Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinden oluşan TR 81 Düzey 2 Bölgesi'nde faaliyet gösteren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın "Bölge Planı" konulu çalıştayı dün yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) yapılan toplantıya; Vali Erdal Ata, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, ZKÜ Rektörü Prof.Dr.Bektaş Açıkgöz, Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Muharrem Coşkun ve bazı yerel yöneticiler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel, bu çalıştayın üçüncüsünü yaptıklarını belirterek şöyle konuştu;
TEZEL; "GENİŞ BİR KATILIM
ÖNEMLİ ROL OYNUYOR"
"Gerek karar organı olan Yönetim Kurulu'nda ve gerekse danışma organı olan Kalkınma Kurulu'nda katılımcılık ve demokratik ilkelerin geçerli olduğu kalkınma ajansları modelinde; bölgenin mevcut durumunu analiz eden, ekonomik ve sosyal yönden gelişmesi, kalkınmasını sürekli kılması ve gelişmiş bölgelerle rekabet edebilecek konuma gelebilmesi için stratejik hedeflerin ve öncelik alanlarının belirlendiği 'Bölge Planı' çalışmalarının da katılımcılık ilkesi çerçevesinde hazırlanması ve bölgemizdeki tüm paydaşlar tarafından sahiplenilmesi önem arz ediyor. Dünya tecrübesi gösteriyor ki; plan ve programların başarıya ulaşabilmesinde, hazırlık aşamasından uygulama ve izleme, değerlendirme aşamalarına kadar geniş bir katılım ve sahiplenme son derece önemli rol oynuyor. Bugün burada Karabük ve Bartın'da gerçekleştirdiğimiz Çalıştayların üçüncüsünü yapıyoruz. Gündeme getirilen görüş ve öneriler titizlikle incelenecek ve planımıza işlenecek. Bu Çalıştay'ın bölgemiz için önemli sonuçlar ortaya koyacağına inanıyorum."
Ardından Zonguldak Valisi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Ata, çalıştay hakkında şu bilgileri verdi;
ATA; "GÖRÜŞ VE
ÖNERİLERİNİZ PLANA AKTARILACAK"
"Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliği sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak olarak belirtilmiştir. Kalkınma ajanslarının önemli fonksiyonlarından bir diğeri yatırımcıların bölgede yapacakları yatırımlarında onlara danışmanlık hizmeti vermek ve onların kamu kurum ve kuruşları tarafından talep edilen izin ve ruhsat işlemlerini tek elden takip ve koordine etmektir. Bu tür faaliyetler Ajanslar bünyesinde oluşturulan Yatırım Destek Ofisleri aracılığıyla yürütülüyor. Bölgenin ekonomik ve sosyal açıdan gelişmesi, kalkınması ve rekabetçi bir bölge olabilmesi için; planlama, program uygulama ve proje hazırlama kapasitesini geliştirmek ve kaynakları nispetinde başarılı projelere mali destek sağlamaktır. Dinamik bir süreç olan bölge planlama çalışmalarına gerekli katılımın sağlanacağına ve bölgemizin gelişmesi, kalkınması ve rekabetçi bir bölge olabilmesi adına görüş ve önerilerinizi ajansımıza aktaracağız.
Bu bilgiler de ajans tarafından sağlıklı bir şekilde plana aktarılacak."    
Konuşmaların ardından Kalkınma Ajansları ve Bölge Planı'nın hazırlanması ile ilgili bir sunum yapıldı. Sunumu, Uzman Zeynep Karahisarlı, Uzman Çiğdem Çörek ve DPT Bölgesel Gelişme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Murat Kara yaptı. Sunumların ardından katılımcıların görüş ve önerileri alındı.