Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, domuz gribi konusunda uyardı

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, domuz gribi konusunda kamuoyunu bilgilendirdi.
Müdür İlikhan, hastalığın bulaşması noktasında, mümkün olduğunca tokalaşmaların ve öpüşmelerin en aza indirgenmesi gerektiğini söylerken, el yıkamanın öneminin de altını çizdi.
İlikhan, şu görüşlere yer verdi:

"VAKALAR, YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR"
"Domuz gribi, Pandemik İnfluenza A (H1N1) virüsünün neden olduğu domuz, kuş ve insan grip virüslerinin bir karışımı olarak ortaya çıkmış yeni grip türüdür. İlk defa Mart 2009'da Meksika'da görüldü ve hızla dünyaya yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 11 Haziran 2009'da pandemi alarmı verdi. Ülkemizde de görülen domuz gribi hastalığından başta öncelikli gruplar olmak üzere, tüm vatandaşlarımızın etkilenmemesi için Sağlık Bakanlığı'nın tedbir uygulamaları doğrultusunda ilimizde de gerekli tedbirler alındı. Bu doğrultuda, İl Pandemi İzlem Kurulu oluşturuldu. Kurul, gerekli durumlarda toplanıyor. Tüm sağlık çalışanlarına eğitim verildi. Düzenli aralıklarla eğitimler devam edecek. Sağlık kuruluşlarımızda salgın ile mücadele sırasında kullanılacak malzemeler temin edildi. Hasta transferinde görev alacak olan ilimiz 112 Acil Ambulans Servislerimize domuz gribi ile ilgili eğitim verildi, gerekli tedbirlerin alınması sağlandı. Hastanelerimizin domuz gribi pandemi planları hazırlandı. Domuz gribi pandemi planları konusunda hastane çalışanları bilgilendirildi. Pandemi sırasında rutin hastane hizmetlerinin (acil servisler, acil operasyonlar, ana ve çocuk sağlığı) devam ettirilmesi için önlemler alındı. İlimizde Atatürk Devlet Hastanesi'nde olası domuz gribi vakalarının takip edilmesi amacıyla 30 yataklı müstakil bir İntaniye Kliniği hazırlandı. Okullarla ilgili alınması gereken tüm tedbirler Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte koordineli olarak yürütülmektedir. Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte tüm okul müdürleri ve öğretmenlerine eğitim verildi. Olası ve şüpheli vakalar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yakın takip ediliyor."

ALINACAK ÖNLEMLER
"Domuz gribi salgını ile mücadele sırasında vatandaşlarımızın da bazı önlemler alması gerekiyor. Pandemik grip hastalığına karşı kişileri korumak için aşı geliştirildi. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen risk grubundaysanız aşı olun. Bulunduğunuz ortamı, hava akımını sağlayacak şekilde sık sık havalandırın. Ellerinizi bütün yüzeylerini ve parmak aralarını sık sık su ve sabun ile iyice köpürterek yıkayın. Yıkama süresi en az 20-30 saniye olmalı. Ellerinizi yıkadıktan sonra, tek kullanımlık kâğıt havlu ile kurulayıp, musluğu bu havlu ile kapatın, havluyu çöp kutusuna atın. Su bulamadığınız durumlarda alkol bazlı el dezenfektanlarını da el temizliği için kullanabilirsiniz. El dezenfektanlarını kullanırken, elleriniz kuruyuncaya kadar ovun. Hasta olduğunu bildiğiniz kişilerle aranızda bir kol mesafesi bulundurmaya dikkat edin. Tokalaşma, kucaklaşma, öpüşme gibi yakın temasa bir süre ara verin. Alışveriş merkezleri, tiyatro, sinema, spor salonu gibi kapalı alanlar ve çok kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçının. Eğer koltuk altından ölçülen 38°C ve üzeri yüksek ateş, yaygın vücut ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, titreme, halsizlik, burun akıntısı, nadiren kusma ve ishal gibi grip belirtileriniz varsa hekim kontrolünden sonra, çevredeki insanlara bulaştırmamak için evinizde istirahat edin, dışarı çıkmayın. Beslenmenize dikkat edin, mevsim sebze ve meyveleri ile bol sıvı tüketin."