Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali İhsan Köktürk, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 72'nci yılını kutlayarak, Köy Enstitülerinde görev yapan yöneticileri ve öğretmenleri saygıyla andığını açıkladı. 4+4+4 yasasını eleştiren Köktürk, eğitimde özelleştirmenin tüm adımları atıldığını ifade ederek şunları söyledi:
"7 MİLYON YURTTAŞIMIZ
OKURYAZAR DEĞİLDİR"
"Cumhuriyetimizin ilanından sonra, eğitim alanında gelişmeleri yeterli bulmayan Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, ilköğretim sorununu çözmesi için Kurmay Albay Saffet Arıkan'ı Milli Eğitim Bakanlığı'na atadı. Saffet Arıkan bakanlığa gelir gelmez, eğitim alanında araştırmaları ve çalışmalarıyla tanınmış İsmail Hakkı Tonguç'u İlköğretim Genel Müdürlüğü'ne atadı. Tonguç ve arkadaşları eğitim sorunu kökten çözmek için harekete geçtiler. Eğitmen kurslarından sonra İlköğretmen Okulları açıldı. Hasan Ali Yücel'in Milli Eğitim Bakanı olmasından sonra da; 17 Nisan 1940'da Köy Enstitüleri açıldı. Köy Enstitüleri; bilimin aydınlığında köy emekçisinin kurtuluş destanıdır. Köylünün çocuklarını üretici iş eğitimi içinde ilke ve yöntemlerine göre eğiterek onları kulluktan yurttaşlık bilincine ulaştırmak, köyü toplumsal, ekonomik ve sosyal alanda içten canlandırmak, kalkındırmak ve köylüyü yönetime ortak etmek, Anadolu'yu aydınlatmak için kurulmuştu. Aydınlanan Anadolu köylüsünü istedikleri gibi sömüremeyeceklerini anlayanlar harekete geçtiler. 1946 seçimleri sonucu yeni açıklanan kabinede Hasan Ali Yücel, Milli Eğitim Bakanı olarak yer almadı. Onun yerine tutucu bir politikacı olan Reşat Şemsettin Sirer, Milli Eğitim Bakanı oldu. Sirer, İsmail Hakkı Tonguç ve arkadaşlarını görevden aldı. Enstitünün özgür okumaya, üretim ve eleştiri gibi özgün ilkelerine son verildi. 1948'de Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü kapatıldı. 1954'te de bu okullardan köy enstitüleri adı kaldırıldı. Köy Enstitüleri kaldırıldıktan sonra eğitim sistemimizin sorunları çözülmedi daha da büyüdü. Bugün 7 milyon yurttaşımız okuryazar değildir. Okullarda sınıf sayıları çok fazladır. İkili öğretim devam ediyor. Bilimsel ve laik eğitimden hayli uzaklaşılmıştır. Eğitimde özelleştirmenin tüm adımları atılıyor."
"TEMEL EĞİTİMİN BİLİMSEL
BÜTÜNLÜĞÜNÜ' BOZUYOR"
"Eğitimde özelleştirme yoksul çocuklarının devlet yönetimine gelmesini engelleniyor. AKP'nin baskı yöntemlerini kullanarak Milli Eğitim Komisyonundan geçirilen ve TBMM Genel Kurulunda kabul edilen: 4+4+4 Yasasıyla; ilköğretime başlama yaşının öne çekilmesi, ilkokuldan farklı bir pedagojik formasyon gerektiren tümüyle hazırlık niteliğindeki okul öncesi eğitim programının tehlikeye atılması, ilköğretime başlama yaşının indirgenmesi nedeniyle, 10 – 13 yaş grubundaki öğrencilerin soyut düşünme evresine geçemedikleri bir dönemde tercih yapmaya yönlendirilmeleri suretiyle tüm bilimsel gerçekliklere aykırı bir uygulamanın önünün açılıyor olması, 'örtülmeye çalışılan asıl hedeflere' çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğinin heba edildiğinin açık örneklerini oluşturuyor.
Söz konusu öneri, kademe görüntüsü altında 'temel eğitimin bilimsel bütünlüğünü' bozuyor. Bu anlamıyla yasa teklifi, anayasamıza, Milli Eğitim Temel Yasası ve Eğitim, Öğretim Birliği Yasalarına açıkça aykırılık oluşturuyor. Getirilen teklif çocuklarımızı ve geleceklerini ilgilendirdiği halde bu teklifte çocuğa 'bilinçli seçim hakkı' verilmiyor. 4'üncü sınıf çocuğun karar vermesi için erkendir. Bu çocuğun iradesinin dışlanmasıdır.
Aynı zamanda bu durum Türkiye'nin 1995 yılında imzaladığı 'Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne ve ILO Sözleşmelerine aykırıdır. Eğitimde tüm sorunların çözümlenmesi için Köy Enstitülerinde uygulanan çağdaş eğitim ilkeleri araştırılmalı, ilkelerinden yararlanılmalıdır. Köy Enstitüleri deneyiminin yaşanmasında emeği geçen Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Saffet Arıkan, Hasan Ali Yücel, İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç olmak üzere Köy Enstitülerini kuranları ve bu okullardan mezun olanları, Köy Enstitülerinde görev yapan yöneticilerimizi ve öğretmenlerimizi saygı ile anıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Köy Enstitülerinin kuruluşunun 72'inci yılını kutluyor, saygılar sunuyorum."