Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Zonguldak Şube Başkanı Sabri Yavuzyılmaz,  Medeni Kanun'un kabulünün 84'üncü yılı dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.
Başkan Sabri Yavuzyılmaz, 17 Şubat 1926 tarihinde Medeni Yasa'nın kabulü ile çok önemli bir hukuk devriminin gerçekleştiğini belirterek başladığı konuşmasında, devrimdeki amaçların; bireylerin düşünce sistemine, dünyaya bakışlarına, sosyal yaşama ait yerleşmiş çağdışı anlayışlarını tümden değiştirmek, onları eskiye bağlayan köhnemiş saplantılardan koparıp, kurtarmak olduğunu söyledi.
Kadının toplumsal yaşam içerisinde erkekle eşitlemek onu özgürleştirmek ve kadın olarak haklarının var olduğu bilincine ulaştırarak, modern bir toplum düzeni yaratıldığını belirten Yavuzyılmaz, şunları kaydetti:
"MECELLE, ÇAĞDIŞI BİR DÜZENLEMEYDİ"
"Değişiklik öncesi uygulanan 'mecelle' dini kurallara göre hazırlanmış kadını yok sayan, erkek egemen düşünceye dayalı ülkede uygulama birliği olmayan çok geri, çağdışı bir düzenlemeydi. Mahmut Esat Bozkurt'un yazdığı gerekçesinden yasaları dine dayalı devletlerin kısa süre içerisinde yurdun ve ulusun isteklerini karşılayamayacağı, çünkü dinlerin değişmez kurallar taşıdığı, değişmemenin dinler için bir zorunluluk olduğu, bu nedenle dinlerin yalnız vicdan işi olarak kalması gerektiği, dine dayalı yasaların uygulandığı devletlerin dinin çıktığı döneme bağlanacağına ilişkin düşünceler bugün bile önemini koruyor."
"KADINLARA ÇALIŞMA HAKKI TANINDI"
"Medeni Yasa ile gerçekleştirilen değişikliklere bakıldığında çağdaş bir toplumun ve devletin temellerinin atıldığı açıkça anlaşılıyor. Bu medeni yasayla dinsel hukuk düzeninden laik hukuk düzenine geçildi. Medeni nikah zorunlu sayılarak devlet denetimi getirilmiş ve kadına boşanma hakkı verildi. Tek eşlilik kabul edilmiş, böylece erkeklerin dört kadına kadar evlenme hakkı kaldırıldı. Önceden erkeğin yarısı kadar miras hakkı olan kadın, erkekle eşit duruma getirildi, iki kadının tanıklığı bir erkeğin tanıklığına eşitken yeni yasalarla bu durum düzeltildi. Kadınlara çalışma hakkı tanınarak ekonomik özgürlüklerin yolu açıldı."
"ÇUVALA GİRME
MERAKLARINI ANLAMIYORUZ"
"Bugün İslam coğrafyasında Türkiye dışında demokrasiyle yönetilen başka bir cumhuriyet yok. O ülkelerde kadınlar tesettürden çıkmak ve özgürlüklerini elde etmek için çırpınırken Türk kadınının çuvala girmek için yaptığı mücadeleyi anlamak mümkün değil. Kadınlarımızın özgürlüklerinin değerini anlamaları için o rejimleri yaşamadan tehlikeyi fark etmelerini umarız.
Bizlere çağdaş uygarlık yolunu açan Mustafa Kemal Atatürk ve devrimci arkadaşlarını, Medeni Kanun'un kabulünün 84'üncü yılında bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz."