Yaklaşık 3 aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle, iş bırakma eylemi başlatan Star Madencilik bünyesindeki madenciler, önceki akşam ödeme yapılacağı haberini aldıktan sonra şirket önündeki bekleyişe geçtiler.
Dün sabah erken saatlerde paralarını almak üzere şirket önüne gelen 174 işçi, paralarını almak için hiçbir yetkilinin kendilerini muhatap almadıklarını söylediler.
Maden işçileri, tepkilerini şu şekilde dile getirdiler:
"Star Madencilik yetkililerinden önceki akşam 'ödemelerinizi yarın yapacağız' şeklinde bir telefon aldık. Denilene göre ücretlerimizin yüzde 75'i ödenecekti. Büyük bir heyecanla sabah olmasını bekledik. Ama geldiğimizde hiçbir muhatap bulamadık. Saatlerdir bekledik, ama bize denilenin aksine hala paramızı alamadık. Biz burada aylardır iyi niyetle çalışıyoruz. Ama ücretlerimiz ödenmiyor. Biz hakkımızı almaya çalıştığımız zaman da, suçlu duruma düşürmeye çalışıyorlar. Bize 'şerefim üzerine yemin ediyorum ki paranızı alacaksınız' diyenler, Ankara'dan ne halde olduğumuzu görmek için gelmeye bile tenezzül etmiyor. Şeref yeminleri artık çok basit bir şekilde söylenebiliyor. Biz eylemimizi taşkınlık çıkarmadan saygı çerçevesi içerisinde sürdürüyoruz. Devlet özelleştirme yapacaksa, bunu kontrol altında tutmalı. Yoksa işte böyle mağduriyetler yaşanıyor. Biz artık sendikalı olmak istiyoruz. 1937 yılında Fransızlara karşı verilen mücadelenin aynısını biz kendi milletimizin vatandaşlarına karşı veriyoruz. Aradan 72 yıl geçmesine rağmen hala değişen bir şey yok. Eylemimiz 8 gündür devam ediyor. Bunların yanı sıra ücretlerimiz elden verildi. Sigortalarımız da asgari ücret üzerinden yansıtıldı. Yetkililerle Cuma günü konuşmak istediğimizde bize 'ne halleri varsa görsünler' dediler."
"BU ADIMLARIN DEVAMINI BEKLİYORUZ"
"TTK'ya 80 kişilik bir imza dilekçesi vermiştik. Dilekçede TTK ile Star Madencilik arasında imzalanan Yapım İşleri Genel Şartnamesi'nin 35'inci maddesine istinaden hak edip alamadığımız ücretlerin yüklenici firmanın hak edişinden kesilerek tarafımıza ödenmesini istediğimizi belirtmiştik.
TTK yönetimi bu dilekçemizi duvara asmayı uygun görmüş. Bu bile bizim için önemli bir adımdır. Bu adımların devamının gelmesini bekliyoruz."