Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcıları Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr.Mustafa Çıtlak ile Kadın Doğum Uzmanı Dr.Yasin Avşar, basın toplantısı düzenleyerek domuz gribi hakkında açıklamalarda bulundular.

Domuz gribinin, A (H1-N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalık olduğunu söyleyen Mustafa Çıtlak, hastalığın ilk kez Meksika ve ABD'de görüldüğünü ve daha sonra birçok ülkeye yayıldığını söyledi. Bu virüse "domuz gribi" denmesinin sebebinin, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olduğunu kaydeden Çıtlak, konuşmasında şunları kaydetti: "Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır. Domuz gribi A(H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir. Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar; ateş, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı,
üşüme, yorgunluk, öksürük, baş ağrısı, bulantı-kusma ve ishaldir. Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Domuz gribinden korunmak için aşı yaptırılmalıdır. Gerekli önlemleri alarak sadece gripten değil; grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendinizi koruyabilirsiniz."
"Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler; zor nefes almak veya nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, sık ve uzun süreli kusmadır. Çocuk lardaki acil müdahale gerektiren belirtiler ise hızlı veya zor nefes alma, vücutta solgunluk ya da morarma, beslenememe, uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil, huzursuzluk, ateşle beraber döküntü görülmesidir. 2009 grip pandemisi virüsü toplum için yeni bir virüstür ve tüm toplumu etkileme riski vardır. Bu sebeple özel bir program yürütülmesi gerekir. Mevsimsel grip ise her yıl toplumun yüzde 5-15'ini etkilemektedir. Mevsimsel gribe neden olan grip virüsleri, önceki yıllarda görülen grip virüslerine benzemektedir. Daha önce grip geçirenlerin kısmi bağışıklıklarının olması veya aşılananların bağışıklıkları dolayısıyla mevsimsel gribin toplumdaki etkisi pandemik
gribe kıyasla sınırlı kalmaktadır. Bununla beraber mevsimsel grip özellikle yaşlı ve kronik hastalığı bulunan gruplar başta olmak üzere hassas gruplarda ağır seyredebilmekte, ölümler görülebilmektedir. Domuz gribi yeni bir grip virüsüyle oluşan bir hastalıktır. İnsanlar bu virüsle daha önce karşılaşmadıkları için hastalığa karşı bağışık değildirler. Belirtileri mevsimsel griple benzerdir. Bu iki grip ancak özel laboratuar tetkikleri ile ayırt edilebilmektedir. Normal grip daha ziyade kronik hastalığı olan yaşlılarda ağır hastalık ve ölüme yol açarken, bu virüsle oluşan gripte ise hastalananların yarısı ve ölümlerin yaklaşık beşte biri çocukluk yaş grubundadır. Bununla birlikte hastalığın dünyada da, Türkiye'de de genellikle hafif ve orta şiddette geçirildiği görülmektedir."