Yeni Parti'nin (YP) Devrek İlçe Başkanı Metin Durbal, 12 Eylül'de yapılacak referandumdan neden "hayır" diyeceklerinin gerekçelerini açıkladı.
"Demokrasiyi geliştirecek, Siyasi Partiler Kanunu değiştirecek, dokunulmazlıkların kaldırılması, seçim barajının düşürülmesi gibi maddeleri de kapsayacak toplumsal uzlaşma ile hazırlanıp meclisin kabul edeceği bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirtiyoruz" diyen Durbal, sözlerini şöyle sürdürdü:
İŞİNE GELDİĞİ GİBİ
"Referanduma sunulan anayasa değişiklik paketi, öncelikle referandum ruhuna aykırıdır. İnsanlarımızda kafa karışıklığı yaratıyor. Referandum paketinde, bir bölümüne 'evet', bir bölümüne 'hayır' diyebileceğimiz maddeler var. Kabul edildiğinde, AKP'ye otoriter bir yapı imkanı sağlıyor, lider diktası ortamı hazırlıyor. Bizim sistemimizde meclis, halkın iradesini temsil eder, halk adına karar vermekte ise de, mevcut duruma baktığımızda, liderler ne derse o olur. Milletvekilleri özgür iradesini kullanamıyor, liderlerin belirlediği kararlar doğrultusunda parti kararı alınıyor ve milletvekilleri buna uymak zorunda kalıyor. Meclis hükümeti denetleyip, yanlış uygulamalara 'dur' demesi gerekirken, liderlerin emri doğrultusunda, Meclis'ten kararlar çıkıyor, yani meclis halk adına hükümeti denetlemesi gerekirken, liderlerden aldıkları talimatla hükümetin isteği doğrultusunda oy kullanıyorlar. Eleştirme, fikir beyan etme hakkına sahip değiller, bunu yapanlar dışlanıyor. Anayasa değişiklikleri, tüm siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarının bir araya gelerek hazırlayacağı toplumsal uzlaşma ile meclise geleceği ve mecliste tüm partilerin ortak uzlaşısıyla yasalaşması gerekir. Mecliste çoğunluğu elinde bulunduran partinin, 'ben yaptım oldu' mantığıyla anayasa değişikliği yapılmaz ve topluma benimsetilmez. Mevcut iktidar işine geldiği gibi davranıyor. Toplumsal uzlaşı aramadan, anayasa değişiklik paketi hazırlayıp meclise getiriyor, diğer partilere 'ya kabul edersiniz, ya da referanduma giderim' diyor. Demokrasiyi ağızlarından düşürmemekle birlikte uygulamaları tam tersini gösteriyor, otoriter rejim uyguluyorlar. Anayasa değişiklikleri yazılırken, meclise gelirken toplumsal mutabakatla gelmesi gerekir. Değişimi gereken birçok madde, mevcut iktidarın işine gelmediği için değiştiriliyor. Siyasi Partiler Kanunu, seçim barajı değişikliği halkın özgür iradesini kullanması ve yönetime doğrudan katılması için muhakkak değiştirilmeli ve liderlik sultasına son verilmenin yolu açılmalı, demokrasi değişecekse böyle değişir. Mevcut yapıda halkın, milletvekilinin iradesi sözde kalıyor, liderlerin ağızdan çıkan söz emir kabul edilip uygulanıyor, bu totaliter rejimlere olur, demokraside olmaz. Bu sebeplerden dolayı referanduma sunulan, anayasa değişiklik paketine 'hayır' diyoruz. Demokrasiyi geliştirecek, Siyasi Partiler Kanunu değiştirecek, dokunulmazlıkların kaldırılması, seçim barajının düşürülmesi gibi maddeleri de kapsayacak toplumsal uzlaşma ile hazırlanıp meclisin kabul edeceği bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirtiyoruz. Toprak reformunun yapılması ve aşiret sisteminin kaldırılması da demokrasinin gereğidir."