Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, grip salgınına karşı uyardı

Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, paçavra hastalığı olarak da adlandırılan gribin tüm dünyada yaygın olarak görülen bir viral hastalık olduğunu ve bulaşıcılık oranının çok yüksek olduğunu söyledi.
Bol bol taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerektiğini, hem kış, hem de yaz aylarında düzenli bir beslenme programı için, et, süt, sebze, meyve ve tahıllardan oluşan besin gruplarının dengeli bir biçimde alınması gerektiğini vurgulayan Müdür Külekçi Uğur, gribe karşı şu uyarılarda bulundu:
İnfluenza adı verilen bir virus tarafından oluşturulan hastalık, mikrobun özelliklerinde oluşan değişiklikler nedeniyle sıkça salgınlara neden olmaktadır. Gribe yol açan influenza virüsünün başlıca bulaşma yolları, öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direk temas edilmesidir. Daha az sıklıkta hasta kişilerin çıkartıları ile kirlenmiş eşyalar ile de bulaşabilir. Özellikle kapalı ve kalabalık ortamlar, eğer yeterince havalandırılmıyorsa hasta kişilerin öksürükleri ile atılan ve hava da asılı kalan virüsler nedeniyle o ortamdaki bütün insanların hastalanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle grip evde, iş yerinde, okullarda, kreşlerde, toplu taşım araçlarında çok kolaylıkla bulaşır. Taze sebze ve meyve tüketin; hem kış hem de yaz aylarında düzenli bir beslenme programı için, et, süt, sebze, meyve ve tahıllardan oluşan besin gruplarının dengeli bir biçimde alınması gerekiyor. Grip, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Daha sonra hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler eklenir. Bazı vakalarda karın ağrısı, bulantı, kusma görülebilir. Hastaların çoğunda yatak istirahatını gerektirecek ölçüde halsizlik vardır. Sağlıklı kişilerde yaklaşık bir hafta içersinde içinde belirtiler kaybolur. Ancak çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Grip, özellikle çocuklar ve yaşlılarda ikinci enfeksiyonlara zemin hazırlamakta ve orta kulak iltihabı, zatürree, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara neden olmaktadır. Grip aşısı tüm kış sezonu boyunca uygulanabilir. Ancak aşıdan tam yarar sağlanması açısından grip salgınlarının başlamasından önce aşının uygulanması gerekir. Bu nedenle en uygun zaman sonbahar aylarıdır. 9 yaşından küçük olan, hayatında ilk defa grip aşısı yaptıracak çocuklarda aralarında en az bir ay süre olmak üzere iki doz aşı önerilir.