Tükoder Kdz. Ereğli Başkanı İsmail Demirel, 'Tüketici Kanun Tasarısı da uygulamaya girdiğinde Türk halkı AB den daha iyi şartlarda hakkını   arayabilecektir' dedi.

İlçedeki park sorununa bir kez daha değinen Demirel, belediyenin toplanan paralarla katlı otapark yapması gerekirken, en işlek caddeleri paralı hale getirip trafiği tıkadığını ve yapılan başvurulara da kulak asmadığını söyledi.

 

Kdz. Ereğlililerin  tüketici sorunlarını ilçe kaymakamlığındaki  'Tüketici Sorunları Hakem Heyetinde savunmaktan gurur duyuyorum. Daha bilinçli  tüketiciler her geçen gün artmakta ve haklarını arama konusunda daha titiz davranmaktadırlar. Bu da bizim gurur kaynağımız olmaktadır' diyen Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı İsmail Demirel, 1990 yılından bu yana Türkiye de tüketicilerin bilinçlenmesi ve örgütlenmesi için kurulmuş Kamu Yararına Çalışan bu derneğin, 1997 yılından beri ilçede de çalışmalarını özveri  ile sürdürdüğünü ifade etti.

Tükoder Şube Başkanı Demirel,  her gün ortalama 10'a yakın soruna telefonla yanıt verdiklerini,  Tüketici Sorunları Hakem Heyetinde de  her 15 günde bir 30 a yakın başvuruyu sonuçlandıran kurulda üye olduklarını belirterek, 'Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 1995 yılında yürürlüğe girmesiyle ülkemizde daha artan Tüketici Bilinci aslında istenilen yerde değildir. 2012 yılı Ocak –Nisan Döneminde ülke genelinde 78.342 Müracaat Tüketici  lehine , 14.230 müracaat Tüketici aleyhine  sonuçlanmıştır.9.336 dosya Bilirkişi İncelemesinde olup 1.538 dosya ise ilgisi nedeniyle  başka kurumlara gönderilmiştir.  Yeni hazırlanan Tüketici Kanun Tasarısı da uygulamaya girdiğinde Türk halkı  AB den daha iyi şartlarda hakkını   arayabilecektir' dedi.

Demirel yazılı açıklamasında genelde ve yerelde tüketicileri ilgilendiren konularla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:

HAK ARANMALI

İlçemizdeki Tüketici sorunlarına gelince en büyük yoğunluk;

1.       Banka Kart Ücretleri

2.       Banka Kredileri Dosya Masrafları

3.       Banka İşlem Ücretleri

4.       Elektrik Kaçak Kullanım Bedelleri

5.       Arızalı telefon ve elektronik cihazlar

6.       Hatalı Mobilya yada ev eşyaları

Şeklinde sıralamak mümkündür.

Vatandaşlarımızın Banka Kart Ücretlerini , ve Dosya Masrafı adı altında alınan ücretleri geri alabilmesi için SÖZLEŞMEDEKİ hükümlere bakıyoruz. İlgili yargı kararlarına göre uygun olmayan sözleşmeler HAKSIZ ŞART kabul edilerek ödenen paraların iadesi kararı verebiliyoruz. Ancak Bankaların işlem ücreti adı altında aldıkları paraların yine  Yargıtay ve Bankacılık Düzenleme Kurulu kararı ile geri ödenmesinin mümkün olmadığını da belirtmek isterim. Yine çok sorulan Kaçak Kullanım Bedeli adı altındaki elektrik faturalarına yansıyan miktarlarında ne yazık ki geri ödenmesi  bizim açımızdan mümkün değil. Çünkü bu bedel kanun gereği yapılan bir düzenleme. Her ne kadar doğu ve güneydoğuda devletin tahsil edemediği elektrik bedelini   Türkiye'de diğer borcuna sadık vatandaştan çıkarmasının adil olmadığını düşünsek de  yasayla konulan hükme TSHH olarak karar verme yetkisine sahip değiliz. Devletin kendi rakamları ile doğu ve güneydoğuda tahsil edebildiği elektrik faturası ne yazık ki  % 10-15 lerde iken OY kaygısı ile hükümetin bu soruna kalıcı çözüm bulmayışı haksızlığı derinleştirmektedir.

