CHP Kdz. Ereğli İlçe Kadın Kolları Başkanı Gönül Çelik, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.
Çalışma hayatına atılan kadın çifte sömürü altındadır. İşten eve gelen kadın bütün ev işlerini yapmak zorundadır. Yasalarda kocasını ertesi günkü iş hayatına hazırlama görevi kadının omuzlarındadır diyen Çelik yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
1857 yılının 8 Mart'ında Amerika'nın Newyork kentinde çalışma saatlerinin kısaltılması, eşit işe eşit ücret, kadınlara oy ve sendika hakkı talepleri ile 40.000 dokuma işçisi kadın greve gider. Çıkarılan yangında 129 dokuma işçisi kadın yakılarak katledilir. 1910 yılında toplanan 2 inci Sosyalist Enternasyonal'de Clara Zetkin'in önerisiyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul edildi. Bu tarihten sonra, bütün dünyada her yıl yapılan etkinliklerle bir mücadele günü olarak kutlanıyor.
Kadınları özgür olmayan bir toplumun erkekleri de özgür olamazlar. Erkek emekçilerin bu bilinçle kadın emekçilerin önünü açmaları, yaşamın zorluklarını paylaşarak örgütlenmelerine omuz vermeleri ortak mücadelenin çıkarınadır.
Çalışma hayatına atılan kadın çifte sömürü altındadır. İşten eve gelen kadın bütün ev işlerini yapmak zorundadır. Yasalarda kocasını ertesi günkü iş hayatına hazırlama görevi kadının omuzlarındadır.
Savaşlarda en büyük zararı yine kadınlar görür. Daha fazla baskı ve şiddete uğrar. Savaşan halkın bireyi olan kadın, kimliğinden ötürü toplu tecavüzlere uğrayarak savaşın faturasını en ağır ödeyen kesim olmaktadır.
Örgütlü olmayan kadın, ezilmeye, sömürülmeye, ikinci sınıf olarak görülmeye mahkumdur. Emekçi kadınlar kendilerine dayatılan sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik geriliği aşmak zorundadır. Öyleyse kadınlar; uyanın, örgütlenin harekete geçin ve mücadele edin. Bunun yolunu 156 yıl önce Newyork 'lu dokuma işçisi kadınlar göstermiştir.
Kadın, geleceği kendi ellerinde olandır, anadır; emeğin, alın terinin ne olduğunu çok iyi bilendir. 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN.