Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç ve Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Eğitim Müdürlüğü'nde kurs alan Yeraltı Maden Nezaretçileri'ni ziyaret ettiler.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, başarı dileğinde bulunduğu Yeraltı Maden Nezaretçilerine gündeme ilişkin bilgi aktardı, soruları yanıtladı.
TTK'ya işçi alımı için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Alabaş, Bu hafta boyunca Ankara'daydık. Kurumun işçi açıklarının giderilmesine çalışıyoruz. Yaklaşık 1 yıldır TTK'nın işçi açıklarının giderilmesi için önce Zonguldak'ta ardından Ankara'da kamuoyu oluşturmaya çalıştık.
Gerek siyasilerle, bölge milletvekilleriyle, Bakanlık'la görüşmelerde bulunduk. Türk-İş'i de devreye sokarak TTK'nın2009 ve 2010 yıllarında Hazine'ye işçi açıklarının giderilmesi için yaptığı müracaatı gerçekleştirme gayreti içindeyiz.
Yaptığımız girişimler sonucu, ücret konusunda anlaşın işçi açıkları giderilecek denildi. Nitekim işe yeni alınacak arkadaşlarımızın ücretleri konusunda belli bir noktaya gelindi. Son dönemde Enerji Bakanı'yla iki kez görüşmemiz oldu. Enerji Bakanımızın önümüzdeki günlerde de Zonguldak programı var. Biz, Bakan Yıldız'dan, Zonguldak programında TTK'nın işçi açıklarının giderilmesi yönünde bir açıklama yapmasını bekliyoruz.
Biz her platformda meselenin ücret konusu olmadığını meselenin Türkiye'nin enerji politikası meselesi olduğunu dile getirmeye çalıştık.
Türkiye'nin enerji ithalatının özellikle taşkömürü ithalatının 5 milyar doları aştığı bir dönemde, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun işçi açıklarının giderilmesinin öncelikli mesele olduğunu, ücret meselesine takılıp kalınmaması gerektiğini her zaman ifade ettik.
Türkiye'nin enerji ithalatı için ilk sekiz ayda ödediğiparanın39.5 milyar dolar olduğu bir dönemde, taşkömürü ithalatına 5 milyar dolar ödendiği bir dönemde TTK'nın işçi açıklarının giderilmesinin alınacak işçileri düşük ücretle çalıştırma meselesi olmadığını, Türkiye'nin enerji politikasının nasıl olması gerektiğini, taşkömürü politikasının nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalıştık.
Top siyasilerde. Önümüzdeki günlerde yine Ankara'da olacağız. Bu işi bir an önce sonuçlandırabilmek için çaba harcıyoruz dedi.
Alabaş, Yeraltı Maden Nezaretçiliğinin önemine de değinerek, sadece üretimde değil aynı zamanda bu kültürün gelecek kuşaklara aktarılması için de yeraltı maden nezaretçilerine önemli görevler düştüğünü belirtti.