BAZ İSTASYONLARI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Ereğli halkını  GSM operatörlerinin kurduğu baz istasyonlarına karşı uyanık olmaya davet ediyoruz. Çeşitli yargı kararları  ve bilirkişi raporları göstermiştir ki  BAZ İSTASYONLARI evlere ne kadar yakın ise sağlığımızı o kadar çok tehdit etmektedir. Avrupa'da bu tesisler şehir dışına kurulurken bizde okul çatılarına , mahalle aralarına , evlerimizin üzerine kurulması çok sakıncalıdır.

BANKA KART AİDATLARI ÇARLIKTIR

Aslında TÜKETİCİ olarak vatandaşları anlamakta zorlanıyorum. 40 TL kart aidatı , yada 200 TL dosya masrafı için mücadele eden insanımız , 2012 yılı ocak ayından beri PETROLE 11 kez zam yapılmış , DÜNYANIN   EN PAHALI  PETROLÜNÜ kullanmak zorunda bırakılmış kılı kıpırdamıyor. NORVEÇ'in  kişi başına düşen milli  geliri 100 bin dolar benzin 2 EURO. Türkiye ' nin  10 bin dolar , BENZİN 5 TL . Bu nasıl bir çarpıklıktır anlamak mümkün değil.

ZAMLAR ZAMLAR ZAMLAR

2012 Nisan ayında  DOĞALGAZ A  18,72 ELEKTRİKE 8,1 zam yapılmışken, EKİM AYINDA  DOĞALGAZA 9,8  ,  ELEKTRİKE 9,9 zam yapan bir hükümet hala % 50 oy alabiliyorsa TÜKETİCİLERİMİZ ne yazık ki Banka Kartı ve Dosya Masrafları ile kendilerini avutma yolunu seçiyor demektir.

1999 DEPREMİNDE konulan Özel İşlem Vergisi  , Özel Tüketim Vergisi hala telefonlardan ve bir çok işlemden alınmaya devam ederken sessiz kalan halkımız  faturalarına yansıyan bu dolaylı vergiler yüzünden her ay 300-400 TL gibi rakamları fazladan öderken  ne yazık ki hak arayışını yapamamaktadır.

EREĞLİ'DE PARK SORUNLARI

'Çapraz park uygulaması nedeniyle ŞEHİR İÇİNDE yolların adeta PARALI PARKA çevrildiğini, İmar Yasası gereği yapılan binalara OTOPARK ZORUNLULUĞUNU aldığı cezalar nedeniyle uygulamayan BELEDİYENİN toplanan paralarla KATLI OTOPARK yapacağına en işlek caddeleri PARALI Hale getirip trafiği tıkadığının farkında olmadığını , defalarca yazılı müracaat etmemize rağmen kulak tıkamaktadır. Birkaç müteahhidin ve birkaç arsa sahibinin daha fazla konut alanı elde etmek için yasanın tüm EREĞLİ Halkının aleyhine kullanılması ne kadar DEMOKRATİK ve ne  kadar ADİLDİR diye sormak var ama biliyorum ki nasılca CEVAP verilmeyecektir. Çünkü toplum   ülke genelinde de yerel de de ne yazık ki baskı altındadır.'

ŞEHİTLER KAÇAKÇI KADAR DEĞER BULMADI

Sendikal faaliyetler, sivil toplum kuruluşlarının birliktelikleri son yıllarda en aza inmiş durumdadır.Ülkemizin içinde bulunduğu terör saldırılarında bile toplumda bir bananecilik hakim olmaya başlamıştır.  Bu gün gazetelerde esefle okumaktayız ki Afyonda Şehit Olan 25 Askerimiz , ULUDEREDE uçakların bombaladığı 30 kaçakçı kadar bile değerli görülmemiştir.

EŞSİZ ÖNDER'E SALDIRILAR

ATATÜRK'e yapılan saldırılar her platformda artmakta ,  yöneticiler buna göz yummakta , Cumhuriyet Savcıları harekete geçmemekte , Türkiye' nin kurucusu Ulu Önder ATATÜRK üzerinden iç ve dış düşmanların oyunları ile sinsi bir bölme politikası yürütülmektedir. Türk Milletinin bu acı tabloyu çok daha iyi yorumlayacak sağ duyusunun ilk seçimlerde sandığa yansıyacağını umut ediyorum.