Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, ÖSYM'nin açıkladığı Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) verilerine göre, atama yapılması için ilana çıkılan 6 bin 758 kadronun 2 bin 492'i adedinin boş kaldığını bildirdi. Başkan Şirin, Şu an ÖMSS sonuçları açıklanmış görünüyor. Ancak bu sonuçlar birçok kurumu sıkıntıya sokacaktır. Zira yerleştirmeler yapılırken, özür durumu dikkate alınmamıştır. Oysaki sınav buna göre yapılmıştı. ÖMSS sonuçları ile duyma özürlünün santral memuru, görme özürlünün hizmetli olması mümkün kılınmıştır dedi.
Şirin, açıklamasında, şunları söyledi:
BAZI KADROLARA YETERLİ BAŞVURU OLMAYACAĞI BİLİNMESİNE RAĞMEN TEDBİR ALINMADI
ÖSYM'nin açıkladığı verilere göre atama yapılması için ilana çıkılan 6 bin 758 kadronun 2 bin 492'i adedi boş kaldı. Yani kadroların üçte biri boş kaldı. Boş kalan kadroların ise bin 821 adedi Diyanet İşleri Başkanlığı'na, 405 adedi Sağlık Bakanlığı'na aittir. Peki, Devlet yeterli imam hatip veya ilahiyat mezununun ÖMSS'ye girmediğini bilmesine rağmen, neden ilana çıkmıştır? Bakan Faruk Çelik ve Bakan Fatma Şahin konuyla yeterince ilgilenmediği için bu sorun ortaya çıkmıştır. Kadroların boş kalmasında en büyük nedenin, KPSS'de yaşanan bir sorun olduğu görülmektedir. Kurumların istediği bölüm mezuniyetinden sınava giren aday var mıdır, yok mudur incelenmemiştir. Örneğin bu ÖMSS sonuçlarına göre sınava giren İmam Hatip Lisesi, İlahiyat önlisans veya ilahiyat mezunu aday var mıdır, yok mudur yeterince incelenmemiştir. Eğer incelenmiş olsaydı, lisans düzeyinden ilana çıkılan 450 imam hatip kadrosunun 447'si boş kalmazdı. Eğer incelenmiş olsaydı, ilana çıkılan 499 Kur'an kursu öğreticisi kadrosunun 497'si boş kalmazdı.
BAZI BÖLÜMLERE HİÇ KONTENJAN VERİLMEDİ
Kontenjan verilmeyen kadroların sayıları ÖSYM Başkanlığı elinde başvuru yapan aday bilgileri arşivinde mevcuttur fakat yetkililer zahmet edip bu verileri incele zahmetine girmeyip adayı olmayan mesleklerden göstermelik kadrolar açılmıştır. Sonuçta Başbakan Erdoğan'ın katıldığı bir toplantıda, kadroların üçte biri boş kalacak şekilde, organizasyon yapılmıştır. Bu konuda ilgili Bakanların bir özeleştiri yapması gerekmektedir.
ÖZÜRLÜLÜK DURUMUNA GÖRE
YERLEŞTİRME YAPILMADI
Şu an ÖMSS sonuçları açıklanmış görünmektedir. Ancak bu sonuçlar birçok kurumu sıkıntıya sokacaktır. Zira yerleştirmeler yapılırken özür durumu dikkate alınmamıştır. Oysaki sınav buna göre yapılmıştı.
ÖMSS sonuçları ile duyma özürlünün santral memuru, görme özürlünün hizmetli olması mümkün kılınmıştır. Uyarılara rağmen bu konuda da tedbir alınmamıştır. Tüm bu tespitler, yetki verilen Bakanların konuyu yeterince sahiplenmediğini ve ilgilenmediğini göstermektedir. Bu nedenle, Başbakan Erdoğan'ın neden bile bile boş kalınacağı bilinerek ilana çıkıldığını Sayın Faruk Çelik'e ve Sayın Fatma Şahin'e sorması gerekmektedir.