TGC Basın Senatosu Başkanı Nail Güreli: Artık özel yetkili mahkemeler olmamalı 

Özgürlükleri kısıtlanan gazeteciler konusunu değerlendiren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Senatosu Başkanı Nail Güreli, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını ve yürürlüğe giren İstinaf Mahkemeleri’ne ilişkin yasanın bir an önce uygulanmasını istedi.

         Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Senatosu Başkanlık Divanı, uzun süredir özgürlükleri kısıtlanan gazeteciler konusunu görüşmüştür.

          Alınan kararı TGC Basın Senatosu Başkanı Nail Güreli şöyle açıkladı:

          “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Senatosu Başkanlık Divanı olarak, özel yetkili mahkemelerin bir an önce kaldırılmasını istiyoruz.

          Silivri’de siyasal bir toplama kampına dönüşen ve toplumun önemli kısmında acılar yaşatan özel yetkili mahkemelerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ölçütlerine aykırı biçimde gazeteci meslektaşlarımız aylardır, yıllardır adaleti bekliyor.

          Yargısız infaza dönüşen bu durum basın ve toplum üzerinde bir sindirme ve korku yayma aracı haline gelmiştir.

          Cumhurbaşkanına varıncaya kadar devletin çeşitli kademelerindeki yetkililerce de eleştirilen özel yetkili mahkemelerin kaldırılması için   Anayasa değişikliğine gerek yoktur.

          5271 Sayılı Ceza Mahkemeleri Kanunu’nun 250 ve 251. maddeleri uyarınca Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) yerine kurulan mahkemeler bu yasada yapılacak değişiklikle kaldırılabilir.

          Bu konuda bütün meslek kuruluşlarını ve sivil toplum örgütlerini hükümet ve TBMM nezdinde girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz.

          Özel yetkili mahkemelerdeki dosyalar, olağan mahkemelere aktarılmalı ve adaletin gecikmeden yerine getirilmesi sağlanmalıdır. Artık özel yetkili mahkemeler olmamalıdır.

          Yargılama sürecinin gecikmesini önlemek amacıyla, gerekirse doğal mahkemelerin sayısı artırılmalıdır.

          Ayrıca, Yargıtay’ın iş yoğunluğu azaltmak amacıyla ilk yerel mahkemeler ile en üst yargı organı Yargıtay arasında kurulması öngörülen İstinaf Mahkemeleri’ne ilişkin yasa 2005 yılında yürürlüğe girdiği halde, bu mahkemeler bugüne kadar kurulmamıştır.

          Demokrasinin geliştirilmesinden ve normalleşmeden söz edildiği bu dönemde, demokrasinin vazgeçilmez güvencelerinin başında hukuk gelir. Hukukun gereği olarak özel mahkemelerin kaldırılması ve yürürlüğe giren İstinaf Mahkemeleri’ne ilişkin yasanın bir an önce uygulanması için tüzel kişiliğe sahip bütün basın meslek örgütlerini hükümet ve TBMM nezdinde ayrı ayrı başvuruda bulunmaya çağırıyoruz.”