KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Zonguldak Şube Başkanı Halil Karagülmez, AKP'nin 2002 yılında iktidara gelişi ile birlikte Dünya Bankası programı olan sağlıkta dönüşüm programına uygulamanın yasal zeminini oluşturmaya başladığını söyledi.
Aradan geçen on yıla yakın sürede sağlıkta dönüşüm adına önemli ilerlemelerde kaydedildiğini söyleyen Karagülmez, Tüm hükümetlerin her zaman hedefinde olan Konfederasyonumuz KESK ve ona bağlı sendikalar ile sendikamız SES'e karşı saldırılar AKP döneminde daha da artmıştır dedi.
Karagülmez, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi;

SENDİKAMIZA KARŞI AKP'NİN SALDIRILARI ARTTI
Sağlık büyük ölçüde özelleştirildi. Sosyal hizmeti tasfiye çalışmaları başlatıldı. Sosyal güvenlik, hak olması bir yana, emekliliğe ulaşma hayal haline getirildi. Başta sağlık ve sosyal hizmet alanı olmak üzere, kamu alanında güvencesiz taşeron çalıştırma genel kural haline getirildi. Hükümet şimdi de Mayıs'ta aldığı Kanun Hükmünde Kararname yetkisini kullanarak önemli yapısal değişiklikleri yapma hazırlığı içindedir. Bu yetki kullanılarak, KHK ile SHÇEK kapatıldı, taşra teşkilatı tasfiye edildi. SHÇEK'e bağlı kuruluşlar İl Özel İdarelerine devredildi, siyasi kadrolaşmanın koşulları oluşturuldu. Sosyal hizmetin dernek ve vakıfların eline terk edilmesi için yasal zemin hazırlandı. Kadından Sorumlu Bakanlık kaldırılarak yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kuruldu. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Özürlüler İdaresi lağvedildi. Adalet Bakanlığı ile ilgili bir düzenlemeyi içeren KHK içine, sözde 'tam gün' düzenlemesi, ama hekim emeğini piyasalaştıracak, hekim iş gücünü ucuzlatacak, özel hekimlik alanındaki kaynağı özel sağlık kuruluşlarına aktaracak bir düzenleme yapıldı.
Sağlık Bakanlığı Teşkilat Kanunu'nda değişiklik ve işleyiş ilkeleri ile ilgili olarak hazırlanmış KHK ile de Sağlık Bakanlığı sağlık hizmeti üretme ve hak sahiplerine sunma görevinden çıkarılarak, düzenleyici, denetleyici, koordinatör bakanlık haline getirilmek isteniyor. Bu KHK içine de Kamu-Özel Ortaklığı ve Kamu Hastane Birlikleri Yasası yerleştirilmiştir. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak başından beri, halkın sağlık hakkını ortadan kaldıran, sağlığı özelleştirerek 'Paran Kadar Sağlık' dönemini başlatan, çalışanların iş güvencesini yok eden, taşeron çalıştırmayı kural haline getiren bu programa karşı mücadelemiz devam etmektedir. Grevli ve toplu sözleşme hakkının kullanılması, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması için de mücadele vermektedir.
AKP, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın yürütülmesi amacıyla, her alanda olduğu gibi, Sağlık ve Sosyal Hizmet alanında da alabildiğine kadrolaşmış, bu programa karşı mücadele eden sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini hedefine almıştır.
Tüm hükümetlerin her zaman hedefinde olan Konfederasyo-numuz KESK ve ona bağlı sendikalar ile sendikamız SES'e karşı saldırılar AKP döneminde daha da artmıştır. Mücadelemiz, grevli ve toplu sözleşme yasası çıkıncaya kadar devam edecektir.