Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Zonguldak Yürütme Kurulu adına bir açıklama yapan Ateş Türeli, son yıllarda iş kazalarında yaşanan işçi ölümlerinin; ihmal edilen, alınmayan ve maliyet hesabına kurban edilen tedbirler nedeniyle iş cinayetlerine dönüştüğünü öne sürdü.
Türeli, yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi:
Son yıllarda iş kazalarında yaşanılan işçi ölümleri, ihmal edilen, alınmayan ve maliyet hesabına kurban edilen tedbirler nedeniyle iş cinayetlerine dönüşmüş durumda. Tuzla'da tersane işçileri her an ölümle burun buruna yaşıyor. Bursa, Ankara Ostim, İstanbul Davutpaşa ve Esenyurt'ta meydana gelen patlamalar ve yangınlar; Eskişehir, Zonguldak ve Maraş-Elbistan'da olduğu gibi maden ve inşaatlar, işçi taşıma servisleri, atölyeler; yani işçinin çalıştığı her yer adeta birer işçi mezarlığı haline geliyor. İstatistiklere göre, iş kazaları sonucu 2008 yılında 865 ölüm meydana gelirken, 2010 yılında bin434, 2011 yılında bin 563 işçi, son 10 yılda 10 bini aşkın işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Her geçen yıl artan iş kazaları, yaralanmalar, sakat kalmalar, ölümler işçilerin alın yazısı mıdır? Elbette, bu durumun kader olmadığı açıktır. Esnek, kuralsız, taşeron çalışmanın, aşırı kar hırsının, rekabet adına maliyet hesabında işçi hayatının yok sayılmasının bu ölümlerin önemli bir nedenidir. Yine çalışma hayatında liberal ekonomiye ve rekabet etme gücüne bağlanan düzenlemeler, denetimsizlik, kayıt dışılık, mevzuatta esneklik de işçi ölümlerinin diğer nedenlerindendir.

HÜKÜMETİ ACİL TEDBİR
ALMAYA ÇAĞIRIYORUZ
Son olarak 2007 yılında özelleştirilme sonucunda Cengiz Holding tarafından işletilen Eti Bakır İşletmeleri'nde 300 tonluk kapağın düşmesi neticesinde 5 işçi kardeşimiz yaşamını yitirdi. Kazanın ardından tedbir almayan, işi müteahhit firmaya devreden ana firma Cengiz Holding'in Başkanı üzgün olduğunu açıkladı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı inceleme başlattı, ama 5 işçinin ve yakınlarının hayatı kararmış durumda. Raporlar hazırlanacak, hamaset dolu açıklamalar yapılacak, ama 5 işçinin hayatı yarım kalmış olacak. Davalar açılacak, yargı sürecinde kazanın meydana gelmesinde, tıpkı Esenyurt AVM inşaatında yanarak can veren 11 işçinin mahkemesinde olduğu gibi işçi kusuru aranacak.
AKP hükümeti, 10 yıldır ülkeyi yönetiyor, bu 10 yıl iş kazalarının en çok yaşandığı yıllar oldu. İşçi katliamına dönüşen ölümlerin durdurulması, engellenmesi, hükümetin en acil görevlerindendir. AKP, 2023, 2071 hedefleriyle övünüyor, ama bugün işçi ölümlerinin engellenmesine dair çözüm üretmiyor. Çalışma yasalarında ve işçi sağlığı iş güvenliği mevzuatında gerekli düzenlemelerin yapılması ve işçinin yaşam hakkını koruyacak tedbirlerin alınması elzemdir. İşçi örgütlenmelerinin güvenceye alınması, denetimlerin sağlanması, sorumluluklarını yerine getirmeyen işverenlere gerekli yaptırımların uygulanması, kayıt dışılığın engellenmesi ile işçi ölümleri engellenebilir. İşçi sınıfını hakları ve sorunlarına çözüm için birleşmeye, hükümeti acil tedbir almaya çağırıyoruz.