TESK Genel Başkanı ve Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyet Üyesi Bendevi Palandöken, Alaplı ve Ereğli'de çeşitli ziyaretlerde bulundu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı ve Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyet Üyesi Bendevi Palandöken, Alaplı ilçe gerişinde sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından karşılandı. Süreç ile ilgili açıklamalarda bulunan Palandöken, taşın altına ellerini koyduklarını hatırlattı.

DÜZCE'DE 22 DİL KONUŞULUYOR

Palandöken açıklamalarında şunları söyledi: Karadeniz turunun ikinci günü. Dün Bolu, Düzce bugünde Zonguldak'a geçeceğiz. Sorun Türkiye'de herkesin malumu önemli bir sürecin başlangıcı. İlk gün Düzce'de gerçekleştirilen toplantıya sivil toplum örgütleri meslek kuruluşları, şehit ve gazi yakınları, esnaf ziyaretleri vatandaşta bir mutluluk vatandaşta bu sürece çok güzel bir bakış açısı yakaladık. Özetlersek sonucu Düzce'nin küçük İstanbul olduğu 22 dilin konuşulduğu, 16 tane üniversitece tespit edilmiş farklı görüşlere sahip insanlarla yapılan tüm toplantılarda ortak aklın kullanılması terörün sonlandırılmasında herkes hemfikir.

KAFALARDA AF MI VAR DÜŞÜNCESİ

İnsanların kafasında acaba yaptıkları yanlarında kar kalıp af mı çıkacak diye. İkincisi şehitlerin oraya gelmesindeki üzüntü onları ailelerinden koparılmasının acısını hissediyorlar yüreklerinde bunu biz de hissediyoruz. Ama bu sürecin bitirilmesi için onlardan da istifade ediyoruz. Nasıl bir süreç olur nasıl bir süreçte destek verilebilir tabi ki siyasilere önemli işler düşüyor aslında siyaseten yıllardır sürüncemede kalmasaydı keşke bu kadar can gitmeseydi bu kadar yatırım yapılacağına ülkenin başka yerleri bu yatırımlardan istifade etseydi. Önemli bir süreç önemli bir görev. Gittiğimiz her noktada bir mutluluk var.

80 GÜNDÜR ŞEHİT HABERİ YOK

En azından 80 gün oldu Allaha çok şükür ne şehidimiz geldi ne şehit haberi var televizyonda, televizyonları rahatlıkla açabiliyor diyorlar. İnsanların kafasında bazı sorular var bunlar zaman içerisinde iyi bilgilendirilip siyaseten kavgadan daha ziyade oturup karşılıklı bu meselenin çözümü için konulacak fikirlerin önemli olduğunu bu yargı sürelerinin diğer ülkedeki gerginliklerin giderilmesi ile ilgili tarafların çok iyi hesap etmesi lazım. Bu ülkenin kaybedecek zamanı yok. Gençlerin eğitim ve ekonomik özgürlüklerine ihtiyaçları var. Ülkeye yatırım bu bölgelere yatırım çok önemli. Ülkedeki mesele kürt sorunu değil özünde tabi ki Türkiye'de İstanbul'da Gaziosmanpaşa'da, Gaziantep'de otobüs durağında Ankara'da en işlek bir caddede bunlar olmuyor mu terörün nerede ne zaman kimler tarafından yapılacağı belli değil. Dünyada da böyle 30 yıl süre gelen bir silahlı mücadele de çok önemli. Bu akıtılan kanın bu yapılan sürecin yapılanmasındaki katkıyı çok önemsiyoruz.

76 MİLYON AKİL

Biz Türkiye'deki tek akıllı adamlar akil adamlar diye kabul edilse de 76 milyon akil. Türk milleti bu işi kendilerinin katkısı olmadan çözülemeyeceğine inanan bir millet. Oyunu ve mantığını nerede ne zaman nasıl kullanacağını çok iyi bir bilir. O açıdan bizim Karadeniz bölgesi zor diyorlar ben Karadeniz bölgesine şöyle derim eğer suları biraz serttir ama mert insanlardır. Pire için yorgan yakar ama tek kurşunu kaldırıp boşa atmaz. Düzgün insanlardır, şenlikte, halayda bu işi kullanırlar ama bu özellikleri ile de Türkiye'nin bu bölgelerde problem olacağını düşünmüyorum

KILIÇDAROĞLU'NA YANIT

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Zonguldak'ta akil insanlara yönelik sözlerinin sorulduğu Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyet Üyesi Bendevi Palandöken, Kendisi değerli bir siyasetçi. Siyasette yeri olduğu için bu işi yapan arkadaşlarımız ile ilgili öz geçmişlerine bakmıyor. Ben yaklaşık 50 yıldır ticari hayatı içerisinde olan mahallenin bakkalıyım. Demek ki akil olacak bir tarafım var ki 51 aynı sokakta halka hizmet etmişim. Yine o kadar meslek hayatımda akıllı olduğumu söylemiyorum ama mesleğimde tecrübeli etik görevlerde bulunduğum için tahmin ediyorum ki 63 kişi değil ne 600 ne 6 milyon kişiler bu işe layık. Bu sürecin değerlendirilmesinde kitlelerin arkasında olması lazım. Ben ülke nüfusunun yaklaşık 3'de 1'ini temsil eden bir kesimin başkanıyım. 3 Bin 40'e yakın oda 2 milyon 600 bine yakın işletme dolayısıyla aileleri yanlarında çalıştırdıkları ile 76 milyona tabi.

KEŞKE AYNI TEKLİF KILIÇDAROĞLU VE BAHÇELİ'DEN GELSEYDİ

Biz olmasak böyle bir davaya biz taşın altına elimizin altını koymasak aynı teklif keşke Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'den gelseydi. Deselerdi ki sayın Palandöken böyle bir süreç için ne düşünüyor esnaf ne düşünüyor. Camı kırılan sen, malı yağmalanan sen, canı giden sen, malı giden sen, biri kapat sen, biri aç diyen sen sormuyor peki kim yapacak bunu eğer hükümet yapıyorsa biz siyaset üstü bir kurumuz. Siyaseten organik bir bağımız olmadığına göre bize böyle yakıştırmalarda ayıp oluyor. Biz kimseden görev talep etmedik Başbakan böyle bir sürece Esnaf ve sanatkarın katkısı olur mu diye Başbakanın telefonu ile siz talep ediyorsanız biz bu sürece katkı koymaya hazırız dedik. Bize haksızlık yapılmasın.

ÖYLE BİR PARA YOK

O 63 kişi de bu süreçte bu kadar eleştiriye rağmen bugün gazetelerde de varmış 45 milyar 800 milyonlara da maaş alınıyormuş böyle bir şey de yok. Ben merak ettim niye 50 değil niye 40 değil 10 değil 5 değil. 45 milyon 800 bin TL diyor güzel para ama öyle bir şey ortada yok. Dilin de kemiği yok yakıştırmalar oluyor vatandaşın aydınlanması lazım bilmesi lazım. Bu itibar bu görev Allah herkese nasip etsin. Maddi tarafına bakmamak lazım böyle de bir paranın olmadığını da vatandaşlarımızın bilmesi lazım. Bunlar oturduğu yerden 45 milyar 800 milyon alıyorsa bunların akilliği de deliliği de batsın der vatandaş. Biz vicdanen rahatız böyle bir şey yok.