİYETLE BELİRLENİYOR"
"Aksi takdirde SGK işyerlerinde 'komik ücretler' karşılığında hukuk dışı bir biçimde 'zorunlu fazla mesai' yaptırılmasıyla da, yetkililerin kendi koydukları 'objektif ve adil olmayan kriterler' üzerinden 'performans ödemesi' yapılması yoluyla da sorunlar çözülmeyecek, aksine giderek derinleşecektir. SGK yöneticileri tarafından 'adil olmayan yöntemlerle' ve 'keyfi bir biçimde' yapılmakta olan 'performans ödemesi' ve 'turnike, performans denetimi' ile bir taraftan SGK emekçileri karşı karşıya getirilmekte, diğer taraftan çalışanların yasal hakları olan mazeret izni, yıllık izin ve hastalık izinlerini kullanmaları engelleniyor.
Kılık kıyafetinden, hizmet alan vatandaşa seslenişinden, güler yüzlü, asık suratlı oluşuna, görev yaptığı il ya da servisten kullandığı izin süresine, turnikeden giriş çıkış sayısına kadar pek çok sübjektif kriter üzerinden çalışanların performansları keyfiyetle belirleniyor.
Performans kriterleri SGK emekçilerinin yasal güvence altında olan ek ödeme, ikramiye ve fazla çalışma ücretlerinin ödenmesinde esas alındığından yasal güvence altında olan ücretler güvencesiz hale getiriliyor."
"TURNİKE SİSTEMİ İÇİN
KAYNAK NASIL BULUNDU?"
"Performans ödemesi alanlarla, almayanlar arasında bırakalım dayanışma ilişkilerini, var olan sosyal ilişkiler dahi bozulmaktadır. SGK emekçilerinin performans ödemesi yoluyla bölünmesi ve birbirine karşı rekabete zorlanması iş barışını bozuyor.
Esasen turnike ve performans denetimiyle yapılmak istenen; daha az çalışan, daha uzun çalışma süreleri, daha fazla iş yükü daha az ücret ve hatta güvencesiz çalışmadır. Giriş kapılarına, yemekhane girişlerine kimi büyük komplekslerde servisler arasında geçiş noktalarına kadar kartlı giriş çıkış Turnike sisteminin tüm illerde merkezi olarak uygulamaya konulması gündemdedir.
SGK yetkililerine ve Yönetim Kurulu üyelerine soruyoruz: Sosyal güvenlik emekçilerinin ücretlerinde artış yapılmasına çalışma koşullarının iyileştirilmesi söz konusu olunca kaynak bulamayan SGK Yönetim Kurulu, sıra emekçilerin denetlenmesine gelince, Turnike sistemi için milyonlarca lira kaynağı nasıl ve nerden bulmuştur? Turnikelerin ihalesi hangi şirketlere verilmiştir? Bu kadar devasa yatırım SGK'nın hangi sorununu çözecek?"

"EK ÜCRETLER 15 PUAN ARTIRILARAK
TEMEL ÜCRETE DAHİL EDİLMELİ"
"Bu dayatmalara ve kölece çalışma koşullarına karşı tüm sosyal güvenlik emekçileri ve büro emekçilerinin örgütlü sendikası olarak mücadele edeceğimizi ve taleplerimizi kazanana kadar kararlıca sürdüreceğimizi ilan ediyoruz.
SGK yetkililerini uyarıyoruz: SGK emekçilerinin 'performans' adı altında birbirine karşı 'yarıştırılmasına' dayatılan sağlıksız ve kölece çalışma koşullarına, turnike ve kamera denetimlerine, kadrolaşmaya, usulsüz görevlendirmelere son verilmelidir.
İş yükünün giderilmesi için yeni kadrolu personel istihdam edilmeli. Fazla mesai ücretleri 5 katına çıkarılmalı, ek ücretler 15 puan arttırılarak temel ücrete dahil edilmeli ve emekli maaşına yansıtılmalıdır. Aralık ve Ocak aylarında tüm illerde, tüm işyerlerini eylem alanına çevireceğiz. Şubat ayında tüm ülke genelinden Ankara'ya geleceğiz. Taleplerimiz karşılanmaz ise Mart ayında hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanacağız."