Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) öğrencileri eylem ve yürüyüş yaparak, maden işçilerinin ölümünün kader değil sömürü düzeninin katliamı olduğunu söyledi.
ZKÜ önünde, ZKÜ öğrencileri adına basın açıklaması yapan Semih Can Çelik, maden işçilerinin ölümünün kader değil sömürü düzeninin katliamı olduğunu belirtti. Çelik, “Bugün 17 Mayıs 2011 Zonguldak Karadon Müessesesinde 1 yıl önce grizu patlaması sonucu kaybettiğimiz 30 madenci işçisini saygıyla anıyoruz. Dünyanın en fazla kömür üreten ülkelerinden ABD’ye baktığımızda 1940’lara kadar maden ocaklarında ölüm oranlarının artış gösterdiği, 1940-1950 döneminde düşüş yaşandığı en keskin düşüşün ise 1970’li yıllarda olduğu görülmektedir. Kömür üretiminde ABD’nin ardından gelen Çin’de ise maden ocaklarındaki ölümlerin keskin bir düşüş yaşadığı dönem 2004 yılında yeni teknolojilerin geliştirilmesi, maden ocaklarının yeniden yapılandırılması gibi çalışmalarla ölüm oranları düşmüştür. Türkiye’de son yıllarda yaşanan bu tür kazaların sıklıkla tekrarlanması ve ölümlerin yaşanması maden ocaklarının yapısı, işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili sorunları gündeme getirmiştir. Sadece kömür sektöründe 1991-2008 döneminde iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle toplam 2554 kişi hayatını kaybederken, sürekli iş görmez hale gelenlerin sayısı 13087’ye ulaşmıştır. Dünyanın en fazla kömür üreten ülkelerine kıyasla Türkiye’de maden ocaklarında ölüm oranları çok daha fazladır. Sömürü ve faşist düzen var olduğu sürece, devletin maden cinayetleri de devam edecektir. Zonguldak’ta ve bu topraklarda yaşamlarını yitiren emekçi kardeşlerimizin ailelerine ve sevenlerine başsağlığı dilerken, madencinin kaderinin ölüm olmadığını yineliyor katliamların sorumlusu olan sömürü düzenini lanetliyoruz” dedi.
Daha sonra basın açıklamasının ardından ZKÜ öğrencileri, ZKÜ önünden başlayarak sloganlar ve pankartlar eşliğinde Zonguldak Madenci Anıt’ı önüne kadar polis eşliğinde yürüyüş yaptı.
Ardından Zonguldak Madenci Anıt’ı önünde de ZKÜ Öğrencileri adına açıklama yapan Demir Demir’de, madencinin kaderinin ölüm olmadığını ve katliamların sorumlusu olan sömürü düzeni lanetlediklerini ve 30 madenci işçisini saygıyla andıklarını söyledi.