“MADENCİNİN ONAYLAMADIĞI SÖZLEŞMEYİ İMZALAMAYIZ”

 

Kısa adı GMİS olan Genel Maden işçileri Sendikası  Genel Başkanı Eyüp Alabaş, kamu toplu iş sözleşmeleriyle ilgili Türk-İş ile Hükümet arasında imzalanan Çerçeve Protokolüyle ilgili olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı işyerlerini ziyaret ederek maden işçilerini bilgilendiriyor ve madencinin toplu sözleşme hakkındaki görüşlerini soruyor.

25 Temmuz 2011 tarihinde TTK Karadon Müessesesi ile Gelik İşletmesi’ni ziyaret eden GMİS Heyeti, madencinin onay vermediği bir sözleşmeyi imzalamayacaklarını bildirdi.

GMİS Genel Başkanı Alabaş, Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ve GMİS Karadon Şube Başkan ve Yöneticileriyle birlikte TTK Karadon Müessesesi’nde çalışan madencileri ziyaret etti.

Burada maden işçilerine hitaben konuşan Alabaş, “Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) ile görüşerek, çerçeve anlaşmasının çizdiği sınırlar içinde kalan maddeleri ve diğer maddeleri görüşeceğiz. Eğer anlaşma sağlarsak sizin onayınızla sözleşmeyi imzalayacağız.

Eğer anlaşamazsak yine sizin onayınızla grev tarihimizi belirleyeceğiz” dedi.

Alabaş şunları söyledi;

“Toplu iş sözleşmesi görüşmelermiz hakkında bilgi vermek ve görüşlerinizi almak üzere tüm yönetici arkadaşlarımızla birlikte buradayız.

1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olacak olan toplu iş sözleşmesi görüşmelerimize Mart ayı başında başlamıştık.

Görüşmelere başlamadan önce tüm işyerlerinde anket çalışması yapmış, zaman zaman yüz yüze yaptığımız görüşmelerde önerilerinizi almış ve taleplerimizi belirlemiştik.

Daha sağlıklı bir çalışma ortamı, ailemizle birlikte daha iyi bir yaşam sağlayacak bir ücret, daha verimli çalışacak ve geleceğini planlayabilecek bir işyeri için isteklerde, önerilerde bulunduk.

Biz genel maden işçileri sendikası olarak, 160 yılı aşan üretim kültürümüzün ve 65 yılı bulan sendikal tarihimizin verdiği tecrübe ışığında istek ve önerilerimizi sunduk. Kurumun ve ülkemizin gerçeklerini bilerek afaki taleplerde bulunmadık.

 

TÜM BÖLGELERİMİZİ ZİYARET EDEREK KARAR VERECEĞİZ

Baştan itibaren, genel merkez yöneticilerimiz, Şube yöneticilerimiz ve temsilci arkadaşlarımızla, gelişmeler hakkında size bilgi verdik. Bazen biz geldik, bazen siz geldiniz. Zaman zaman açıklamalar yaparak kamuoyunu bilgilendirdik.

Bugün geldiğimiz noktada, daha önce de önemle belirttiğimiz gibi yine birlikte karar verecek ve son kararı birlikte alacağız.

Bu aşamada ilk ziyaretimizi buraya yaptık. Diğer bölgelerimizi ve MTA işyerlerimizi de ziyaret ederek bir karar vereceğiz.

Görüşmelerimizin son dönemi genel seçim ortamında sürdü.

Hükümet ve siyasiler üzerinde, Türk-İş ve diğer sendikalarla birlikte, ülke genelinde baskı kurduk. Ancak sözleşmeleri bitiremedik.

Ve biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak prosedür gereği 6 Temmuz 2011 tarihinde grev kararını aldık. Diğer sendikaların çoğu da bu aşamaya geldi.

2 ay içinde grev tarihini belirlememiz gerekiyor.

Bildiğiniz gibi Hükümet ve Türk-İş arasında, kamu toplu iş sözleşmeleri için bir çerçeve anlaşması imzalandı.

Türk-İş adına görüşmeleri, Türk-İş Yönetim Kurulu ve 5 sendikanın genel başkanından oluşan Toplu İş Sözleşmesi Koordinasyon Kurulu sürdürdü.

Genel başkanınız olarak ben de bu kurulda görev yaptım ve görüşmelerin her aşamasında bulundum.

Bu süreç içinde genel merkez yöneticilerimiz, şube yöneticilerimiz ve sizlerle iletişim içinde olduk.

Türk-İş Koordinasyon Kurulu’nun tamamının onayıyla çerçeve anlaşması imzalandı. Bu anlaşmanın genel hatları basında yer aldı.

Bizim ile ilgili ayrıntılar hakkında arkadaşlarımız size bilgi verdi.

Ben de bana ulaşan herkesi bilgilendirdim.

Önümüzdeki günlerde, Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) ile görüşerek, çerçeve anlaşmasının çizdiği sınırlar içinde kalan maddeleri ve diğer maddeleri görüşeceğiz.

Eğer anlaşma sağlarsak sizin onayınızla sözleşmeyi imzalayacağız.

Eğer anlaşamazsak yine sizin onayınızla grev tarihimizi belirleyeceğiz.

Bizim her zaman mücadeleye hazır olduğumuzu herkes bilir.

Biz sizden aldığımız güç ve enerji ile her şart altında dimdik ayakta duruyor ve mücadelemizi sürdürüyoruz.

Görüşmeler zaman zaman kopma noktasına geldi. Özellikle düşük ücretli arkadaşlarımız için taban ücretinin belirlenmesi noktasında zorlandık.

Yunanistan’daki kriz ve Avrupa’daki kriz beklentisi gerekçe gösterildi.

Biz 1600’lü rakamları tartışırken hazine ve maliye temsilcilerince 1200’ler dayatıldı. Ve bizim adımıza görüşme dondu.

Çünkü 2006 ve 2009 girişli arkadaşlarımız için hiçbir artış getirilmiyordu.

Sonra tekrar görüşmelere geçildi ve 1.425 TL üst sınırına dayandık.

KPSS ile gelen 100 arkadaşımızın da yararlanabilmesi için üst sınırı zorladık, ancak ülke genelinde 7 bin kişinin daha aynı sınırlar içinde olduğunu belirterek direndiler.

Bu durumda yaklaşık 4 bin arkadaşımız taban ücret artışından yararlanıyor.

2006 girişli usta arkadaşlarımız 90 TL, alt gruplara doğru 100-110-130 TL artış alan arkadaşlarımız var.

84 TL olan sosyal yardım paketi 145 TL oluyor.

Birinci yıl için, taban ücret artışları yevmiyelere ilave edildikten sonra yüzde 4 + yüzde 4, İkinci yıl için yüzde 3 + yüzde 3 ve eğer bu rakamları geçerse enflasyon farkı ilave edilecek.

Sözleşme imzalandıktan sonra, kısa süre içinde farklar ödenecek”.

Sendikamız Genel Başkanı Eyüp Alabaş, maden işçilerinin toplu iş sözleşmesi ile çeşitli konulardaki sorularını da yanıtladı.

Sendikamız Heyeti, Karadon Müessesesi’nde ocak şefleri ve harici servisleri ziyaret ederek bilgi verdi.