Birleşik Kamu-İş'e bağlı Eğitim-İş Sendikası Zonguldak Şubesi Örgütlenme Sekreteri Ali Camcı, dün yaptığı basın açıklamasında, ÖSYM'nin, KPSS'deki unutkanlık hatasından bazı kişilere ayrıcalıklı bir durum yaratılıp yaratılmadığını sordu.
Önceki yıllarda yaşanılan KPSS şaibeleri nedeniyle, 2010 KPSS'ye güvenle bakamadıklarını belirten Camcı, şunları dile getirdi:
"ADAYLAR ÖSYM'YE ATEŞ PÜSKÜRDÜ"
"ÖSYM bu sefer de KPSS sorularının çalınmış olabileceği yönündeki iddialarla karşı karşıya. Geçen yıllarda rastlanmayan bir şekilde, 500'ün üzerinde adayın 120 sorunun tamamını da doğru yapması, kafalarda 'Acaba sınavda kopya mı çekildi?' sorusuna neden oldu. Değişen standart sapmaların da puanlara yansımadığını ve bu nedenle puanlarının düşük geldiğini öne süren adaylar, ÖSYM'ye ateş püskürdü."
"ÖSYM'DEKİ ŞAİBELER ŞÜPHELENDİRİYOR"
"Standart sapmadan ya da yanlış hesaplamalardan kaynaklanan bir değerlendirme sorunu var ise de, ÖSYM'nin bu konuda süreci tekrar gözden geçirip, adaylara bir açıklama yapması, hiç değilse kurumsal yapısı gereği öncelikli sorumluluğudur. Ancak ÖSYM'nin daha önce de yaptığı şaibeli sınavlar ve bunlar nedeniyle yaşattığı kötü deneyimler, 2010 KPSS'ye de kuşkuyla bakmamızı kaçınılmaz kılıyor. Bu durum ise, AKP iktidarı dönemine kadar güvenilirliği böylesine tartışma konusu olmayan ÖSYM'nin, iktidarın ve cemaatinin kadrolaşma karargahlarından birine dönüştürülme çabalarının bir sonucudur. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın konuya ilişkin yüzeysel açıklamaları, bu çabayı kabullenir bir tutum içerisinde olunduğunu göstermektedir"
"500'DEN FAZLA ADAYIN, 120'DE 120 YAPMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ"
"Eğitim bilimleri sorularında uzmanların bile en az 20 soruyu şüpheli buldukları düşünülürse, 120'de 120 netin, hele de 500'den fazla kişi tarafından doğru cevaplanması, kafa karışıklıklarını arttırıyor. Sınava katılan adayların yüzde 70'inin sınav puanlarının yanlış olduğu yönündeki ısrarları bu noktada dikkate alınmalı ve sonuçların doğruluğu ya da yanlışlığı yorumlarla değil, bilimsel veriler ışığında ispat edilmelidir.
ÖSYM kılavuzundaki hataları 'küçük bir unutkanlık' olarak değerlendiren ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, acaba burada nasıl 'küçük bir unutkanlık' yaptıklarını öne sürecek?"